Όταν η επικοινωνιακή στρατηγική των καναλιών, πάει...περίπατο!

2
από την απόλυτη σιωπή του Ε,στην ανεξήγητη καθυστέρηση του ANT1...


Ένας από τους κεντρικούς άξονες στον χώρο των media, και εν προκειμένω της τηλεόρασης, είναι αυτός της Επικοινωνίας και της προώθησης. Άξονας ο οποίος, καλώς ή κακώς, φέρει μεγάλη ευθύνη
- αν όχι την αποκλειστική-για την τελική επιτυχία ή μη ενός προγράμματος.

Η προώθηση και η προβολή μιας εκπομπής, ενός σίριαλ, και γενικότερα του προβαλλόμενου προϊόντος, δεν πρέπει μόνο να είναι σωστή, να παρουσιαστεί, δηλαδή, σε κοινό και Τύπο με επιμέλεια και ποιότητα, αλλά πρέπει να είναι και έγκαιρη. Μάλιστα, για παράδειγμα, πολλές φορές ποιοτικά κι αξιοπρόσεκτα τρέιλερ, ''χάνονται'' λόγω λαθεμένης επικοινωνιακής επιλογής ,κι έτσι με τη σειρά τους ''χάνονται'' και τα προωθούμενα προγράμματα.

Και κάπου εδώ αναφέρομαι στην ''έγκαιρη'' ,όπως ήδη είπα, προώθηση ενός τηλεοπτικού προγράμματος. Πολλάκις τα κανάλια έχουν πέσει στην παγίδα να μην δώσουν έγκαιρα στον ''αέρα'' ούτε τα τρέιλερ για το νέο τους πρόγραμμα ,αλλά ούτε και το σχετικό δελτίο Τύπου, που θα ενημερώνει το κοινό τόσο για την έναρξη όσο και -κυρίως-για το τι εκπομπή πρόκειται να δουν.
Έτσι, προγράμματα για τα οποία είτε έχει δαπανηθεί υψηλό μπάτζετ, είτε κατέχουν κρίσιμες ζώνες στα κανάλια ,είτε πρόκειται για τα λεγόμενα ''πουλέν'' ενός σταθμού, ενώ θα έπρεπε να έχουν τύχει σωστής προβολής ,παγιδεύονται σε λανθασμένες αποφάσεις .

Στην προαναφερθείσα παγίδα ,λοιπόν, έχουν ήδη πέσει και τη φετινή σεζόν τα κανάλια μας. Ας ξεκινήσουμε από το Μαρούσι, όπου μάλλον η πολλή σιγουριά για την επιτυχία του φετινού προγράμματος , ή θα τους φάει ή θα τους δικαιώσει. Μπορεί ένα από τα δυνατά όπλα τους να είναι πράγματι οι Νομάδες, για τους οποίους φυσικά και έχει δοθεί μια πάρα πολύ καλή διαφήμιση και έπεται και δυνατή συνέχεια, όμως, ο ΑΝΤ1 μάλλον κοιτά το δέντρο και χάνει το δάσος.

Ένα ακόμη όπλο του, που το κατατάσσουμε αναμφίλεκτα στα λεγόμενα πουλέν, είναι και ΤΟ ΠΡΩΙΝΟ, μια εκπομπή δηλαδή από τις σταθερές αξίες, που κατέχει ,μάλιστα, θέση σε μια κομβική ζώνη.  Για το ΠΡΩΙΝΟ ,λοιπόν, το οποίο φέτος ανανεώνεται εκ βάθρων ( νέα πρόσωπα, εικόνα, καινούργιες στήλες ,ολόφρεσκο πλατό ), και κάνει πρεμιέρα σε...4 μέρες από τώρα, το κανάλι εδέησε να στείλει Δελτίο Τύπου μόλις χθες ,ενώ για τρέιλερ...ούτε λόγος -ελπίζω σήμερα να γίνει το θαύμα-,καθώς μπήκαν να το γυρίσουν το Σάββατο, κ' έπειτα το μοντάζ, όπως λέει το ρεπορτάζ μου, καθυστέρησε λες και μοντάρει χολυγουντιανή ταινία για βραβεία Brafta !

Και που θα βγει σήμερα τρέιλερ ,μόλις 4 μέρες πριν ,τι; Θα το δει και κανείς; Παρεμπιπτόντως, για να καταλάβετε πόσο...απαρατήρητα μπορεί να περάσουν τα τρέιλερ αλλά και οι ανακοινώσεις της τελευταία στιγμής, μπορείτε να τα αντιπαραβάλετε με τα...φλας των αυτοκινήτων: όσο θα πάρεις χαμπάρι το φλας που σου ανάβει ο μπροστά ένα λεπτό πριν στρίψει, άλλο τόσο θα πάρεις χαμπάρι και τις ανακοινώσεις που σου ''σκάνε'' με περηφάνια ένα 24ωρο πριν!

Το δε άλλο πού το πάτε; Ξεκινά εκεί στις 18 ένα Still Standing ,καθημερινό,λέει, τηλεπαιχνίδι, και με παρουσιάστρια τη Μαρία Μπεκατώρου. Πλάνα έτοιμα να δείξουν, ακόμα δεν έχουν , βλέπετε άρχισαν σχετικά αργά τα γυρίσματα, όμως, και το σύντομο teaser που παίζει εδώ και καιρό-ευτυχώς-για την πρεμιέρα, ακόμα δεν έχει...αποκαλύψει παρουσιαστή -ήμαρτον! Το κρατούν κρυφό; Το κρατούν για έκπληξη τη Δευτέρα το απόγευμα; Θέλουν να ανοίξει ο κόσμος τους δέκτες του και να μείνει ενεός μπροστά στη Μπεκατώρου σαν να 'ναι η αποκάλυψη του αιώνα; Απαντήστε μόνοι σας! Ναι ,ανακοίνωση ήρθε, αλλά υπάρχει κ' εκείνο το κοινό που με τα όποια sites και περιοδικά τηλεοπτικής επικαιρότητας δεν ασχολείται, και έτσι περιμένει απλά να πληροφορηθεί από το...μαγικό κουτάκι που λέγεται tv. Άβυσσος η ψυχή του ΑΝΤ1...

Πάμε ,όμως, τώρα και σε μια ακόμη περίπτωση ,που μάλιστα μπροστά της ο ΑΝΤ1 δεν διώκεται ούτε καν για πταίσμα! Πάμε...στο ΕPSILON, του οποίου η επικοινωνιακή τακτική, είναι...άλλα λόγια να αγαπιόμαστε!

To πρόγραμμα σήκωσε αυλαία αυτή την εβδομάδα, με παλιές εκπομπές να επιστρέφουν αλλά και νέες να προστίθενται στο πρόγραμμα.  Τatiana Live, Επιτέλους ΣΚ, Εμείς, 2 στις Δύο κ.λπ., είναι μερικά από τα φετινά προϊόντα του σταθμού, ενώ το νέο ριάλιτί του, με τον Κώστα Σόμμερ στο τιμόνι, είναι σίγουρα από τα πρότζεκτ στο οποίο το κανάλι έχει δαπανήσει πάρα πολλά.

Είτε ξεκίνησε η Ναταλία ,η Τατιάνα, η Κατερίνα...,ανακοίνωση ο κόσμος δεν είδε -ούτε εγώ. Είτε σήκωσε αυλαία η Χριστίνα με ολοκαίνουργιο κόνσεπτ που όσο να πεις πρέπει κάποιος να μπει στον κόπο μας το συστήσει, είτε άρχισαν οι Δύο στις 2, επίσης κάτι νέο και άρα άγνωστο, ο Τύπος τούς πέρασε εκεί στον σταθμό μάλλον απαρατήρητος! Βάλε, βρε κοινό μου ,το Έψιλον στις 2 το μεσημέρι, να βγουν 2 παρουσιάστριες να σου πουν εκεί μια καλησπέρα ,κι ας μην ξέρεις εσύ τι και ποιες βλέπεις! Κάπως έτσι, δηλαδή, είναι τα πράγματα εκεί στο κανάλι...

Επί πλέον, το ακόμη πιο παράδοξο είναι η -κυριολεκτώ- παντελής έλλειψη ενημέρωσης για το φετινό πουλέν του καναλιού, το Survival Secret. Θες να γνωρίσεις τους παίκτες ,για να ξέρεις, βρε αδερφέ, ποια θα είναι η Στέλλα και ποιος θα είναι ο Σωτήρης που θα...σκοτώνονται μπροστά σου για μια τυρόπιτα; Θες να δεις τι είναι τελικά αυτό το Survival Secret ,που μόνο από τον τίτλο παίρνεις...σήμα για το τι πρόκειται επειδή ο ΣΚΑΪ σού έδειχνε κάτι παρόμοιο ;Θες να μάθεις ποιες οι διαδικασίες που ακολουθούνται και ποιο τελικά το κόνσεπτ; Όσο κι αν θες, αναγνώστη μου, ανακοίνωση...δεν!

Όταν ,λοιπόν, όπως λέω και στον τίτλο, η επικοινωνιακή στρατηγική στα κανάλια ,πάει περίπατο,τα αποτελέσματα αργά ή γρήγορα και με τον ένα ή τον άλλον τρόπο, γίνονται αισθητά. Το κομμάτι της επικοινωνίας και της προώθησης ενός -νέου κυρίως- προγράμματος, απαιτεί άλλους χειρισμούς, πιο συνετούς ,πιο οργανωμένους ,και με σωστό υπόβαθρο. Ει δε μη, οι προωθήσεις και τα...μαζικά Δελτία Τύπου της στιγμής, είναι τόσο χαμένος χρόνος, όσο και οι ομιλίες των πολιτικών!

Δημοσίευση σχολίου

2Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Ο ALPHA μέχρι στιγμής το 'χει ψιλοσώσει το πράγμα με τα teasers και την "χιουμοριστική" προσέγγιση άλλων παρουσιαστών πάνω σε άλλο πρόγραμμα, αλλά όταν τα 8/10 του προγράμματος είναι περσινές συνέχειες, δεν υπάρχει και η ανάγκη για "βομβαρδισμό" πληροφοριών πάνω στις εκπομπές που θα έχει φέτος... Άλλο μαγαζί που κακώς δεν αναφέρατε για την κάκιστη προώθηση του προγράμματος (χειρότερη και από τον ΑΝΤ1) είναι ο ΣΚΑΪ... Μηδέν πληροφορίες για όλα τα νέα project του Ατζούν, ούτε καν αξιοπρόσεκτα τιζεράκια που να τραβούν τη προσοχή, ενώ το ακόμα χειρότερο είναι ότι δεν υπάρχει σαφής άξονας για το πότε θα προβάλλονται... Προφανώς περιμένουν να έχει ξεκινήσει όλος ο ανταγωνισμός το πρόγραμμά του για να ξεκινήσουν κι αυτοί, και μάλιστα με τον αέρα του νικητή, που δύσκολα τους βλέπω να έχουν και φέτος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !