Ο εμβληματικός πολιτικός,Ελευθέριος Βενιζέλος,«ζωντάνεψε» μέσα από την Τέχνη-Δες φωτογραφίες


Ξεκίνησε χθες μία έκθεση αντικειμένων που αποτελούν δείγμα λατρείας στο πρόσωπο του Ελευθερίου Βενιζέλου, με τίτλο, «Ετόλµησα να υµνήσω. O Ελευθέριος Βενιζέλος στη Λαϊκή Τέχνη» ,στο πλαίσιο του φεστιβάλ, «Κρήτη, Μία Ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί», στη Βασιλική Αγίου Μάρκου.

Λίγες, πράγματι, πολιτικές μορφές στη νεότερη ελληνική ιστορία έχουν αγγίξει τα όρια του θρύλου, έχουν τραγουδηθεί από τη λαϊκή μούσα, έχουν γίνει αντικείμενο λατρείας, μα και έχουν προκαλέσει διαμάχες, αντεγκλήσεις και διχασμούς. Ο πολιτικός που ξεκίνησε από τα Χανιά Κρήτης και επέβαλε σε ολόκληρη την Ευρώπη να μιλάει γι’ αυτόν και την πολιτική του, το κατάφερε. Η έκθεση αποτελεί μικρό μόνον δείγμα της λατρείας προς το πρόσωπο αυτό, που κατάφερε να ξεπεράσει ένα σκληρό, αλλά ένδοξο παρελθό,ν και να εγκατασταθεί στη μνήμη τού λαού, χωρίς ενστάσεις και αναστολές. 

Καθημερινά αντικείμενα -κούπες, κουτιά, υφαντά, επιστολόχαρτα, γραμματόσημα-, απεικονίζουν τη μορφή του “Λευτέρη”, για τους Κρητικούς, του “πατέρα της πατρίδος”, του “σωτήρα της φυλής”, για το έθνος ολόκληρο. Παρουσιάσθηκε με τεράστια επιτυχία στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών, από 21.12.2014 έως και 30.01.2015. Στην πόλη των Χανίων έρχεται με την αφιλοκερδή μέριμνα της Λουίζας Καραπιδάκη, η οποία επιμελήθηκε και την πρώτη έκθεση των αντικειμένων στους Δελφούς.

Δες φωτογραφίες από την Έκθεση:

Πηγή:cretalive.gr

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Αν θέλεις,μπορείς να με κάνεις add στο facebook (Μανώλης Τσιχλάκης ,Τσιχλάκης Μανώλης) αλλά και να με ακολουθήσεις στο instagram (@tsihlakismanolis).
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: