"Σκόνταψε" πάλι το ΕΣΡ! - Άκαρπη και η 2η προσπάθεια Βούτση - Κανάλια θα κλείσουν, θα συγχωνευτούν και εργαζόμενοι θα μείνουν άνεργοι

Unknown
0

Άκαρπη απέβη για δεύτερη φορά η προσπάθεια του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, να βρεθεί συναινετική λύση και να συγκεντρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 4/5 στην Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, όπως προβλέπει το σύνταγμα, για την συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Υπέρ της εισήγησης του προέδρου της Βουλής τάχθηκαν οι 12 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ενώ κατά ψήφισαν 7 βουλευτές από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων.
ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή δήλωσαν «παρών», ενώ από την ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης.

Στην μεταβίβαση των αρμοδιοτήτων για τον καθορισμό των τηλεοπτικών αδειών στο ΕΣΡ επέμεναν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων καταλογίζοντας στην κυβέρνηση πολιτικές σκοπιμότητες.
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης έκανε λόγο για προσπάθεια πολιτικής θολούρας και τόνισε ότι το θέμα που πρέπει από όλους να εξεταστεί, είναι η βιωσιμότητα των τηλεοπτικών καναλιών.

Αποκάλυψε ότι σαφώς και με το κυβερνητικό σχέδιο αδειοδότησης « είναι δεδομένο ότι θα μείνουν εργαζόμενοι από τα σημερινά Κανάλια χωρίς δουλειά (!)…» και κατέστησε ξεκάθαρο πως «για αυτό που μιλάμε είναι για συγχωνεύσεις υφιστάμενων Καναλιών και ότι κάποια άλλα που δεν θα μπορέσουν να συγχωνευθούν θα μετατραπούν σε θεματικά Κανάλια… Μιλάμε, ναι, για συγχωνεύσεις καναλιών και αυτό είναι το πεδίο που ανοίγετε…» Και καταλόγισε ότι « κάποιες πολιτικές δυνάμεις αυτή την πορεία είναι που θέλουν να ανακόψουν…»

Πολιτικά, αίσθηση, πάντως, προκάλεσε και η αναφορά του κ. Νίκου Βούτση που «αυτοκριτικά» είπε πως «ήταν θεσμικό μου λάθος (!) που περίμενα δυόμιση μήνες την αξιωματική αντιπολίτευση να εκλέξει αρχηγό για να φέρω στην ΔτΠ την ανάδειξη των μελών των ανεξάρτητων και ρυθμιστικών Αρχών και έτσι υπήρξε αυτή η μεγάλη καθυστέρηση…» Και συνέχισε:

«Υπάρχει πολύ μεγάλη εμπειρία για την χρεοκοπία καναλιών, για το πώς άλλαξαν τις δομές τους, για την μετονομασία τους ή συγχωνεύτηκαν εν μια νυκτί. Με αυτά τα δεδομένα καλούμαστε να μπούμε στη νέα ψηφιακή εποχή. Δεν είναι δυνατόν να τα βάλουμε σε ένα θολό τοπίο».

Παράλληλα, ο κ. Βούτσης, πρότεινε να γίνει διαβούλευση και συζήτηση επί της ουσίας με τους φορείς, «και να πάρουν την ευθύνη οι δημοσιογράφοι και οι ιδιοκτήτες, να ερωτηθεί η αγορά», όπως είπε χαρακτηριστικά.
«Είμαστε υποχρεωμένοι να αποναρκοθετήσουμε το τηλεοπτικό τοπίο και όχι να το ναρκοθετήσουμε και να αφήσουμε το ΕΣΡ να ψάχνει από πού βρέθηκαν τα λεφτά», τόνισε.  Ακόμα, ο πρόεδρος της Βουλής διέψευσε κατηγορηματικά ότι η κυβέρνηση συζητά ήδη με ορισμένους που ενδιαφέρονται να πάρουν τηλεοπτική άδεια αλλά και ότι έχει υποσχεθεί ήδη σε Τούρκο επιχειρηματία.

Click4more: Ο Τούρκος καναλάρχης επιβεβαιώνει τις επαφές με τον Αλέξη Τσίπρα για την αγορά ελληνικού καναλιού
«Λέω με ευθύτητα. Δεν υπάρχει καμία δέσμευση από κανένα κυβερνητικό στέλεχος προς οποιονδήποτε, ακόμα και Έλληνα πόσο μάλλον για Τούρκο», επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης.
«Υπάρχει δέσμια συνταγματική αρμοδιότητα του ΕΣΡ στη διαδικασία και αυτό δεν μπορούμε να το υπερβούμε. Εμείς δεν συναινούμε στην πρότασή σας», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, που ωστόσο, διευκρίνισε ότι το κόμμα του θέλει να γίνει η διαγωνιστική διαδικασία.

Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διαπραγματεύεται αδιαφανώς με επίδοξους τηλεοπτικούς αδειούχους».

Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς, υποστήριξε ότι οι ενέργειες της κυβέρνησης αποδεικνύουν ότι δεν υπάρχει η βούληση για να μπει το μαχαίρι στο κόκκαλο και να σταματήσει η διαπλοκή.

«Γιατί δεν κάνετε ρύθμιση χρεών αν δεν είναι βιώσιμα τα κανάλια; Και ας κλείσουν μετά από μόνα τους αν δεν μπορούν να ανταποκριθούν,», επεσήμανε ο εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης.

«Για θηριώδη παντοδυναμία του τηλεοπτικού συστήματος», μίλησε ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Θανάσης Παπαχριστόπουλος και τόνισε ότι είναι θέμα ηθικής τάξης να μπουν κανόνες.
«Ούτε ο αριθμός των τηλεοπτικών αδειών ούτε οι αντικειμενικές αξίες είναι πολιτικά ζητήματα. Ποιος πολιτικός θα πάρει την ευθύνη; Εμείς μπορούμε να ορίσουμε μόνο τις προϋποθέσεις και το ΕΣΡ θα αποφασίζει», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης.
Το Ποτάμι, κατέθεσε και πρόταση με συγκεκριμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν το ΕΣΡ, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει η Ανεξάρτητη Αρχή να εκπροσωπείται από επιστήμονες και γνώστες των Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων.

Η πρόταση περιελάμβανε τους: Δήμητρα Παπαδοπούλου(πρώην μέλος ΕΣΡ), Πόπη Διαμαντάκου (Δημοσιογράφος με ειδίκευση την τηλεόραση), Κώστας Τσακίρης (Πρώην διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της ΕΡΤ), Αθανάσιος Παπαϊωάννου (Νομικός, πρώην γενικός γραμματέας της Βουλής), Κώστας Κουτσομύτης (Σκηνοθέτης), Ιωάννης Σκαρπέλος (Καθηγητής στο τμήμα ΜΜΕ Παντείου) καθώς και τα τρία πρόσωπα που είχε προτείνει και ο πρόεδρος της Βουλής, τους: Λαοκράτη Βάσση (είχε διατελέσει μέλος του ΕΣΡ), Γιάννη Τζανεττάκο (δημοσιογράφο) και Λίλιαν Μήτρου (καθηγήτρια Πανεπιστημίου).


Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !