H Αφροδίτη Γραμμέλη κριτικάρει τις πρεμιέρες...

Κωνσταντίνος Κότσαρης
0




 Ζούμε στη χώρα όπου όλα γίνονται πλέον με έναν περίεργο τρόπο. Ειδικά στην τηλεόραση, που η πολιτική του παράδοξου μάλλον είναι ισχυρότερη, το τελευταίο διάστημα συμβαίνουν πολλά και ευτράπελα. Για παράδειγμα, ένα κανάλι, το Mega, το οποίο ουσιαστικά υπολειτουργεί, σαρώνει σε τηλεθέαση, και ένα άλλο που δεν πήρε άδεια, ο ALPHA, έχει μέχρι στιγμής παρουσιάσει ένα πρόγραμμα υψηλών αξιώσεων και με διαφορά από τον ανταγωνισμό. Ο ΑΝΤ1 είναι πολύ ισχυρός και μέχρι στιγμής δεν έχει βγάλει το βαρύ πυροβολικό του στην πρώτη γραμμή. Ας τα παρακάμψουμε αυτά και ας δούμε τι συνέβη την εβδομάδα που μόλις ολοκληρώθηκε χρησιμοποιώντας μία και μόνη λέξη: πρεμιέρες. Ολοι και όλα ξεκίνησαν και θα συνεχίσουν όπως προβλέπεται και τις επόμενες εβδομάδες. Πρόγραμμα πλούσιο, γεμάτο από τις παθογένειες του παρελθόντος και τις ευχάριστες εκπλήξεις τού σήμερα, ψυχαγωγία που επενδύει στα ίδια πρόσωπα και μυθοπλασία που έρχεται με φόρα να κατακτήσει κοινό και πίνακα τηλεθέασης.

Σε γενικές γραμμές και μετά από μακρά περίοδο τηλεοπτικής ξηρασίας, μια τηλεόραση, η οποία δείχνει να είναι βασική επιλογή μιας κοινωνίας εγκλωβισμένης λόγω οικονομικών στο σπίτι, καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες να την κατακτήσει.

Πρώτο συμπέρασμα; Οπου ακούς πολλά κεράσια, βάστα και μικρό καλάθι. Ας τα δούμε αναλυτικά:

Πρωινά - μεσημεριανά: ο λύκος κι ΑΝ εγέρασε...
Το ξανθό είναι τελικά το μόνο σίγουρο σε ό,τι αφορά τα προσόντα που πρέπει να διαθέτει μια παρουσιάστρια ζωντανής ψυχαγωγικής εκπομπής. Εξ ού και οι κυρίες Φαίη Σκορδά και Ελένη Μενεγάκη δεν καταλαβαίνουν από κρίση και περικοπές και επέστρεψαν στις πολυθρόνες τους σαν να μην πέρασε μια μέρα. Σε ό,τι αφορά την πρώτη, το «Πρωινό» (ΑΝΤ1) παρέμεινε η εκπομπή που είναι εδώ και χρόνια, με μοναδική διαφορά την απουσία του Γιώργου Λιάγκα. Αυτό είναι κάτι που μελλοντικά θα πρέπει να καλυφθεί, καθώς πλέον οι συζητήσεις, ουσιαστικά το κουτσομπολιό, γίνονται υποτονικά, με εμφανή την αδυναμία των υπολοίπων αλλά και την έλλειψη γνώσεων επί των θεμάτων της επικαιρότητας. Κατά τα λοιπά, η ίδια βασανιστική σκαλέτα η οποία καταδυναστεύει τα πρωινά εδώ και χρόνια, αναμασώντας τις ίδιες συνήθειες και πλέον την ίδια αδιαφορία για τον έξω κόσμο. Το στούντιο λειτουργεί πλέον σαν αποικία όπου κατοικούν άνθρωποι απροβλημάτιστοι και χαλαροί. Ζώδια, μαγειρική με χρυσά κουτάλια, τραγούδια, συνεντεύξεις, gossip, χαριτωμενιές στον πλανήτη Happy.

Ιδιο και απαράλλαχτο επέστρεψε και το μεσημεριανό μαγκαζίνο της Ελένης Μενεγάκη. Ευτυχώς που το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης εισέβαλε στο στούντιο ο κ. Δημήτρης Κοντομηνάς και ξύπνησε το ενδιαφέρον με όσα είπε και όσα έκανε. Η «Ελένη» παραμένει μια ανάλαφρη εκπομπή που ισορροπεί μεταξύ παιχνιδιών, συζήτησης πάνελ, μαγειρικής, διαφήμισης και δειγματισμού προϊόντων, καλεσμένων της σόουμπιζ. Και εδώ η επαφή με τον κόσμο αγνοείται. Δεν ζήτησε κανείς από τη Μενεγάκη να λύσει το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ή της ανεργίας. Ζήτησε όμως - και αυτό το φανερώνουν και οι αριθμοί - έναν επαναπροσδιορισμό της ψυχαγωγίας. Οταν όλα έχουν αλλάξει, όταν η κοινωνία υποφέρει σε πολλά μέτωπα, δεν μπορεί να πιστεύεις ότι η ίδια συνταγή η οποία μεσουρανούσε την περίοδο των παχιών αγελάδων θα ανακουφίσει τους τηλεθεατές και τώρα μπροστά στα σημερινά αδιέξοδα. Δείχνει λίγο προκλητικό να κάνεις ότι δεν βλέπεις και δεν ακούς και από την άλλη, επειδή εσύ μπορείς, να προσπαθείς να πείσεις τους γύρω σου ότι δεν συμβαίνει και τίποτε.

Ελληνικά σίριαλ με καλές προοπτικές
Το πιο δυνατό κομμάτι ενός προγράμματος είναι η ελληνική μυθοπλασία, η οποία αφενός επενδύει στη συνήθεια, αφετέρου βοηθά στη δημιουργία μιας καλής «βιβλιοθήκης» η οποία εξαργυρώνεται, σε περιπτώσεις όπως αυτή του Mega, με τον καλύτερο τρόπο.

Σε πρώτη φάση, μυθοπλασία αξιώσεων έδειξε να διαθέτει ο ALPHA. Η ανανέωση της σειράς «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» ήταν επιτυχημένη. Ειδικά το ζευγάρι Νάντιας Κοντογεώργη και Γιώργου Χρυσοστόμου ήταν απολαυστικό. Ανανεωμένο το σενάριο, οι ατάκες συνεχίζουν να κάνουν αίσθηση, τα παλιά ζευγάρια είναι εξαιρετικά, η ταύτιση με κοινωνικούς τύπους παραμένει ισχυρή και ευφυής, η σειρά είναι απολαυστική.

Θετικό είναι το πρώτο δείγμα του «Ελα στη θέση μου». Μια απλή, ανώδυνη φάρσα, με ρυθμό και μεγάλο καστ το οποίο δείχνει ισορροπημένο. Εχει κωμικά στοιχεία, υπερβολές, ατάκες και γρήγορη εναλλαγή πλάνων και εξέλιξη. Πολύ καλός ο Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Περίπου στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και αυτή τη σεζόν η κωμική σειρά ΤΟ ΣΟΙ ΣΟΥ» με το δίδυμο Ρένια Λουιζίδου - Μίρκα Παπακωνσταντίνου να κλέβουν την παράσταση. Το σενάριο της σειράς δεν ήταν ποτέ υψηλών αξιώσεων αλλά είναι αξιοπρεπές για το είδος της οικογενειακής κωμωδίας και οι αδυναμίες του καλύπτονται από το καστ, το οποίο ομολογουμένως είναι καλό. Στον ΑΝΤ1 επέστρεψε το «Μπρούσκο», το οποίο δείχνει να αντέχει ακόμη στον χρόνο χάρη στη συγγραφική ευφυΐα του δημιουργού του Ανδρέα Γεωργίου. Φυσικά η σειρά φλερτάρει έντονα με την επιστημονική φαντασία πλέον, καθώς οι συνωμοσίες αλλά και τα διαδοχικά εγκλήματα έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ, αλλά η σαπουνόπερα έχει το κοινό της στο ελληνικό κοινό.

Εντονα χαρακτηριστικά σαπουνόπερας παλαιάς κοπής έχουν τα «Πέντε κλειδιά», τα οποία δεν χρειάζονται περαιτέρω σχολιασμό, καθώς είναι πια τόσο ξεπερασμένες αυτές οι συνταγές οι οποίες επενδύουν σε συναισθηματικά αδιέξοδα άνευ λόγου και αιτίας, με το δάκρυ να τρέχει κορόμηλο διά ασήμαντον αφορμήν.

Σάτιρα Alpha - ΑΛΦΑ
Ευτυχώς που υπάρχει και η «Ελληνοφρένεια». Ευτυχώς που υπάρχει το συγκεκριμένο βλέμμα αυτής της ομάδας να μπορεί να μεταφέρει όλο αυτό που συμβαίνει με όρους κριτικής που τσακίζει κόκαλα. Ευθύβολη, σαρκαστική, βιτριολική, χιουμοριστική προσέγγιση στην πολιτική σκηνή του τόπου και στα μεγάλα θέματα που βρίσκονται στο προσκήνιο αυτή την περίοδο. Πλέον η ομάδα της «Ελληνοφρένειας» έχει πιάσει πολύ καλό ρυθμό και έχει διαφοροποιήσει σημαντικά αυτό που κάνει στην τηλεόραση από αυτό που κάνει στο ραδιόφωνο, γεγονός που ήταν και η μεγάλη αδυναμία της εκπομπής στην αρχή της. Πλέον έχουν κατακτήσει τον τηλεοπτικό κώδικα και μπορούν να «παίζουν» άνετα.

Ελάτε να παίξουμε
Μια ψυχαγωγική εκπομπή εντελώς διαφορετική είναι το «Ξαναδέστε τους». Είναι διαφορετική διότι δεν είναι αυτό το σύνηθες τηλεοπτικό προϊόν το οποίο αποτελείται από ένα πάνελ που απλώς σχολιάζει ό,τι κινείται στην τηλεόραση και στη σόουμπιζ. Η τετράδα των παρουσιαστών της συγκεκριμένης εκπομπής (Μουτσινάς, Ηλιάκη, Συνατσάκη, Παναγή) ταιριάζει, έχει καλή χημεία, φρεσκάδα και μπορεί δίχως να ευτελίζει το αντικείμενο σχολιασμού να το σαρκάζει. Από τις πιο έξυπνες επιλογές της εφετινής σεζόν ήταν η επιστροφή του «Deal» και η ανάθεσή του στον Χρήστο Φερεντίνο. Ο ALPHAψυχανεμίστηκε ότι διανύουμε μια εποχή στην οποία είναι ζητούμενο να προσφέρονται χρήματα με τρόπο ανώδυνο που συνδυάζει την τύχη με το παιχνίδι και επένδυσε στο σωστό προϊόν. Επιπλέον, το πρόσωπο που επελέγη είναι έμπειρο, ικανό, έχει μέτρο, ευγένεια και μοναδικό ταλέντο στο συγκεκριμένο είδος. Το παιχνίδι είναι διασκεδαστικό, ευχάριστο, έχει σασπένς και ήδη κατέκτησε υψηλό ποσοστό τηλεθέασης. Αποτέλεσμα αυτής της επιλογής είναι να κατατροπωθεί το ριάλιτι μαγειρικής «Η μαμά μου μαγειρεύει καλύτερα από τη δική σου» με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου στον ΑΝΤ1, το οποίο συνεχίζει να κολυμπά σε νερά θολά που παραπέμπουν σε ριάλιτι κακοστημένα και ξεπερασμένα.

Της Αφροδίτης Γραμμέλη στο "Βήμα της Κυριακής"

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !