Αιμοδοσία με προβλήματα στην Ελλάδα.

0
Το έλλειμμα που υπάρχει στη χώρα όσον αφορά την προσέλκυση εθελοντών αιμοδοτών σε σταθερή βάση, που θα διασφάλιζαν επάρκεια αίματος σε περιπτώσεις ανάγκης, ανέδειξε η πρόσφατη κρίση με τα κρούσματα ελονοσίας (αποκλείστηκαν από την αιμοδοσία οι κάτοκοι σε «επηρεαζόμενες από τη νόσο περιοχές»).


Οπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και τον φετινό Αύγουστο, η επάρκεια αίματος ειδικά για τα 2.700 τακτικά μεταγγιζόμενα άτομα με μεσογειακή αναιμία ήταν ένα ζητούμενο. Υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις που οι πάσχοντες δεν λάμβαναν τις απαιτούμενες για τον οργανισμό τους και την καλή πορεία της υγείας τους ποσότητες αίματος (π.χ. αντί για δύο μονάδες αίματος λάμβαναν μία), που αναβάλλονταν οι μεταγγίσεις τους, με αποτέλεσμα ο αιματοκρίτης να «κατρακυλάει» στο 18, ή που καλούνταν οι ίδιοι να βρουν αιμοδότες για να μπορεί να γίνει η μετάγγιση.

Ευτυχώς, η κατάσταση σήμερα έχει βελτιωθεί αρκετά Τα προβλήματα στην επάρκεια αίματος κατά το φετινό καλοκαίρι, εκτός από τη συνηθισμένη μειωμένη προσέλευση αιμοδοτών λόγω διακοπών, οφείλονται στην υποστελέχωση των αιμοδοσιών (δεν γίνεται ολοήμερη λειτουργία που θα διευκόλυνε τους αιμοδότες), στη μη σταθερή αποστολή μονάδων αίματος από τον Ελβετικό Ερυθρό Σταυρό και στην ελονοσία.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία, Ιωάννα Μυρίλλα, σταθερό ρόλο τα τελευταία χρόνια διαδραματίζουν και κοινωνικοί παράγοντες όπως η ανεργία, «καθώς όπως είναι λογικό δεν είναι το πρώτο μέλημα ενός ανέργου να δώσει αίμα».

Ωστόσο, υπάρχει και ένας ακόμη άγνωστος παράγοντας που φρενάρει τις αιμοδοσίες, που λίγοι ίσως θα φαντάζονταν. Τα πολλά τατουάζ που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια επηρεάζουν την αιμοδοσία, αφού για έξι μήνες αυτός που έχει υποβληθεί σε δερματοστιξία δεν προσφέρει αίμα, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

star.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !