Το τηλεοπτικό κοινό και οι ηλικίες...

0

Παρελθόν αποτελεί πλέον για τις νεαρές και μέσες ηλικίες η τηλεόραση με τα υπάρχοντα παραδοσιακά κανάλια . Με εξαίρεση ορισμένα αθλητικά γεγονότα (ποδόσφαιρο κ.λπ.), και ορισμένες ψυχαγωγικές εκπομπές και αυτές για περιορισμένο χρονικό διάστημα, το υπόλοιπο διάστημα τα κανάλια έχουν ως ακροατήριο κυρίως γέροντες και γερόντισσες. Όπως αντίστοιχο αναγνωστικό κοινό έχουν και οι εφημερίδες, το οποίο μάλιστα κινείται σε φθίνουσα κατάσταση χρόνο με τον χρόνο, μιας και οι πωλήσεις τους είναι ανάλογες με αυτές που είχαν κάποτε οι επαρχιακές εφημερίδες (έχω χρόνια να δω νέο άνθρωπο να κρατά εφημερίδα).  Αντίθετα έχω δει σε εφημερίδα τον πάκο με τις εφημερίδες της ημέρας παρατημένο σε μια άκρη και τους δημοσιογράφους να ενημερώνονται από ειδησεογραφικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.

Όσον αφορά τα δελτία ειδήσεων και τις κάθε είδους ενημερωτικές εκπομπές, δηλαδή τον τομέα της τηλεοπτικής ενημέρωσης καταγράφεται, τα τελευταία χρόνια, μαζική πλέον αποχώρηση του νεανικού κοινού και της μέσης ηλικίας με κατεύθυνση το διαδίκτυο. Μέσω της παραδοσιακής τηλεόρασης ενημερώνονται σε συντριπτικό ποσοστό, σύμφωνα με μετρήσεις, μόνον οι γέροντες και οι γερόντισσες..

Τι ηλικίες παρακολουθούν τηλεοπτικά δελτία ειδήσεων και εκπομπές; Το 80%-85% είναι άνω των 65 ετών.. Άρα ηλικίες από 18 -64 ετών αποτελούν ποσοστό μόλις 20% του τηλεοπτικού ακροατηρίου. Αν π.χ. για ένα κανάλι το κοινό του στις ειδήσεις του είναι για ένα βράδυ περίπου 200.000 τηλεθεατές, οι 180.000 από αυτούς είναι ηλικίας άνω των 65 ετών και μόλις 20.000 καλύπτουν εύρος ηλικιών από 18-64 ετών…

Το παραπάνω παράδειγμα που αναφέραμε είναι υπαρκτό.. Τι φανερώνουν όλα αυτά; Ότι τα δελτία ειδήσεων και ενημερωτικών εκπομπών “γέρασαν”.. Εξ ου και το καθημερινό σφυροκόπημα σε πρωινάδικα και μη, με θέματα και πάνελ ομιλητών για συντάξεις, διαρρήξεις κ.λπ. Απλούστατα γιατί το ακροατήριό τους προέρχεται, κατά κανόνα, από την τρίτη ηλικία και αυτό το γνωρίζουν οι εκπομπάρχες και οι διευθυντές ειδήσεων.

Οι υπόλοιπες ηλικίες κούνησαν πλέον μαντίλι στα υπάρχοντα παραδοσιακά κανάλια με κατεύθυνση το διαδίκτυο και τα συνδρομητικά κανάλια, τα οποία έχουν ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο συνδρομητές. Δεν είναι άλλωστε τυχαία τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας που έδειξαν ότι το 75% του πληθυσμού ενημερώνεται πρωτίστως από το διαδίκτυο.. Το υπόλοιπο 25% (δηλαδή η τρίτη ηλικία) παραμένει ακόμη καθηλωμένη στους τηλεοπτικούς δέκτες.. Και ο λόγος είναι απλός.. Δεν έχουν εξοικειωθεί με το Ιντερνετ.. Όπως πάνε τα πράγματα το πολύ μετά από μια δεκαετία τα τηλεοπτικά κανάλια μάλλον θα αποτελούν μουσειακό είδος.. Όχι όμως και οι τηλεοπτικές συσκευές καθώς ήδη αρκετές από αυτές χρησιμοποιούνται σήμερα κατά κόρον από πολλούς τηλεθεατές για να βλέπουν στην οθόνη ταινίες που “ανεβάζουν” από το διαδίκτυο...

Enimerosi24.gr - Θάνος Πασχάλης

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !