Κανένα ενδιαφέρον για τον διαγωνισμό των αδειών; Σε σκέψεις το Μαξίμου...

0

Προβληµατισµό στην κυβέρνηση προκαλεί η στάση που επέλεξαν να κρατήσουν µε το «καληµέρα» οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθµών στο θέµα του επικείµενου διαγωνισµού για τη χορήγηση
επτά αδειών πανελλήνιας εµβέλειας. Παρά το επιθετικό στυλ µε το οποίο επέλεξε να απαντήσει το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής στην προσφυγή των τηλεοπτικών σταθµών Star της οικογένειας Βαρδινογιάννη και ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, η αλήθεια είναι ότι στο Μέγαρο Μαξίµου έχουν αρχίσει να προετοιµάζονται για έναν νέο κύκλο αντιπαράθεσης µε τους καναλάρχες.

Μάλιστα, εκείνο που φοβίζει τον αρµόδιο υπουργό Νίκο Παππά είναι το γεγονός ότι στην παρούσα φάση δείχνει να µην υπάρχει απολύτως κανένα ενδιαφέρον από νέους παίκτες για να συµµετάσχουν στη διαδικασία της αδειοδότησης. Εφόσον πραγµατοποιείτο ο διαγωνισµός µε τα σηµερινά δεδοµένα, ο µόνος που θα συµµετείχε είναι ο οµογενής επιχειρηµατίας και θαυµαστής του πρωθυπουργού,  Ιβάν Σαββίδης. Αυτό σηµαίνει ότι ο διαγωνισµός αρχίζει να πάσχει πριν καλά καλά αρχίσει να υπάρχει ακόµη και ως ιδέα.

Στην προηγούµενη φάση, η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, µε την Κυβέρνηση να έχει το πάνω χέρι έναντι των παραδοσιακών παικτών του χώρου, αφού εκτός από τον Ιβάν Σαββίδη, που έπαιξε ρόλο… λαγού, όπως ο ίδιος παραδέχτηκε έξω από το κτήριο της Γραµµατείας Τύπου, µετείχαν η σκληρή επιλογή του Μεγάρου Μαξίµου, ο ιδιοκτήτης της κατασκευαστικής εταιρείας ,«Τοξότης» Χρήστος Καλογρίτσας, και ο εφοπλιστής ,Βαγγέλης Μαρινάκης. Εσχάτως τα δεδοµένα έχουν διαφοροποιηθεί και οι πιθανότητες να συµµετάσχουν νέοι επιχειρηµατίες για τη διεκδίκηση των τηλεοπτικών αδειών είναι ελάχιστες.  Αυτό ,άλλωστε, φοβίζει και την κυβέρνηση, που γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν µπορεί να σταθεί µία διαγωνιστική διαδικασία σε µία και µόνη συµµετοχή, και δη όταν αυτή φέρει το ονοµατεπώνυµο Ιβάν Σαββίδης.

Η πρώτη αντίδραση των καναλαρχών, όπως αυτή εκδηλώθηκε από τους τηλεοπτικούς σταθµούς ΣΚΑΪ και Star αλλά και την Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθµών Εθνικής Εµβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), καταδεικνύει ότι ο επικείµενος διαγωνισµός έχει ήδη ναρκοθετηθεί από τη στιγµή που οι επιχειρηµατίες-καναλάρχες δεν δείχνουν καµία διάθεση να µετέχουν σε µια διαδικασία που εκ των προτέρων αµφισβητούν. Εκτός από τους κ. Βαρδινογιάννη και Αλαφούζο, που ήδη έχουν δηµοσιοποιήσει τις προθέσεις τους, ανάλογη στάση αναµένεται να κρατήσουν και οι ιδιοκτήτες του ΑΝΤ1, Θοδωρής Κυριακού, και Alpha ,∆ηµήτρης Κοντοµηνάς. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση που άρχισε να πανηγυρίζει φαίνεται ότι για άλλη µια φορά έχει λογαριάσει χωρίς τον ξενοδόχο, που εν προκειµένω είναι οι επιχειρηµατίες.

∆ικαστική διαμάχη  
Στο µεταξύ -όπως αναφέρθηκε και παραπάνω- νέος κύκλος δικαστικής διαµάχης ξεκίνησε στο Συµβούλιο της Επικρατείας για τις 7 νέες δηµοπρατούµενες τηλεοπτικές άδειες εθνικής εµβέλειας. Οι νέες προσφυγές που κατατέθηκαν αφορούν τόσο τον αριθµό των αδειών (θα δοθούν 7 άδειες συνολικά), όσο και την τιµή εκκίνησης που καθορίστηκε για την κάθε µία άδεια, στα 35 εκατ. ευρώ.

Καταρχάς, στο Ανώτατο Ακυρωτικό ∆ικαστήριο προσέφυγαν η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθµών Εθνικής Εµβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) και οι τηλεοπτικοί σταθµοί ΣΚΑΪ και STAR (Star Channel). Ωστόσο, οι πληροφορίες θέλουν και τους τηλεοπτικούς σταθµούς ΑΝΤ1 και Alpha να δείχνουν διάθεση για να προσυπογράψουν την προσφυγή των ΣΚΑΪ και STAR. Μεταξύ άλλων, οι διοικήσεις των καναλιών υποστηρίζουν ότι οι επίµαχες υπουργικές αποφάσεις είναι αντίθετες στις αρχές του ανταγωνισµού και της ανοιχτής εσωτερικής αγοράς, γιατί περιορίζονται υπέρµετρα.

Έτσι, είναι υπερβολική η τιµή εκκίνησης και δεν ανταποκρίνεται στα σύγχρονα οικονοµικά µεγέθη της ραδιοτηλεοπτικής αγοράς από τα οποία εξαρτάται ο καθορισµός της τιµής εκκίνησης. Η υπερβολικά µεγάλη τιµή εκκίνησης των αδειών µειώνει το ενδιαφέρον προσέλευσης και αδειοδότησης των υποψηφίων, παραβιάζοντας ταυτόχρονα µε τον τρόπο αυτό την αρχή της ελεύθερης έκφρασης, τις συνταγµατικές αρχές του πλουραλισµού και της πολυφωνίας.

Πηγή: Parapolitika.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !