Ντάισελμπλουμ μετά το διάγγελμα Τσίπρα: Μικρή η πιθανότητα προόδου

0
Αρνητικό είναι το κλίμα για την Ελλάδα στην έναρξη της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αποτυπώνεται στο λακωνικό αλλά άκρως ενδεικτικό σχόλιο του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

O κ. Ντάισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση πως είναι μικρή η πιθανότητα προόδου στις διαπραγματεύσεις, έχοντας παρακολουθήσει το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα λίγο νωρίτερα, στο οποίο ο Πρωθυπουργός προέτρεψε τους Έλληνες να ψηφίσουν «Όχι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο αφότου ο κ. Τσίπρας έστειλε επιστολή στους πιστωτές, υπογραμμίζοντας ότι θα αποδεχόταν την πρότασή τους με κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις, δήλωσε στο διάγγελμά του πως η Ελλάδα εκβιάζεται.

Η νέα τηλεδιάσκεψη του Eurogroup ξεκίνησε στις 18:30 (ώρα Ελλάδας), έξι ώρες αργότε ρα από τον αρχικό προγραμματισμό. Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα συζητηθεί η νέα ελληνική πρόταση, για διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), που περιλαμβάνει την πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση του χρέους.

Η χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που διήρκησε μία ώρα, μελέτησε ένα νέο κείμενο με προτάσεις για μεταρρυθμίσεις, το οποίο θα τεθεί στο τραπέζι του σημερινού Eurogroup, ενώ δεν εγκρίθηκε το ελληνικό αίτημα για παράταση του προγράμματος.

Ευρωπαίος αξιωματούχος που επικαλείται το Reuters, αναφέρει ότι οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά είναι πιο κοντά στα αιτήματα των θεσμών. Παράλληλα, ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές τονίζουν από τις Βρυξέλλες πως σήμερα η ελληνική πλευρά θα καταθέσει προτάσεις με τις οποίες θα αποδέχεται την τελευταία πρόταση των θεσμών της 26ης Απριλίου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κατέστησε σαφές στην ελληνική κυβέρνηση ότι πρέπει να αλλάξει στάση απέναντι στο δημοψήφισμα, γιατί διαφορετικά θα χάσει τελείως την αξιοπιστία της απέναντι στις υπόλοιπες 18 δημοκρατίες της ευρωζώνης.

Το Reuters, επικαλούμενο αξιωματούχο της ευρωζώνης που δεν κατονομάζει, μετέδωσε πως η ελληνική κυβέρνηση είπε στο Eurogroup ότι θα μπορούσε να ταχθεί υπέρ του «ναι» ή και να ανακαλέσει το δημοψήφισμα εάν θα μπορούσε να συμφωνηθεί νέος δανεισμός.

Ο πρόεδρος του Eurogroup υπογράμμισε ότι πλέον είναι πολύ αργά για επέκταση του τρέχοντος προγράμματος. Ωστόσο, σημείωσε ότι το όποιο αίτημα για νέο σχέδιο διάσωσης από την Ελλάδα θα εξεταστεί μετά το δημοψήφισμα που διενεργεί η ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, φρένο σε όσους βιάζονται να προεξοφλήσουν καταστροφικές εξελίξεις για την Ελλάδα, έβαλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Σημαντικά γεγονότα, για τα οποία δεν είστε προετοιμασμένοι, συμβαίνουν στην Αθήνα, με αποτελέσματα τα οποία πιθανότατα δε θα ταιριάζουν με τα άρθρα που γράφετε», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν σε δημοσιογράφους διεθνών ειδησεογραφικών δικτύων που τον πολιορκούσαν για ένα σχόλιο.

Κι όλα αυτά την ώρα που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση της Ελλάδας δεν προχώρησε στην πληρωμή της δόσης 1,5 δισεκ. ευρώ στο πλαίσιο του δανείου της, κάτι που σημαίνει ότι είναι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό. Μάλιστα, το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου. Και μπορεί η χώρα μας να βρίσκεται χωρίς Μνημόνιο για πρώτη φορά εδώ και χρόνια, αλλά η Ελλάδα χάνει τα 12,7 δισ. που ανέμενε άμεσα από την Ευρώπη.

Σήμερα συνεδριάζει και η ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των τραπεζών, με την Ελλάδα να έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξηση του ορίου του ELA, το οποίο έχει μείνει στάσιμο από την Παρασκευή στα 89 δις ευρώ, οδηγώντας στην απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή περιορισμών στις κινήσεις κεφαλαίων και στις αναλήψεις μετρητών μέσω των ΑΤΜ, προκαλώντας ταλαιπωρία κυρίως για τους υπερήλικες, που από σήμερα θα μπορούν να κάνουν ανάληψη μόλις 120 ευρώ από τα υποκαταστήματα τωντραπεζών.

Νωρίτερα, ο οίκος αξιολόγησης Fitch υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας κατά μία βαθμίδα, από CCC σε CC. Το επίπεδο αυτό μεταφράζεται ουσιαστικά σε υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας, αφού πλέον το αξιόχρεο της χώρας βρίσκεται μία «ανάσα» από τη χρεοκοπία.

Πηγή: antenna news

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !