Η 10η Εντολή δεν μας καθηλώνει - τι φταίει

perastikos
1
Το come back της 10ης εντολής ήταν κάτι που πολύς κόσμος περίμενε φέτος. Μαζί κι εγώ που παρακολουθώ φανατικά τη σειρά από την εποχή του Κόκκινου κύκλου.

Ο τέταρτος κύκλος της 10ης εντολής δεν έχει κάνει ακόμα την έκπληξη. Με εξαίρεση το δυνατό ξεκίνημα με τη "Σιωπή" που παρόλα τα προβληματάκια που λίγο πολύ αναφέρθηκαν από τους παρατηρητικούς, το συγκεκριμένο επεισόδιο είχε αυτό το απαραίτητο συστατικό για να σε κρατήσει: ιστορία. Στη συνέχεια ακολούθησε το "Θηρίο", μια ιστορία δίχως κάποιο νόημα για τον τηλεθεατή, με μεγάλα αφηγηματικά κενά και ανεξήγητα περιστατικά.

Στο πρόσφατο επεισόδιο με τίτλο "Τρία", τα προβλήματα ήταν μάλλον περισσότερα. Καταρχήν η ιστορία του ερωτικού τριγώνου που κάποιος θα σκοτωθεί ή θα σκοτώσει είναι τουλάχιστον χιλιοειπωμένη, όχι μόνο στη 10η εντολή αλλά και γενικά στην ελληνική μυθοπλασία. Θα μου πείτε "και γιατί αυτό είναι κακό; Σημασία έχει πώς θα την αφηγηθεί ο καθένας". Ναι, θα συμφωνούσα αν η εν λόγω ιστορία είχε κάποια αφηγηματική πρωτοτυπία. Κάτι που δεν υπήρχε. Ήταν το κλασικό ερωτικό τρίγωνο, χαρακτήρες που έχουμε δει χιλιάδες φορές στην ελληνική τηλεόραση και περιστατικά που επίσης έχουμε ξαναδεί. Δεν υπήρξε καμία πρωτοτυπία. Το ερώτημα είναι γιατί ένα τέτοιο επεισόδιο να επιλεγεί ως τρίτο, τη στιγμή που ακόμη δεν έχουμε δει μια ιστορία να μας εκπλήξει, να μας αφήσει "κάγκελο".

Το πρόβλημα σε αυτό το επεισόδιο δεν ήταν μόνο η ιστορία. Υπήρξαν και προβλήματα στο τεχνικό μέρος που αρκετοί τα εντόπισαν. Όπως ο ήχος που συνόδευε τις μπουνιές της Παπαδοπούλου. Εντελώς άκυρος, καθώς και το "αίμα" στο πρόσωπό της όταν την πήρε στα χέρια του ο Στάνκογλου. Φαινόταν υπερβολικά "τεχνητό". Λεπτομέρειες θα πει κανείς, αλλά όχι και τόσο όταν μιλάμε για το 2015. Δεν είναι τόσο δύσκολο να βρεις το σωστό ηχητικό εφέ όταν παίζουν μπουνιές στην οθόνη. Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσεις την υπερβολή στο "αίμα". Ούτε να είναι ίδιες οι κινήσεις των πρωταγωνιστών και στις 2 λήψεις της ίδιας σκηνής. Υπήρξαν εμφανέστατα λάθη και σε αυτό.

Εμφανές είναι και το αρκετά μειωμένο μπάτζετ με το οποίο γυρίζεται φέτος η 10η εντολή, σε σχέση με το παρελθόν. Είναι κι αυτός ένας παράγοντας των μέτριων, μέχρι στιγμής, επεισοδίων. Δηλαδή είναι και λίγο άκυρο στο μάτι να βλέπεις μια νοσοκόμα σε όλες τις σκηνές έξω από το νοσοκομείο και ποτέ μέσα με κάποιο ασθενή φερειπείν. Είναι άκυρο και να βλέπεις συνεχώς πολύ μικρούς ρόλους τη στιγμή που αφηγηματικά χρειάζονται κι άλλοι χαρακτήρες για να ολοκληρωθεί σωστά η ιστορία. Αποτελέσματα του μπάτζετ, που σε αυτό φυσικά δεν ευθύνεται η παραγωγή.

Το "Τρία" σαν ιστορία, προφανώς δεν ήταν τόσο απαραίτητο να επιλεγεί από την ομάδα του Κοκκινόπουλου και να γυριστεί. Όταν ξεκινάς παρουσιάζοντας ένα θέμα όπως το trafficking, είναι παράταιρο να συνεχίζεις μετά από 2 βδομάδες με μια ιστοριούλα ενός ερωτικού τριγώνου. Δεν κολλάει. Μπερδεύει και τον τηλεθεατή για την ταυτότητα της σειράς, σε μια δεύτερη ανάγνωση.

Τα νούμερα τηλεθέασης είναι πεσμένα και έτσι θα συνεχίσουν όσο δεν παρουσιάζονται ιστορίες που θα καθηλώσουν το κοινό και θα κάνουν την ανατροπή. Έτσι την ξέρουμε τη 10η εντολή, ανατρεπτική, διδακτική, πρωτοποριακή, καθηλωτική. Όσο δεν βλέπουμε μια τέτοια 10η εντολή, η σειρά θα συνεχίσει να χάνει κοινό και να κάνει "μικρά" νούμερα, σε σχέση με τη φετινή μυθοπλασία του Αλφα που βλέπει σαν μέσο όρο πολύ πιο υψηλά.

Η 10η εντολή πρέπει να επανέλθει έτσι όπως την ξέραμε, αφηγηματικά τουλάχιστον. Με νούμερα τηλεθέασης κοντά στο 18%, είναι αμφίβολο αν θα συνεχίσει την επόμενη τηλεοπτική σεζόν.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. φταίει που ακόμα δεν έχουμε δει επεισόδιο των ρίσβα και Σακαλή. Τα 3 πρώτα χρόνια αυτοί έγραφαν το μεγαλύτερο μέρος των επεισοδίων και ήταν το α και το ω της ανατροπής και καθηλωτικού σεναρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !