Τα νέα τηλεοπτικά σήματα που προτάθηκαν- Έτσι θα είναι οι κανονισμοί για ψυχαγωγία & ενημέρωση

3

τι προστίθεται για πρώτη φορά, και από ποιους θα αποτελείται η επιτροπή


Μεγάλες αλλαγές στη σήμανση των τηλεοπτικών προγραμμάτων αναμένονται όταν τεθεί σε ισχύ η σχετική υπουργική απόφαση του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής. Την Παρασκευή, ο υφυπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρης Κρέτσος, έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την κατάταξη και σήμανση του τηλεοπτικού προγράμματος των σταθμών ελεύθερης λήψης και των συνδρομητικών καναλιών, ύστερα από πρόταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 30 Απριλίου 2019, στις 15.00 το μεσημέρι. Οι αλλαγές αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.  

Σύμφωνα με το σχέδιο της υπουργικής απόφασης, όλα τα τηλεοπτικά προγράμματα – εκτός των διαφημίσεων – θα κατατάσσονται σε πέντε κατηγορίες από εσωτερική επιτροπή επιστημόνων (Επιτροπή Προστασίας Ανηλίκων) που θα συγκροτείται σε κάθε τηλεοπτικό φορέα το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους. Η επιτροπή αυτή θα είναι πενταμελής και θα αποτελείται από ειδικούς επιστήμονες, όπως ψυχολόγους, παιδαγωγούς-εκπαιδευτικούς, νομικούς, ειδικούς σε θέματα επικοινωνίας και στελέχη φορέων που είναι υπεύθυνα για την επιλογή, τον σχεδιασμό και τη διάρθρωση του προγράμματος. Κατ’ εξαίρεση, είναι υποχρεωτική η σήμανση των τηλεοπτικών διαφημιστικών μηνυμάτων κινηματογραφικών έργων που προβάλλονται στους κινηματογράφους ή σε οποιοδήποτε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης.  Η σήμανση αλλάζει περισσότερο για να έχουν οι γονείς το κεφάλι τους ήσυχο.

Οι αλλαγές βασίζονται στο περιεχόμενο του προγράμματος, την ώρα μετάδοσής του και την πιθανή παρακολούθησή του από ανηλίκους (μέχρι 18 ετών). Η τηλεοπτική σήμανση θα εμφανίζεται κατά την έναρξη κάθε τηλεοπτικού προγράμματος και ύστερα από κάθε διακοπή του, ενώ θα ακούγεται και ηχητικό σήμα της κατηγορίας κατάταξής του.

Το πρώτο σήμα (Κατάλληλο για όλους) είναι στην ευχέρεια του παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων για το πότε θα χρησιμοποιηθεί.

Το δεύτερο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 8 ετών) είναι και πάλι στην ευχέρεια του παρόχου υπηρεσιών οπτικοακουστικών μέσων, αρκεί να μη μεταδίδεται σε ζώνη παιδικού προγράμματος καθώς και τριάντα λεπτά πριν και μετά από τη ζώνη αυτή.

Το τρίτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 12 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που προβάλλονται μετά τις 21.00 έως τις 06.00 – Παρασκευή, Σάββατο παραμονή αργιών και κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών μετά από τις 22.00.

Το τέταρτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 16 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται μετά από τις 22.00 έως τις 06.00.

Το πέμπτο σήμα (Κατάλληλο για άνω των 18 ετών) θα αφορά τηλεοπτικά προγράμματα που μεταδίδονται μετά από τις 22.00 έως τις 06.00.

Ειδικότερα για τις ενημερωτικές και τις ψυχαγωγικές εκπομπές, η κατάταξη και η αντίστοιχη σήμανση μπορεί να είναι διαφορετική για ορισμένα τμήματα ή σκηνές των προγραμμάτων αυτών. Σε κάθε περίπτωση, εκτός από την εμφάνιση του οπτικού συμβόλου ο παρουσιαστής των εκπομπών οφείλει να ενημερώνει το κοινό τουλάχιστον τρία λεπτά πριν από τη μετάδοση τμημάτων ή σκηνών της εκπομπής που αντιστοιχούν στις κατηγορίες προγράμματος κατάλληλων για παιδιά άνω των 12, 16 και 18 ετών.

Τέλος, τα Δελτία ειδήσεων εξαιρούνται από την υποχρεωτική σήμανση, υποχρεούνται όμως στην προφορική ειδοποίηση. Αν κάποιο τηλεοπτικό πρόγραμμα περιέχει γρήγορες εναλλαγές φωτεινότητας, χρωμάτων και σχημάτων που ενδέχεται να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις σε άτομα που έχουν φωτοευαίσθητη επιληψία, πρέπει να υπάρχει προφορική και γραπτή ειδοποίηση κατά την έναρξη και ύστερα από κάθε διακοπή του προγράμματος.

Δείτε τα νέα σήματα που προτάθηκαν:




ΑΠΟ aftodioikisi.gr

Δημοσίευση σχολίου

3Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Τουλάχιστον να τους βάλουν χρώματα να μην ειναι ετσι ασπρόμαυρα!Να υπάρχει για κάθε σήμα καταλληλότητας αντίστοιχα και το χρώμα του:πράσινο,μπλε,κίτρινο,μωβ,κόκκινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ήθελα να ήξερα ποιος τα έκανε και είναι τόσο χάλι και τι δουλειά να είναι Λευκός κύκλος με μαύρο πλαίσιο και μαύρο νούμερο&Κ?
    Τα περισσότερα κανάλια του εξωτερικού έχουν ένα τετράγωνο με τα νούμερα μέσα μαζί με ένα + δίπλα πχ 12+ 18+ με γκρι απόχρωση σαν κορνίζα χωρίς τίποτα μέσα που μόνο έχει νούμερα και το άλλο κενό με ολίγον διαφάνεια η ακόμη τα έχουν σε μικρό τρίγωνο με κίτρινο χρώμα και το 12+ ας πούμε είναι λίγο πάνω από την μέση και προς τα έξω (το μισό βγαίνει) στην Πολωνία και η Ρωσία έχει μικρά τετραγωνάκια σε κόκκινο η λευκό με τα νούμερα μέσα.

    Προκαλώ να τα διορθώσουν άμεσα!


    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To θεμα δεν ειναι τα χρωματα, αλλα να κανουν καμια ημιδιαφανεια, οπως σε ολες τις νορμαλ χωρες αυτου του κοσμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !