Η Πέμη, ο Ακης και ο Λι…

0

Απλά και ταπεινά… Η ανακοίνωση δίχως θόρυβο πέρασε στο καλεντάρι του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης: «Ο βραβευμένος με Όσκαρ Ανγκ Λι σκηνοθετεί την Πέμη Ζούνη στο ΙΜΚ. Έρχεται τον Δεκέμβριο». Τόσο απλά, τόσο ταπεινά. Ο οσκαρικός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Ανγκ Λι -γεννήθηκε στην Ταϊβάν και μένει μόνιμα εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ- έρχεται στην Ελλάδα και κατεβαίνει στην Πειραιώς μέχρι τον Ταύρο για να σκηνοθετήσει την Πέμη Ζούνη σε ένα μονόλογο γραμμένο από τον Άκη Δήμου («...και Ιουλιέτα», ο τίτλος της θεατρικής παράστασης). Ένας απρόβλεπτος, αλλά δυνατός συνδυασμός που αναμένεται να προκαλέσει τουλάχιστον το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού και όχι μόνον. Ανγκ Λι είναι αυτός δεν έρχεται και κάθε μέρα στη χώρα μας. Γι' αυτό και δίχως άλλο είναι μια σημαντική επιτυχία της Ζούνη. 

Πρωτογνωρίσαμε τον Ταϊβανέζο σκηνοθέτη στην Ελλάδα όταν παίχτηκε η ταινία του «Το γαμήλιο πάρτι» (1993), μια μικρή εισαγωγή για το εμβληματικό «Το μυστικό του Brokeback Mountain» (2005). Και οι δύο ταινίες έχουν ως κοινό καμβά την ομοφυλοφιλία. Η ταινία «Το μυστικό του Brokeback Mountain» κέρδισε το Χρυσό Λιοντάρι στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και ονομάστηκε καλύτερη ταινία της χρονιάς από τους κριτικούς του Λος Άντζελες, του Λονδίνου, της Νέας Υόρκης και της Βοστόνης. Συνολικά, η ταινία είχε οκτώ υποψηφιότητες για Όσκαρ (μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Ταινίας), ενώ κατάφερε να κερδίσει μόνο το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Επίσης, απέσπασε τέσσερις Χρυσές Σφαίρες (μεταξύ των οποίων και Καλύτερης Δραματικής Ταινίας και Σκηνοθεσίας), αλλά και το Βραβείο Directors Guild of America Καλύτερης Σκηνοθεσίας. Δύο ταινίες του Ανγκ Λι -«Το γαμήλιο πάρτι», το 1993 και «Φαΐ, ποτό, αρσενικό, θηλυκό» το 1994- ήταν υποψήφιες για Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας. 

Η ηθοποιός Πέμη Ζούνη -γεννημένη το 1956 στην Αθήνα- έγινε γνωστή από τη συμμετοχή της στην τηλεοπτική σειρά της ΕΡΤ «Γιάννης και Μαρία», με πρωταγωνιστές στους ομώνυμους ρόλους την ίδια και τον Ηλία Γιαννίτσο. Η σειρά που έκανε πρεμιέρα την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 1982 ολοκληρώθηκε με την προβολή 13 επεισοδίων. 

Το 1985, κέρδισε το βραβείο α' γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Μια τόσο μακρινή απουσία», μαζί με τη Θέμιδα Μπαζάκα για την ερμηνεία της στα «Πέτρινα Χρόνια». Το 1996 έκανε τη φωνή της Εσμεράλδας στην ελληνική μεταγλώττιση τη ταινίας «Η Παναγία των Παρισίων». To 2004 βραβεύτηκε με το έπαθλο Μαρίκα Κοτοπούλη. Συνεργάστηκε για μια πενταετία στο θέατρο με τον Γρηγόρη Βαλτινό. Η πρώτη της σκηνοθετική απόπειρα ήταν με το έργο «Το τέλος του καλοκαιριού» του Γιώργου Ηλιόπουλου. Έχει επίσης ασχοληθεί και με το τραγούδι, ενώ έχει δανείσει τη φωνή της σε πολλές παραγωγές στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, όπως για τις δυο ταινίες του Θεόδωρου Αγγελόπουλου «Μία αιωνιότητα και μια μέρα» και «Το βλέμμα του Οδυσσέα», διαφημιστικά σποτ και σε εκφωνήσεις για το πρόγραμμα του Mega Channel. 

H Πέμη Ζούνη υπήρξε υποψήφια με το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ το 2004, ενώ εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος στον Δήμο Αθηναίων με τον συνδυασμό Όμορφη Πόλη το 2002 και με τον συνδυασμό Η Αθήνα Αλλάζει το 2006. Στις εθνικές εκλογές του 2009 εκλέχτηκε βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στην Α' Αθηνών. Παραιτήθηκε από το αξίωμα το 2012 παραδίδοντας την έδρα της και έκτοτε δεν πολιτεύτηκε ξανά. 

Τέλος, μια λεπτομέρεια για την ιστορία. Ο συγγραφέας Άκης Δήμου πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά θεατρικά πράγματα με τον μονόλογο "...και Ιουλιέττα" το 1995. 

protothema

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !