Αντηλιακό: Πώς θα διαλέξετε το κατάλληλο

0


Το καλοκαίρι πλησιάζει και νοερά βρίσκεστε ήδη σε κάποια παραλία να χαλαρώνετε κάτω από τον ήλιο.
Πριν βάλετε όμως τον εαυτό σας και τα παιδιά σας σε κίνδυνο, μάθετε τα μυστικά της σωστής αντηλιακής προστασίας.
Καταρχάς πρέπει να αποφύγετε την απότομη έκθεση στον ήλιο, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος εγκαύματος. Επίσης το σταδιακό μαύρισμα προστατεύει από την ηλιακή βλάβη.
Όταν διαλέγετε αντηλιακό πρέπει να γνωρίζετε ότι, πέρα από το δείκτη SPF που αξιολογεί την προστασία από την ακτινοβολία UVB, πρέπει να προστατεύει και από τη UVA, και αυτός ο βαθμός προστασίας αξιολογείται με το δείκτη PPD.
Τα αντηλιακά που έχουν τη UVA σε ένα κύκλο, θεωρείται ότι έχουν ικανοποιητική προστασία στο UVA. Επίσης, ανάλογα με τη χρήση ίσως έχει σημασία να είναι αδιάβροχο, water proof ή very water proof.
Οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακά ευρέος φάσματος με SPF 30 ή 50 και πριν εκτεθούμε στον ήλιο να κάνουμε επάλειψη με αρκετή ποσότητα κάθε δύο ώρες, διότι καθώς περνάει η ώρα χάνουν την αποτελεσματικότητά τους.
Εξάλλου, ακόμα και να αναγράφει το αντηλιακό ότι αντέχει στο νερό (water resistant) πρέπει να επαναλαμβάνεται η επάλειψη μετά το κολύμπι ή αν ιδρώσουμε πολύ.
Επιλογή ανάλογα με τον φωτότυπο
Αντηλιακό για την προστασία του δέρματος πρέπει να εφαρμόζουν όλοι, ακόμα και οι άνθρωποι με σκούρα δέρματα που δεν καίγονται εύκολα, αφού έχει αποδειχθεί ότι και αυτοί εμφανίζουν βλάβες από τον ήλιο και δερματικές κακοήθειες. Παλαιότερα προτείνονταν χαμηλότερους δείκτες σε άτομα με σκούρο δέρμα, αυτές οι διαφορετικές συστάσεις έχουν αμφισβητηθεί και πλέον η σύσταση είναι να υπάρχει μία προστασία τουλάχιστον SPF30 σε όλους τους φωτότυπους.
Παιδιά
Το σωστό για τα παιδιά κάτω των 3 ετών είναι να αποφεύγουν την έντονη έκθεση στον ήλιο. Όταν αυτή συμβαίνει πρέπει να προστατεύονται με ρούχα - καπέλα και σε ακάλυπτες περιοχές με αντηλιακά. Στα παιδιά πρέπει να εφαρμόζονται προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για τις ανάγκες του παιδικού δέρματος.
Ποσότητα
Οι εταιρείες αξιολογούν το δείκτη προστασίας με 2 gr/cm2, δηλαδή για παράδειγμα για να καλύψουμε σωστά πρόσωπο, αυτιά και λαιμό χρειάζεται περίπου μια κουταλιά της σούπας. Συνήθως στην καθημερινή πρακτική εφαρμόζουμε το 1/4 αυτής της ποσότητας, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνουμε λιγότερη προστασία από την αναγραφόμενη στο σκεύασμα.
Τρόπος χρήσης
Όταν υπάρχει παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, ιδρώτας ή κολύμπι τότε η επάλειψη πρέπει να επαναλαμβάνεται.
Ακμή – δερματικές παθήσεις
Για το δέρμα με ακμή υπάρχουν ειδικά προϊόντα που δεν την επιδεινώνουν ή ίσως και τη βελτιώνουν σε μικρό βαθμό. Σε σοβαρές φωτοευαισθησίες ή φωτοαλλεργίες, τα αντηλιακά ίσως δεν παρέχουν ικανοποιητική προστασία και είναι απαραίτητη η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η κάλυψη του δέρματος με ρούχα, καπέλα.
Ηλικιωμένοι
Με την πάροδο της ηλικίας το δέρμα γίνεται πιο ξηρό, γι' αυτό είναι προτιμότερες οι πιο κρεμώδεις, λιπαρές υφές. Επίσης, αυξάνει η πιθανότητα εμφάνισης προκαρκινικών και καρκινικών βλαβών στο δέρμα. Συνεπώς, πέραν της συστηματικής ηλιοπροστασίας έχει σημασία και η περιοδική, τακτική εξέταση από δερματολόγο.


Πηγή: onmed.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !