Το Chevalier πάει για Όσκαρ!


Μετά από την (φημολογούμενη) μάχη ανάμεσα στις δύο ταινίες, την σάτιρα της Αθηνάς Τσαγγάρη "Chevalier" και το δράμα του Χριστόφορου Παπακαλιάτη "Ένας Άλλος Κόσμος", η πρώτη είναι αυτή που θα μας εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Όσκαρ του 2017 στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας. 

Κουβαλώντας τρόπαια και διακρίσεις η ταινία της Τσαγγάρη έχει ήδη κερδίσει το βραβείο καλύτερης ταινίας στο φεστιβάλ κινηματογράφου του Λονδίνου, ανδρικής ερμηνείας (για όλο το καστ) στο φεστιβάλ του Σεράγεβο και το βραβείο σεναρίου (για την Τσαγγάρη και τον Ευθύμη Φιλίππου) ΙΡΙΣ από την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου. 

Άλλες ταινίες που φέρεται να έπεσαν στο τραπέζι των προτάσεων ήταν τα "Suntan" του Αργύρη Παπαδημητρόπουλου, το "Smac" του Ηλία Δημητρίου και το "Interruption" του Γιώργου Ζώη. 

Πληροφορίες θέλουν τη μάχη σκληρή ανάμεσα στις ταινίες των Τσαγγάρη και Παπακαλιάτη, με νικητή το "Chevalier" που τελικά κέρδισε 4 ψήφους έναντι 3 από την ειδική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού ως πρόταση προς τον Υπουργό για την ταινία που θα διεκδικήσει μία από τις υποψηφιότητες στα Oscars. 

Tα μέλη που συναποφάσισαν για την τελική επιλογή ήταν ο σκηνοθέτης Τώνης Λυκουρέσης, ο κριτικός κινηματογράφου Ρόμπι Εκσιέλ, ο διευθυντής φωτογραφίας Ανδρέας Σινάνος, η σκηνοθέτις Αγγελική Αντωνίου, η ηθοποιός Ηρώ Μανέ, ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης και ο διανομένας Βασίλης Σουραπάς. 

Kάθε χρόνο, όλες οι χώρες στέλνουν μια ταινία ως πρόταση προς την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τελική πεντάδα υποψηφιοτήτων στην κατηγορία της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας. 

 Τελευταία φορά που ελληνική παραγωγή μπήκε στην πολυπόθητη λίστα των πέντε και διεκδίκησε το βραβείο ήταν το 2010 όταν ο "Κυνόδοντας" του Γιώργου Λάνθιμου καθιέρωσε τον σκηνοθέτη στο πάνθεον των auteur σήμερα. 

cnn.gr

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΑχιλλεαςΧ

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: