Mediatown: Ζωή στο lead in, το καλύτερο δελτίο,διαφορετικό το Nomads, Survival σε κρίση,υπέροχα παλληκάρια,κουίζ,βαρετό Slam

Κωνσταντίνος Κότσαρης
6

Τετάρτη είναι σήμερα και δεν θα μπορούσε να λείψει το "Mediatown". Και αυτή την εβδομάδα είμαστε εδώ και πάμε να κάνουμε μία υπέροχη βόλτα στη μαγική μας τηλεοπτική πόλη...




Η "Παρθένα Ζωή" έδωσε...ζωή στη lead in ζώνη του ΑΝΤ1!

Εδώ και 1,5 εβδομάδα έχει μπει στη ζωή μας και το καθημερινό σήριαλ του ΑΝΤ1 με τίτλο, "Παρθένα Ζωή". Η σειρά έχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί στο νεανικό κοινό γύρω στο 23%-24%, καταφέρνοντας τις περισσότερες μέρες να κερδίζει το δελτίο ειδήσεων του ALPHA σε αυτές τις ηλικίες. Στο σύνολο τα πράγματα δεν είναι καλά και είναι λογικό. Όλο το πρόγραμμα έχει χτιστεί με σκοπό την προσέλκυση των νέων τηλεθεατών και έτσι έχουν δομηθεί ανάλογα οι ατάκες και ο τρόπος σκηνοθεσίας (π.χ. το να βλέπουμε τα μηνύματα του κινητού των πρωταγωνιστών στην οθόνη μας).

Η σειρά έχει πολύ δυνατή εικόνα και έχει προσαρμοστεί πολύ σωστά στα ελληνικά δεδομένα. Το ότι για παράδειγμα η Ζωή δυσκολεύεται να πάει στο Λονδίνο λόγω οικονομικών προβλημάτων, είναι κάτι το οποίο θα συνέβαινε στην πλειονότητα των 19χρονων παιδιών στη χώρα μας. Το cast είναι πολύ δυνατό, ενώ την έκπληξη κάνει η πρωταγωνίστρια. Ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις του ρόλου της, κάνοντάς μας να ελπίζουμε ξανά στη νέα γενιά των ηθοποιών, μετά τη μεγάλη απογοήτευση της Δανάης Παππά στο "Τατουάζ".

Το βασικό πρόβλημα της σειράς, ωστόσο, είναι πως πολλές φορές η πλοκή κάνει κοιλιά. Δεν τρέχει πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα η πλοκή να μένει στάσιμη. Πρέπει τα επεισόδια να ''τρέχουν'' λίγο πιο γρήγορα ,και ελπίζω αυτό να αρχίσει να γίνεται σιγά σιγά. Επίσης, θα πρέπει να γίνεται και μία καλύτερη επιλογή των ρόλων, που εμφανίζονται στη σειρά ως κομπάρσοι. Μπορεί να λένε 3 ατάκες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε υποχρεωμένοι να βλέπουμε ερμηνείες χειρότερες από αυτές των "Οικογενειακών Ιστοριών"! Μία σειρά, που ευελπιστεί να κάνει πρωταθλητισμό σε μία δύσκολη ζώνη, οφείλει να προσέξει αυτές τις μικρές λεπτομέρειες.

Έκανε τη διαφορά

Απέναντι, βέβαια, υπάρχει και το καλύτερο δελτίο της ελληνικής τηλεόρασης. Οι ειδήσεις του Alpha κατάφεραν αυτό που δεν μπόρεσαν τα αντίστοιχα τμήματα των καναλιών τόσα χρόνια, το να καταφέρει νέους ανθρώπους να επιθυμούν να δουν ένα αμιγώς ενημερωτικό δελτίο ειδήσεων. Έχει γρήγορη ροή και δεν είναι κολλημένο σε μία άκρως αδιάφορη πολιτική ατζέντα. Υπάρχουν στη θεματολογία τα βασικά ζητήματα πολιτικής, ωστόσο, κυριαρχούν θέματα πιο εναλλακτικά από άλλα είδη ρεπορτάζ (αστυνομικά, κοινωνικά, διεθνή, επιστημονικά και παράξενα). 

Το ότι εδώ και 3 μέρες το δελτίο έχει περάσει στη δεύτερη θέση στα νεανικά κοινά, δεν λέει απολύτως τίποτα και η αξία είναι δεδομένη. Άλλωστε, μην ξεχνάμε πως χαρακτηριστικά τη Δευτέρα πήρε lead in από το "Deal" 12,2% και το ανέβασε στο 19%. Τίποτα δεν είναι τυχαίο...



Ένα διαφορετικό ριάλιτι

Το "Nomads" είναι γεγονός ,και φυσικά πρόκειται για το μεγαλύτερο στοίχημα της σεζόν. Είχα αναφερθεί και πέρυσι στο φαινόμενο των ριάλιτι (δείτε εδώ) και η άποψή μου δεν αλλάζει. Θεωρώ πως δεν προσφέρουν τίποτα ουσιαστικό στον τηλεθεατή και πρόκειται για μία μεγάλη αποχαύνωση.  Στο "Nomads" βλέπω ,βέβαια, δύο μεγάλες σημαντικές διαφορές. Πρώτον, δεν είναι σε βασικό πλάνο το θέμα της πείνας και εύχομαι να μη γίνει ποτέ. Μιλάμε, ωστόσο, για την αρχή του παιχνιδιού, αλλά εδώ θα είμαστε να κατακρίνουμε οτιπροκύψει. Δεύτερον, επικρατεί ένα έντονο ντοκιμαντερίστικο στοιχείο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μέρος μία ερευνητικής-ταξιδιωτικής εκπομπής. Το να βλέπουμε,δηλαδή, το πώς ζούνε οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου στις Φιλλιπίνες αλλά και τον τρόπο διαβίωσής τους (δίκτυο αποχέτευσης, ο τρόπος που τρώνε και η αντίληψη που έχουν για το γυμνό σώμα). 

Αυτά τα δύο στοιχεία είναι ικανά να με κάνουν να δω το "Nomads" με άλλο μάτι. Φυσικά, το δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι τα πολύ δύσκολα και σκληρά αγωνίσματα, και τα δύο πρώτα επεισόδια του συγκεκριμένου ριάλιτι σε κάνουν να πιστεύεις πως το "Survivor" ήταν μία...παιδική κατασκήνωση. Αυτό θα είναι και το βασικό πρόβλημα του δεύτερου κύκλου του παιχνιδιού του SKAI, αφού θα πρέπει οπωσδήποτε να ρυθμίσει το ζήτημα της δυσκολίας, ώστε να αποφευχθεί η σύγκριση.

Οι παίκτες έχουν ενδιαφέρον τόσο όσον αφορά την προσωπικότητά τους όσο και τον αγωνιστικό τομέα. Είναι προφανές, ωστόσο, πως το "Nomads" είναι περισσότερο αγωνιστικό ριάλιτι, παρά πρόγραμμα χαρακτήρων. Και αυτό συμβαίνει αναπόφευκτα, διότι ο χρόνος που αφιερώνεται για να δούμε τη συμβίωση των παικτών είναι ελάχιστος. Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, το ότι οι συμπεριφορές δεν είναι αναγνωρίσιμες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ψηφοφορία του χθεσινού επεισοδίου, όπου καταλάβαμε πολλά για πολλούς. 

Η εικόνα του παιχνιδιού είναι φοβερή και τα τοπία σε ταξιδεύουν,όπως και η ποιότητα του ήχου είναι πολύ καλή. Χρειάζεται, ενδεχομένως, μία μεγαλύτερη δουλειά στη σκηνοθεσία των αγωνισμάτων, ώστε να μη χάνονται δυνατές στιγμές σε αυτά. Έτοιμος ήμουν να "κράξω" πολύ σκληρά το γεγονός πως, στο πρώτο επεισόδιο, στη βραδινή λήψη της ομάδας ,"Ζούγκλα" ,στην παραλία, είδαμε την κάμερα να μεταδίδει μία κουνημένη εικόνα, ωστόσο, έμαθα από άνθρωπο που βρίσκεται στις Φιλιππίνες πως ακόμη και το βράδυ είχε τρομερή καταιγίδα, με αποτέλεσμα οι κάμεραμαν να έπεφταν ο ένας μετά τον άλλον. Οπότε, μάλλον τελικά δεν μιλάμε για λάθος, αλλά για ανθρώπινο άθλο!

Τέλος, ο Γρηγόρης Αρναούτογλου είναι απλά εξαιρετικός. Άμεσος, χιουμορίστας, δυνατός στις περιγραφές και ειλικρινής. Το βασικότερο είναι πως στις ψηφοφορίες και στα συμβούλια έχει τον τρόπο του ώστε να μη διεξάγονται αυτές οι διαδικασίες με βαρετό τρόπο.



Όταν δεν ξέρεις μέχρι πού μπορείς να απλώσεις το πόδι σου...

Επιβάλλεται, νομίζω, η αλλαγή ώρας στο "Survival Secret" του Έψιλον. Το 25% έγινε 17% ,μετά μετατράπηκε σε 12%, ήρθε το 10άρι,και τώρα κινούμαστε σε ποσοστά 4%-7%. Αυτό δείχνει πως το συγκεκριμένο πρόγραμμα κατάφερε μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα να χάσει όλο το φιλοπερίεργο κοινό της πρεμιέρας. Και είναι λογικό! Το Έψιλον "πληρώνει" την υπερεκτίμηση που ένιωθε και πως με μεγάλη ευκολία θα μπορέσει να φέρει τηλεθεατές στην prime time του. Τόσο δύσκολο ήταν να καταλάβουν ότι ένα κακέκτυπο του "Survivor" με άπειρα τεχνικά λάθη, το μόνο που θα κερδίσει είναι χιλιάδες τρολλαρίσματα στα social media;

Δυστυχώς κάποιοι δεν αντιλαμβάνονται το μέχρι πού μπορούν να απλώσουν το πόδι τους. Αντίστοιχη παράλογη σκέψη ήταν και η πεποίθηση πως το "Star Academy" μπορεί να πετύχει, από τη στιγμή που έχουν προηγηθεί τα δυνατά ,"The Voice" και "Rising Star".

Η αλλαγή ώρας επιβάλλεται! Απέναντι από τον συγκεκριμένο ανταγωνισμό δεν μπορεί να σταθεί το πρόγραμμα. Ενδεχομένως το να ξεκινά στις 11 το βράδυ θα ήταν μία πιο ιδανική λύση, αφού θα μπορούσε να διεκδικήσει ένα 10% και όχι να παλεύει για 4άρια και 5άρια...



Κάτι...υπέροχα παλληκάρια

Αυτό που προσωπικά με ξετρέλανε δεν ήταν το "Nomads", αλλά το "Κάτι χωρισμένα παλληκάρια". Είχα καιρό να δω μία σειρά, η οποία θα με κάνει να γελάσω με την ψυχή μου. Η μία ατάκα διαδέχεται την άλλη και αυτό σίγουρα θα κάνει τον τηλεθεατή να "κολλήσει" και να μη θέλει να κάνει zapping. Οι ήρωες είναι πολύ καλογραμμένοι και άκρως ρεαλιστικοί. Οι ερμηνείες είναι υπέροχες και όλοι ξεχωρίζουν. Ο Βασίλης Θωμόπουλος επέλεξε ηθοποιούς οι οποίοι έχουν αποδείξει πως μπορούν να φτάσουν ένα σήριαλ στο απόγειο, αρκεί να το ευνοεί και το όλο κλίμα (για παράδειγμα, το κείμενο της Βασιλικής Ανδρίτσου στις "Τρίχες" την οδήγησε ίσως στη χειρότερη ερμηνεία της καριέρας της). Για τον Νίκο Μουτσινά υπήρχαν υποκριτικές αμφιβολίες, αλλά τις έχει διαψεύσει απόλυτα στα πρώτα δύο επεισόδια. Η επιτυχία της σειράς ενδεχομένως να είναι και ο τρόπος για να συνεχίσει να υφίσταται η ελληνική μυθοπλασία στο πρόγραμμα του ΑΝΤ1...



Tηλεοπτικό κουίζ για γερά νεύρα

Πάμε σε ένα ενδιαφέρον τηλεοπτικό κουίζ! Έχουμε να κάνουμε με μία παρουσιάστρια πρώτης γραμμής, για την οποία υπάρχει μία διχογνωμία. Η πιάτσα λέει τα χειρότερα και εκφράζει υπερβολικά αρνητική γνώμη για τον χαρακτήρα της, ωστόσο, οι συνεργάτες της φέτος μιλάνε για εκείνη ανεπίσημα με τα καλύτερα λόγια. Και εμείς δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι γίνεται... Από τη μία, έμπειροι άνθρωποι του χώρου να σου λένε πως η Σπυροπούλου μπροστά της είναι "αγία", και από την άλλη εμπιστευτικά οι συνεργάτες της να σου υποστηρίζουν ότι είναι παρουσιάστρια-σπαθί.



Βαρετό "Slam" με μία εξαιρετική Τσολάκη

Κλείνω με το "Slam" της Ελένης Τσολάκη. Το concept σαν concept είναι άκρως βαρετό, παρά τη μεγάλη επιτυχία που έχει στη Γαλλία. Γέλιο δεν έχει, η αγωνία απουσιάζει, δίνονται και ελάχιστα χρήματα (συγκριτικά με άλλα τηλεπαιχνίδια), ενώ δεν έχει και ο παρουσιαστής ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του. Η Ελένη Τσολάκη ήταν απόλυτα σωστή και μου έκανε θετική εντύπωση το ότι ανέφερε πως εκείνη δεν γνωρίζει μια απάντηση (κάτι που δεν έχει κάνει ποτέ η Μπεκατώρου). Είναι καλή, ωστόσο, αδικείται στο συγκεκριμένο project. Αυτό που σίγουρα επιβάλλεται να βελτιωθεί είναι τα συνεχή χειροκροτήματα, τα οποία είναι πάρα πολύ κουραστικά.

Τα νούμερα δεν θα είναι άσχημα, αφού ο ανταγωνισμός είναι σε μία light μορφή. Ο ΑΝΤ1 έχει στάση άμυνας και όχι επίθεσης με το "Καφέ της Χαράς", ενώ STAR και ΣΚΑΪ βγαίνουν χαμένοι έχοντας ομοειδή πρόγραμμα απέναντι. 



Αυτά τα ωραία είπαμε και σήμερα! Δεν εύχομαι να συμφωνείτε όλοι μαζί μου (αυτό είναι πιο βαρετό και από το "Slam"), αλλά ελπίζω να διαβάζετε απόψεις και να νιώθετε ότι υπάρχουν επιχειρήματα. Εμείς θα ανανεώσουμε το ραντεβού μας την επόμενη εβδομάδα! Μέχρι τότε να είστε όλοι καλά και να θυμάστε πως πριν κατηγορήσετε στην προσωπική σας ζωή έναν άνθρωπο θα πρέπει να έχετε εξετάσει τα πάντα, ώστε να μην τον αδικήσετε...



Δημοσίευση σχολίου

6Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Συμφωνό σε όλα όσα είπες.
    -Η Τσολάκη σιγά σιγα θα ξεδιπλωθεί ακόμη περισσότερο και πιστεύω ότι δεν θα είναι και τόσο βαρετό το slam.
    -Κάτι κουρασμένα παλικάρια έπεσα έξω σε ότι έλεγα,είναι καλύτερη σειρά από ότι περίμενα να δω.Και από επεισόδιο σε επεισόδιο θα ανεβαίνει.
    -Η Χρονιά του Αντέννα και του Άλφα θα είναι φέτος και ο Σκαι στην PRIME TIME απλά ξεφούσκωτος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οσον αφορά το SLΑΜ το γαλλικό κλάσης ανώτερο από την ελληνική εκδοχή του.
    Λυπάμαι, απλά κάκιστη παρουσιάστρια (καμία σύγκριση με τον Cyril Féraud στο France3). Ενας παρουσιαστής μπορεί να καταστρέψει μια εκπομπή κάποιες φορές....
    Λίγο διαφοροποιημένοι οι όροι του παιχνιδιού σε σχέση με το πρωτότυπο (πχ δεν επιτρέπονται εγκλίσεις ρημάτων στο κουίζ) και ίσως λανθασμένες επιλογές λέξεων.
    Οσον αφορά το ίδιο το στήσιμο, παλιά σκηνικά με νέα γραφικά (Στο πρωτότυπο έχουν αλλάξει σκηνικά και γραφικά στα τέλη Σεπτέμβρη).
    Συμφωνώ, τα χειροκροτήματα πολύ ενοχλητικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολυ επιοικεις ειστε με τη παρθενα ζωη η σειρα αγγιζει τα ορια του αδιαφορου δε ξερω αν ηταν ετσι η ξενη σειρα η αν εγινε κακη η διασκευη αλλα αν ηταν ετσι η αμερικανικη τοτε καλυτερα να διασκευαζαν τη μεξικανικη εκδοχη.Τα παλικαρια οντως πολυ καλη σειρα εχει αναγκη η τηλεοραση απο τετοιες σειρες ο Θωμοπουλος οποτε εχει κεφια κανει παπαδες,κατι που θα ηθελα απο τη σειρα θα ηταν περισσοτερη ατακα η οποια λειπει αλλα και στο ρολο της Τσακαρισιανου η οποια κατα τη γνωμη μ χαλαει τον ρολο την Υρω Μανε θα ηταν καλυτερα ετσι,σε ολα τα υπολοιπα συμφωνω απολυτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Αρναούτογλου αποτελεί τροχοπέδη για το Nomads .Είναι "Καμμένος" από τη συνεχή παρουσία χειμώνα καλοκαίρι στην tv.Ολα αυτά θα μπορούσαν να ξεπεραστούν αν δεν είχε αυτό το παλλαϊκό ύφος παρουσίασης . Περιγράφει τα αγωνίσματα και είμαστε έτοιμοι να κοιμηθούμε .Εγώ άντεξα να δω μόνο το πρώτο επεισόδιο . Βαρέθηκα φρικτά. Έπρεπε να βρουν έναν αντίστοιχο Τανιμανιδη ο συγκεκριμένος δεν κάνει και φέρνει τα ποσοστά που έχουν όλες οι εκπομπές του 17-18% και εκεί αν κάτσει το Nomads δεν νομίζω να ανοίξει και σαμπάνιες ο Λατσιος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. 17 και 18 αν κάνει το NOMADS θα μιλάμε για αποτυχία. Κάτι τέτοιο στο δυναμικό κοινό μάλλον δεν θα γίνει σίγουρα.
    Βεβαία έχω μπερδευτεί λίγο. Έβλεπα σήμερα Σταματίνα και είδα έκαναν παρτάκι που στα ανεπίσημα νούμερα πέρασε στο σύνολο μπροστά το Τατουάζ .
    Τελικά εκεί στον ALPHA τι κοιτάτε;
    Θα έχει πολύ ενδιαφέρον η συνέχεια καθώς όλα είναι ρευστά και ο ανταγωνισμός μεγάλος σε πολλά κανάλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !