Ο Γιάννης Ζουγανέλης στο Face2Face του Tvnea: "Το Hot Seat είναι ένα στοίχημα!"

Λευτέρης Προβιάς
0
Ο Γιάννης Ζουγανέλης είναι ένας άνθρωπος ο οποίος έχει γράψει πολλές σελίδες ιστορίας στο χώρο της μουσικής, του θεάτρου και της τηλεόρασης. Με ένα βιογραφικό που θα ζήλευαν ακόμα και καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, ο Γιάννης Ζουγανέλης δεν έχει χάσει στα 40 χρόνια πορείας του ούτε τις αρχές ούτε τους τρόπους του. Χωρίς να φοβάται, μιλά για όλους και για όλα στηρίζοντας τις θέσεις του με επιχειρήματα και χωρίς αερολογίες. Λίγο πριν ανέβει στη σκηνή του Μικρού Παλλάς μου μίλησε αποκλειστικά στο Face2Face του Tvnea.com για το Hot Seat που θα παρουσιάσει στο ΣΚΑΪ, την παράσταση "Πράματα και Θάματα" που πρωταγωνιστεί, την Ελεονώρα Ζουγανέλη και πολλά άλλα.

-Είστε ένας άνθρωπος που τόσο ως προσωπικότητα όσο και ως καλλιτέχνης είστε πολύ αγαπητός στον κόσμο. Στις συνεντεύξεις σας μιλάτε συχνά για κοινωνικά και πολιτικά θέματα με απόψεις που βρίσκουν σύμφωνο τον κόσμο.
-"Η καλοσύνη σου τα λέει αυτά. Όταν κάποιος λέει την αλήθεια και αισθάνεται πάνω απ'όλα πολίτης -δεν έχω αποποιηθεί ποτέ μου εγώ αυτή την ιδιότητα- έχει θέσεις και δεν πρέπει να τις αρνείται, πρέπει να τις δηλώνει. Οι θέσεις, τώρα, δημιουργούν αντιθέσεις. Όσον αφορά την αγάπη, με ενδιαφέρει να αγαπήσω τον αποδέκτη, να αγαπήσω αυτόν που διαφωνεί κι έτσι να δημιουργήσουμε μια αρμονία. Διότι δεν χρειάζεται αναγκαστικά να ταυτιζόμαστε ιδεολογικά για να προχωράμε με τους ανθρώπους. Βέβαια, υπάρχουν και κόκκινες γραμμές. Δε μπορώ ούτε καν να συζητήσω με λογικές φασισμού, ναζισμού και χιτλερισμού, παρότι οσάκις το προσπάθησα ένιωσα πάρα πολύ καλά. Μιλούσα εδώ και δύο χρόνια με μια παρέα παιδιών, ο ένας ήταν στη Χρυσή Αυγή και οι άλλοι δύο σε φύλα προσκείμενα. Τους έδωσα να καταλάβουν πως ο χώρος αυτός δεν έχει καμία σχέση με την ιδεολογία αυτή που είχαν και ένιωσα τη χαρά να τους παρασύρω προς το καλύτερο με την ιδεολογία μου. Η ιδεολογία μου, βέβαια, δεν είναι η ιδεολογία του Ζουγανέλη, είναι η ιδεολογία των ανθρώπων που δε θέλουν να ζήσουν μια ζωή ατομικιστική, που θέλουν να υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ του ενός και του άλλου, με πίστη στην πατρίδα, με ενίσχυση του αδυνάτου. Αυτή είναι η προοδευτική ιδεολογία. Ο ελληνικός λαός ευθύνεται πολύ σοβαρά για τα δεινά που περνάει, τα επέλεξε ο ίδιος. Επέλεγε κατά 80% να κυβερνηθεί από "ανθρώπους", από "πολιτικούς" που μειοδοτούσαν για την πατρίδα, που εξυπηρετούσαν τον καπιταλισμό, ξένα συμφέροντα. Είναι πολύ σημαντικό να πάρουμε αποστάσεις από όλες αυτές τις λογικές και να παίρνουμε θέση. Έχω δημιουργήσει και αντιθέσεις αλλά δε με πειράζει, γιατί η αντίθεση θα φέρει την αρμονία."

-Έχετε σκεφτεί ποτέ να λάβετε ενεργή πολιτική δράση;
-"Μου έχουν προτείνει και μάλιστα συγγενείς, ιδεολογικά, χώροι. Όχι, δεν το σκέφτηκα ποτέ γιατί καταρχήν πιστεύω ότι ο πολίτης είναι ανώτερης λογικής από τον πολιτικό. Έπειτα, όταν είσαι πολίτης και καλλιτέχνης εκφράζεις την ιδεολογία σου μέσα από το έργο είτε έμμεσα είτε άμεσα. Λυπάμαι που το λέω, αλλά είμαι ο μόνος που έχω κάνει πολιτικά τραγούδια τα τελευταία τρία χρόνια. Έναν διπλό δίσκο που λέγεται "Με'γεια το κούρεμα", τότε με το κούρεμα του χρέους, ο οποίος έρχεται πραγματικά απέναντι σε όλη την αυθαιρεσία της ακυβερνησίας -γιατί αυτή δεν είναι κυβέρνηση- χτυπάει στην καρδιά το ψευδοσυναίσθημα και μιλάει για θέματα πατρίδας. Μετά έκανα το "Dealer Killer και Σία" που κι αυτό είναι πολύ επιθετικό πολιτικά. Το πρώτο που βγήκε με τη βοήθεια της εφημερίδας Real παρόλο που έκανε ρεκόρ δε μεταδόθηκε ποτέ από τα ραδιόφωνα, ενώ το το "Dealer Killer" δεν είχε καμία τύχη. Από τη θέση μου του πολίτη-καλλιτέχνη που αγαπάει την πατρίδα, που δε μένει αδιάφορος σε αυτό που συμβαίνε,ι θα ήθελα να κάνω κρίσεις, να είμαι απέναντι από την εξουσία, όχι μέρος της. Δεν ανέχομαι τους συναδέλφους μου που παρατάνε αυτό το πολύ λειτουργικό καλλιτεχνικό, πολιτικό και πολιτισμικό πόστο και το παίζουν σε δύο ταμπλό."

-Μετά από 40 χρόνια πορείας, σας βλέπουμε να καταπιάνεστε συνεχώς με πολλά νέα projects. Δε νιώσατε καθόλου την ανάγκη να ξεκουραστείτε;
-"Όχι, με ξεκουράζει αυτό που δημιουργώ. Άλλωστε για να ξεκουραστείς πρέπει να κουραστείς πρώτα. Δε με κουράζει εμένα η δουλειά, αλλά η έλλειψη του πολιτισμού, η αγένεια, το ψέμα που προσβάλλει τις προσωπικότητες των ανθρώπων, η προβολή του κακού, η εμπορευματοποίηση του πόνου... Με κουράζει, επίσης, η έλλειψη της ανιδιοτέλειας και του εθελοντισμού στην Ελλάδα. Ασχολούμενος με τον κοινωνικό ρατσισμό είδα τι σημαίνει πολιτισμός, συμπαράσταση και αλληλεγγύη, αυτά δεν υπάρχουν εδώ."

-Ποια συνεργασία θεωρείται πως είναι ο μεγαλύτερος σταθμός στην καριέρα σας;
-"Έχω πάρα πολλές συνεργασίες. Το πρώτο όνομα, όμως, που μου έρχεται στο μυαλό είναι ο Σάκης Μπουλάς, ο οποίος έφυγε για τον άλλο κόσμο. Ήμασταν 40 χρόνια φίλοι. Εργαστήκαμε και δεν δουλέψαμε, δηλαδή παράξαμε έργο και δε μπήκαμε στη δουλεία. Είχαμε φιλία, οικογενειακές σχέσεις και κουμπαριά καθώς τον είχα παντρέψει με τη γυναίκα του την Κατερίνα. Επίσης, αλησμόνητη συνεργασία και διδασκαλία ήταν ο Νίκος Μαμαγκάκης, που του οφείλω τα πάντα. Με πήρε ένα παιδί από οικογένεια εργατών και αναπήρων και αφού με δίδαξε ανώτερα θεωρητικά στη μουσική με έφερε να κάνω παρέα με τον Εμπειρίκο, τον Εγγονόπουλο, το Ρίτσο, τον Ελύτη, το Λοΐζο, το Σαββόπουλο... Μου στάθηκε πάρα πολύ. Το Σταύρο Τζιώλη, το Σταμάτη Φασουλή, τη Δήμητρα Παπαδοπούλου, το Δημήτρη Ποταμίτη, το Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Δήμο Μούτση. Θα μπορούσα να σου μιλάω πολλές ώρες."

-Έχουμε καιρό να σας δούμε τηλεοπτικά σε κάποια σειρά. Δεν υπήρχαν προτάσεις;
-"Όχι, είχα προτάσεις προτάσεις που δε μου άρεσαν. Φέτος θα ξεκινήσω το Millionaire Hot Seat στο ΣΚΑΪ. Αυτό το αποδέχθηκα επειδή είναι παιγνίδι γνώσεων και -ελπίζω- όχι τζόγου. Κερδίζουν, βέβαια, αυτοί που έρχονται κάποια χρήματα αλλά ελπίζω να μην αφορά μόνο τους ανθρώπους που θα έρθουν αλλά πιστεύω πως θα το κάνουμε έτσι ώστε να αφορά και τους τηλεθεατές. Αγαπώ πάρα πολύ το μέσο της τηλεόρασης γιατί ξέρω ότι συντροφεύει κυρίως τους ανθρώπους που μένουν εκτός Αθηνών, που δεν έχουν τη δυνατότητα να βγουν. Έχει πάρα πολύ καλά πράγματα η τηλεόραση, αλλά έχει και πάρα πολύ φαιδρά, αφελή και βρώμικα. Η τηλεόραση όμως είναι αντανάκλαση της ζωής, και μερικές φορές ίσως και καλύτερή της γιατί τη χυδαιότητα τη βλέπεις στην καθημερινότητα."

-Το Hot Seat θα προβάλλεται σε μία άκρως ανταγωνιστική ζώνη, απέναντι από τα δελτία ειδήσεων των άλλων καναλιών. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας για την εκπομπή;
-"Το Hot Seat είναι ένα στοίχημα! Οι ειδήσεις δεν είναι πια ειδήσεις, lifestyle κάνουν. Πριν τέσσερα χρόνια μάλιστα ήταν show, ευτυχώς ξεπεράστηκε. Κουράστηκε ο κόσμος να ακούει τα ίδια και τα ίδια και κουράστηκε με τον εαυτό του που δεν αντιδρά. Κουράστηκε να ακούει μόνο κακές ειδήσεις και ψευτοειδήσεις. Μπορούν όσοι δεν τους αφορά να γυρίσουν και να δουν το Hot Seat. Άλλωστε, στο λόγο της τιμής μου, δε με αφορά η τηλεθέαση και δεν πιστεύω ότι είναι σωστή. Είναι όπως οι δημοσκοπήσεις, έχει δηλαδή μια βάση αλλά βάζουν τα μηχανάκια για να μετρήσουν όπου γουστάρουν αυτοί. Παρόλο που εγώ έχω κάνει τηλεθεάσεις στην τηλεόραση που δεν έχουν ξεπεραστεί και δεν έχουν γραφτεί ποτέ στα διάφορα ρεπορτάζ που γίνονται μες στα χρόνια."

-Την περασμένη εβδομάδα έκανε πρεμιέρα ο Μάρκος Σεφερλής στο πρωινό του Mega ο οποίος δέχθηκε πολύ θετικές κριτικές στην πρεμιέρα αλλά πολλοί έπεσαν να τον φάνε με αφορμή μια φάρσα που έκανε.
-"Νομίζω δεν είχε την πρόθεση να τρομάξει το ηλικιωμένο ζευγάρι, άλλωστε βγήκε και ζήτησε συγγνώμη. Μερικές φορές όμως όταν κάνουμε σάτιρα την πατάμε και ξεφεύγουμε. Το ότι βγήκε και ζήτησε συγγνώμη είναι πολύ καλό, γιατί εγώ δεν ξέρω κανένα να ζητά συγγνώμη στην Ελλάδα! Είδατε ποτέ τους απάνθρωπους πολιτικούς που αποφασίζουν να κάνουν παράνομα ό,τι θέλουν να ζητήσουν συγγνώμη στον ελληνικό λαό; Νομίζω ότι ο λαός θα το καταλάβαινε και θα το δεχόταν. Οι πολιτικοί είναι ξύλινοι, δε μιλάνε για αγάπη, για έρωτα... Φαντάζομαι και στις γυναίκες τους θα βγάζουν λόγο του τύπου "τώρα θέλω να κάνουμε έρωτα γιατί είναι η ώρα να απολαύσουμε ο ένας στον άλλον"! (γέλια) Αυτό που χαίρομαι στο Σεφερλή είναι πως δεν είναι κίτρινος. Τώρα ο χρόνος θα δείξει."

-Ανήκατε ποτέ στην κατηγορία των ηθοποιών με τα χρυσά κασέ;
-"Ναι. Αφού τα έδιναν τι να πούμε, ότι δεν τα παίρναμε; Όλα αυτά όμως γίνονταν σε συνάρτηση με την αποδοχή, γινόταν έρευνα αγοράς."

-Παίζει, ωστόσο, ρόλο πλέον για εσάς η χρηματική αμοιβή στο αν θα πείτε το ναι σε μία πρόταση;
-"Από μία στιγμή και μετά είναι αυτονόητα τα πράγματα. Όταν ισορροπήσεις με την δημοτικότητα -η οποία δε με ενδιαφέρει καθόλου σε αντίθεση με τη δημοφιλία- έρχεται αυτόματα."

-Θεατρικά σας βλέπουμε στο Μικρό Παλλάς στην παράσταση "Πράματα και Θάματα" για δεύτερη σεζόν. Πείτε μας δυο λόγια γι'αυτή την παράσταση.
-"Είναι το έργο του Θοδωρή Αθερίδη. Είμαστε πάρα πολύ οργανωμένοι, ωραίες προσωπικότητες που με τον δικό του τρόπο ο καθένας συμβάλει και δημιουργούμε μία ομάδα -γιατί εγώ δεν πιστεύω στην ομαδοποίηση αλλά στις προσωπικότητες που δημιουργούν μία ομάδα. Είναι η δεύτερη χρονιά που κάνουμε την παράσταση και πάμε πολύ καλά. Το έργο είναι διαδραστικό και χαρούμενο και ο κόσμος περνάει καλά. Κάνει κρίση στην εξουσία και στον τρόπο με τον οποίο εκμεταλλεύεται τα πάντα. Είμαι μια αντιεξουσιαστική κωμωδία. Καταφέρνουν κάποιοι παρακρατικοί φυλακισμένοι και κάνουν κόμμα, και μέσα από το internet παραλίγο να βγουν. Εγώ είμαι ένας σύγχρονος θαυματοποιός της σύγχρονης ζωής. Υπάρχει μια μελαγχολία στο ρόλο μου αν το δει κανείς. Δεν είναι θαυματοποιός, δεν κάνει κανένα αληθινό θαύμα."

-Θα ξεκινήσετε σύντομα εμφανίσεις και στο Diogenis Studio με τον Αντώνη Ρέμο και τη Μελίνα Ασλανίδου. Πως νιώθετε για αυτή τη συνεργασία;
-"Είναι ένας άλλος κόσμος, αλλά είναι ο κόσμος μας. Δεν έχω να πω κάτι κακό ή καλό, αυτό θα το πουν οι αποδέκτες. Υπάρχουν άνθρωποι που χάρηκαν αυτό που θα κάνω και άλλοι που με ρώτησαν γιατί συνεργάζομαι με το Ρέμο. Γιατί τι είναι ο Ρέμος; Επειδή είναι πολύ πετυχημένος σε ένα είδος που οι Έλληνες το αγαπάνε, το στηρίζουν και το τραγουδάνε; Γιατί να είναι καλό το έντεχνο; Δηλαδή είναι έντεχνος ο Κότσιρας και άτεχνος ο Τστιτσάνης. Αν δεν υπήρχε ο Τστιτσάνης δεν θα υπήρχε κανένας από εμάς. Είναι μια αμιγώς μουσική σκηνή, όχι μπουζούκια. Κι έχει εισιτήρια από 15€, για να μπορούν να έρθουν κι όσοι δεν έχουν λεφτά κι όσοι έχουν, πράγμα που δεν γίνεται συχνά. Ωραίο πρόγραμμα πάει να γίνει, και μάλλον θα ξεκινήσουμε τέλος Νοεμβρίου."

-Το όνομά σας έχει ακουστεί και για τη μουσική παράσταση "Βίκτωρ Βικτώρια" που θα ανέβει την άνοιξη στο Pantheon.
-Είναι ένα πάρα πολύ ωραίο έργο. Εγώ κάνω έναν εκπληκτικό γκέι ρόλο, θα έχει πολλή πλάκα. Τον πρωταγωνιστικό ρόλο θα παίξει η Μαρία Ναυπλιώτου και ο Αλέξης Γεωργούλης θα παίξει τον gangster. Την σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Λιγνάδης. Θα ξεκινήσουμε πρόβες το Φεβρουάριο."

-Η κόρη σας, η Ελεονώρα, έχει αρχίσει και κάνει ολοένα και μεγαλύτερα βήματα στο χώρο της μουσικής και η αποδοχή του κόσμου είναι μεγάλη. Φοβηθήκατε ποτέ μήπως ευνοηθεί ή αδικηθεί στην καριέρα της μόνο και μόνο επειδή είναι κόρη σας;
-"Όχι, καθόλου γιατί ποτέ δεν το έπαιζα μπαμπάς. Πατέρας ναι, προσπάθησα να την στηρίζω χωρίς να την καθοδηγώ, δεν την έχω μαλώσει ποτέ, το αντίθετο μάλιστα. Αυτό που πέτυχε το πέτυχε μόνη της. Τη βοήθησα εμμέσως γιατί μεγάλωσε μέσα στο studio και στα θέατρα, έβγαινε και στη σκηνή πολλές φορές. Τα κατάφερε όλα με το δικό της μυαλό. Καμαρώνω, φυσικά, για την κόρη μου. Είναι αυστηρή, ερωτική, απαιτητική και πάει πάρα πολύ καλά!"

-Έρχεται σε εσάς για συμβουλές;
-"Βέβαια, όσο ωριμάζει ναι, ενώ παλιότερα όχι τόσο. (γέλια) Κι αυτό είναι καλό..."

-Τι συμβουλεύετε τους νέους;
-"Να κάνουν, καταρχήν, αυτό που έχουν ονειρευτεί να κάνουν από μικρά παιδιά. Τυχερός είναι ο άνθρωπος που ζει στα όνειρά του. Έπειτα, αποκοπή από τον ομφάλιο λώρο. Να αγαπούν και σέβονται πολύ τους γονείς τους γιατί τους χάρισαν τη ζωή αλλά μέχρι εκεί. Έχω ένα φίλο που είναι 50 χρονών και είναι κολλημένος με τη μάνα του, φοβάται μην πεθάνει. Εγώ του λέω κάθε φορά πως θα πεθάνει, για να του κάνω καλό, για να αποκοπεί. Χρειάζονται πολλές πρωτοβουλίες, αγώνας και όχι νωχελικότητα. Οι νέοι πρέπει να πάρουν τα ηνία στα χέρια τους, δεν θα τους τα δώσει κανείς. Ζούμε σε μια περίοδο που οι νέοι αποκαλούνται χαμένη γενιά και αυτό είναι η πιο μεγάλη προβοκάτσια. Επίτηδες το λένε για να συνεχίσει να υπάρχει η γεροντολαγνία που υπάρχει. Να δοθεί βήμα στα νέα παιδιά. Τους αποκαλούν χαμένη γενιά για να μην τους δοθεί βήμα. Ο νέος πρέπει να έχει επιθετικότητα, να μην αρκείται σε αυτό που συμβαίνει στην καθημερινότητα, να είναι δύσπιστος στην εξουσία και στη γενιά των γονέων του. Με σεβασμό βέβαια, γιατί από το παρελθόν παίρνουμε φόρα για να πάμε στο μέλλον. Επίσης, να είναι πιο προοδευτικοί από τους αριστερούς. Οι αριστεροί έχουν μεγάλη ευθύνη γιατί δε μίλησαν ποτέ για την πατρίδα κι αυτό είναι που μας ενδιαφέρει. Και εννοείται χρειάζεται γνώση, δεν γίνεται χωρίς γνώση. Όταν την έχεις γεύεσαι τα πράγματα καλύτερα, τα ακούς καλύτερα, τα οσμίζεσαι καλύτερα, ακόμα και έρωτα κάνεις καλύτερα."


Ευχαριστώ πάρα πολύ το Γιάννη Ζουγανέλη για αυτή τη συνέντευξη που μου παραχώρησε.

Λευτέρης Προβιάς



Επικοινωνήστε μαζί μου για οποιοδήποτε σχόλιο ή απορία στο προσωπικό μου προφίλ στο Facebook (πατώντας εδώ) ή στο mail μου; lefterisprovias95@gmail.com

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !