Μαχαίρι στο budget για την ελληνική μυθοπλασία!

0
Σειρές τριών ταχυτήτων, όσον αφορά το κόστος παραγωγής, υπάρχουν πλέον στην ελληνική tv. Τα κόστη έχουν μειωθεί κατά 50% από τις προ κρίσης εποχές και κατά 70% οι αμοιβές των πάλαι ποτέ ακριβοπληρωμένων ηθοποιών.
Οι ελληνικές σειρές είναι πλέον χωρισμένες -από κοστολογικής απόψεως και μόνο- σε τρεις κατηγορίες. Με άλλα λόγια, οι παραγωγές εκείνες που έβγαιναν παλιότερα στον αέρα και με τον προϋπολογισμό τους κανείς πάθαινε... ίλιγγο αποτελούν οριστικά παρελθόν. Οι σειρές που το κόστος τους κυμαινόταν από 150.000 μέχρι και 200.000 ευρώ το επεισόδιο, όπως ήταν για παράδειγμα το «Νησί» αλλά και το «Κλείσε τα μάτια», το «Να με προσέχεις» και όλες οι υπόλοιπες σειρές του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, πλέον έχουν καταργηθεί...

«Το να ονειρεύεται κανείς να στήσει και να βγάλει στον αέρα σειρές όπως ήταν το "Νησί" ή σχεδόν όλες οι δουλειές του Χριστόφορου, είναι για τα δεδομένα της εποχής ένα όνειρο... απατηλό», λένε στο «TV Εθνος» υψηλά ιστάμενα πρόσωπα των δύο μεγάλων ιδιωτικών καναλιών, του Mega και του Αnt1, ενώ παρόμοια είναι και η άποψη σημαντικών στελεχών γνωστών εταιριών παραγωγής.
Στις πιο οικονομικές πλέον σειρές που βγαίνουν στον αέρα το κόστος τους δεν ξεπερνά τις 40.000-50.000 ευρώ το επεισόδιο, ενώ μέχρι και πριν το 2008 θα μπορούσαν να κοστίζουν έως και 70.000-80.000 ευρώ το επεισόδιο. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται κυρίως όλες οι τρικάμερες σειρές που είναι γυρισμένες είτε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε πλατό είτε έχουν και κάποιες μικρές πινελιές εξωτερικών γυρισμάτων. Σε αυτή την κατηγορία παλιά συναντούσαμε για παράδειγμα τα σίριαλ «Ευτυχισμένοι μαζί», «Ακρως οικογενειακόν», «Θα βρεις τον δάσκαλό σου», «Τύχη βουνό», «Μαργαρίτα». Με τόσο οικονομικό budget βγαίνουν φέτος στον αέρα σειρές όπως είναι το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», το «Σόι σου», το «Μάνα Χ ουρανού», οι «Συμμαθητές», οι «Τρίχες».
Η επόμενη κατηγορία είναι αυτή των 60.000- 70.000 ευρώ, με σειρές που έχουν γυρίσματα και σε φυσικούς χώρους αλλά και σε πλατό και πολλές από αυτές είναι και μονοκάμερες - σειρές που παλιότερα κόστιζαν μέχρι και 100.000 ευρώ το επεισόδιο. Τέτοιες ήταν το «Μη μου λες αντίο», οι «Singles», το «Φως του φεγγαριού», οι «31 δρόμοι», το «50-50», τα «Υπέροχα πλάσματα», το «Καφέ της Χαράς», το «Δεληγιάννειο Παρθεναγωγείο», τα «Μαύρα μεσάνυχτα». Σε αυτή την κατηγορία πλέον συναντάμε ελληνικές παραγωγές όπως η «Εκδρομή», το «Ταμάμ», η «Δικαίωση», οι «Ηρωίδες» (νέα σειρά του Mega που δεν έχει βγει ακόμη στον αέρα), η «10η εντολή».

Η τρίτη και πιο ακριβή κατηγορία παραγωγής ελληνικών σειρών τώρα στα χρόνια της κρίσης είναι με εκείνες που στοιχίζουν μέχρι 70.000- 80.000 ευρώ το επεισόδιο και οι οποίες γυρίζονται εξ ολοκλήρου σε φυσικούς χώρους και είναι και μονοκάμερες. Κάποτε θα άγγιζαν και τα 130.000 ευρώ το επεισόδιο. Σειρές τέτοιου ύψους στο παρελθόν ήταν για παράδειγμα όλες σχεδόν οι δουλειές της Μιρέλλας Παπαοικονόμου, όπως και το «Είσαι το ταίρι μου» του Λευτέρη Παπαπέτρου. Σήμερα στο κόστος των 80.000 ευρώ περίπου συναντάμε μόνο το «Κάτω Παρτάλι».

Φυσικά, εκτός από το prime time και τις εβδομαδιαίες σειρές, έχουμε και τις ελληνικές σειρές που παίζονται καθημερινά, ως επί το πλείστον απογεύματα. «Σε ό,τι έχει να κάνει με τις καθημερινές δουλειές, εδώ δεν συναντάμε "κούρεμα" στον προϋπολογισμό τους της τάξεως του 40% με 50%. Εδώ τα πράγματα έμειναν πιο σταθερά, μιας και μια καθημερινή σειρά μάς στοίχιζε περίπου 30.000-40.000 ευρώ το επεισόδιο και σε αυτά τα χρήματα είναι και όλες οι καθημερινές σειρές που βγαίνουν αυτή τη στιγμή στον αέρα, όπως είναι για παράδειγμα το "Μπρούσκο", το "Ονειρο ήταν", το "Ρουά ματ", ο "Ορκος σιωπής"...», είναι η κοινή συνισταμένη όσων είπαν, σχετικά, τα στελέχη των καναλιών και των εταιρειών παραγωγής στο «TV Εθνος».

Η... αφρόκρεμα των λατρεμένων πρωταγωνιστών είχε φτάσει στο σημείο να αμείβεται με 10.000-12.000 ευρώ το επεισόδιο, ενώ τώρα οι ίδιοι καλλιτέχνες κλείνουν δουλειές με 5.000 ευρώ περίπου. Ανάλογη βέβαια μείωση έχουν υποστεί και οι συμπρωταγωνιστές τους, που από 5.000-6.000 ευρώ το επεισόδιο έχουν βρεθεί να παίρνουν 2.000-3.000 ευρώ. Από εκεί και μετά το... χάος! Ολοι οι υπόλοιποι ηθοποιοί αμείβονται με 1.000 ευρώ το επεισόδιο, ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που δουλεύουν στα καθημερινά με 1.000 ευρώ τον μήνα. Το ίδιο ισχύει και για τους πρωταγωνιστές των καθημερινών. Δηλαδή η πιο παχυλή αμοιβή τους είναι και αυτή σε μηνιαία βάση.

Στα χρόνια της κρίσης έχουν μειωθεί αισθητά και οι υπενοικιάσεις των στούντιο και των πλατό, ενώ οι χορηγίες και οι τοποθετήσεις προϊόντων, που πια επιτρέπονται, έχουν δώσει μια σημαντική βοήθεια στους τηλε-ανθρώπους που θέλουν να στήσουν κάποιες fresh τηλεοπτικές προτάσεις.

tvεθνος

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !