Νέο Σεμινάριο Νοηματικής γλώσσας από την Ιωάννα Παπαδοπούλου στο Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής Tabula Rasa

0
Μήπως ήρθε η ώρα να.. μάθεις τη γλώσσα της σιωπής;

Την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου στις 18:00 ξεκινάει το νέο σεμινάριο «Νοηματική γλώσσα» με καθηγήτρια την Ιωάννα Παπαδοπούλου ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", με παρακολούθηση από κοντά ή εξ αποστάσεως. Οι θέσεις είναι περιορισμένες, γι' αυτό βιαστείτε!  
Λίγα λόγια για το μάθημα:
Η ελληνική νοηματική γλώσσα (ΕΝΓ) είναι η επίσημη γλώσσα της Κοινότητας των Κωφών της Ελλάδος. Είναι μια πλήρης γλώσσα, η οποία χρησιμοποιεί τα ίδια είδη γραμματικού μηχανισμού που υπάρχουν και στην προφορική γλώσσα. Η ελληνική νοηματική γλώσσα εκτιμάται ότι χρησιμοποιείται από περίπου 40.600 νοηματιστές έχοντας ραγδαία αυξητική τάση λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για εκμάθηση της γλώσσας από ακούοντες.

Όπως κάθε νοηματική γλώσσα, έτσι και η ΕΝΓ προσλαμβάνεται οπτικά, με τα μάτια, και εκφέρεται κινητικά, με τα χέρια, τις εκφράσεις του προσώπου και τις στάσεις και κινήσεις του κεφαλιού και του σώματος γενικότερα. Η ΕΝΓ είναι μία εντελώς φυσική ανθρώπινη γλώσσα, η οποία – όπως και κάθε φυσική γλώσσα – ανταποκρίνεται πλήρως στους επικοινωνιακούς και στους πολιτισμικούς στόχους της.

Η Ελληνική νοηματική γλώσσα δεν είναι διεθνής όπως λανθασμένα πιστεύεται. Η κάθε χώρα αναπτύσσει τη δική της νοηματική γλώσσα με διαφορετικά κατά βάση νοήματα και διαφορετικό αλφάβητο. Υπάρχουν κοινά χαρακτηριστικά αλλά πολλές διαφορές σε μορφολογικό επίπεδο. Παρόλα αυτά οι κωφοί διαφορετικών κρατών μπορούν να συνεννοούνται άνετα μέσω της Διεθνούς Νοηματικής Γλώσσας.

Η ΕΝΓ έχει ήδη αναγνωριστεί με τους νόμους 2817/2000 και 3699/2008 ως ισότιμη με τα ελληνικά στην ειδική αγωγή και εκπαίδευση των κωφών μαθητών. Στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι τοπικές νοηματικές γλώσσες έχουν επίσης αναγνωριστεί.
Σκοπός μας δεν είναι μόνο η εκμάθηση της νοηματικής γλώσσας από τους ακούοντες. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Να εξαλείψουμε το χάσμα ανάμεσα σε ακούοντα και κωφά άτομα, εισαγάγοντας το σπουδαστή στον κόσμο της επικοινωνίας μέσω των οπτικών καναλιών. Στην τελική, όλοι έχουμε δικαίωμα στην επικοινωνία.
Στα πλαίσια του μαθήματος της ΕΝΓ, οι σπουδαστές μαθαίνουν λεξιλόγιο, δηλαδή χειρομορφές που αντιστοιχούν σε λέξεις. Μαθαίνουμε πώς να συντάσσουμε προτάσεις, πώς να αποδίδουμε εικόνες, κείμενα και video από την ελληνική ομιλούμενη στην ΕΝΓ.
Το μάθημα εμπλουτίζεται με παιχνίδια όπως παντομίμα, που στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί η έκφραση του προσώπου και του σώματος. Βέβαια η ΕΝΓ σε καμία περίπτωση δεν είναι παντομίμα αλλά είναι μία φυσική γλώσσα που έχει μεγάλη ανάγκη από έκφραση, από πλαστικότητα στα χέρια καθώς αυτά γίνονται η χροιά του νοηματιστή.
Οι σπουδαστές στο σεμινάριο της ΕΝΓ, κατά τη διάρκεια του 1ου έτους μαθαίνουν να επικοινωνούν στη νοηματική γλώσσα και στο 2ο έτος εμπλουτίζουν ακόμα περισσότερο το λεξιλόγιο τους και την έκφραση τους μέσω κειμένων, άρθρων και βίντεο. Οι σπουδαστές, ολοκληρώνοντας το 2ο έτος στη σχολή μας, έχουν ολοκληρώσει το Α επίπεδο νοηματικής γλώσσας.
Η ΕΝΓ χρειάζεται 4 έτη για να ολοκληρωθεί και να φτάσει ο σπουδαστής στο επίπεδο των εξετάσεων της Επάρκειας.
Τα μαθήματα ξεκινούν την Πέμπτη 05 Οκτωβρίου 2017 και θα έχουν διάρκεια 32 δίωρα. 

Το μάθημα θα γίνεται κάθε Πέμπτη 18:00-20:00 στο εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa", Τριών Ιεραρχών 18-20 Θησείο.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (distance learning), με παρακολούθηση των μαθημάτων μέσω ενός απλού υπολογιστή, από όποιο μέρος του κόσμου κι αν είστε.

Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".


Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.


Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με το εργαστήρι δημιουργικής γραφής "Tabula Rasa" στο τηλέφωνο: 213 00 24 291 ή στο 6940 655 331 ή στο
e-mail: info@tabula.gr

Δείτε όλα τα δημιουργικά σεμινάρια της σχολής, πατώντας εδώ: http://www.tabula.gr/Pages/autunno.html

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !