Ελλάδα - Σερβία: Συμμαχία στη διανομή και την παραγωγή ταινιών


Ο επικεφαλής του Κέντρου Κινηματογράφου της Σερβίας, Μπόμπαν Τζέβτιτς και η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ηλέκτρα Βενάκη υπέγραψαν συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στους δύο οργανισμούς κατά τη διάρκεια του 23ου Διεθνούς Φεστιβάλ του Σαράγεβο.


Όπως αναφέρει η συμφωνία, κάθε φορά που ένας Σέρβος διανομέας αγοράζει μια ελληνική ταινία για τις αίθουσες της χώρας, το Κέντρο Κινηματογράφου της Σερβίας θα καλύπτει τα έξοδα υποτιτλισμού και ενδεχόμενα μέρος των εξόδων προώθησης της εξόδου της ταινίας. Το ίδιο θα συμβαίνει και στην αντίστοιχη περίπτωση που μια σερβική ταινία θα βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από Ελληνα διανομέα.

Ο επικεφαλής του Σερβικού Κέντρου Κινηματογράφου δήλωσε στο ScreenDaily: «H Σερβία μετράει περισσότερες συμπαραγωγές με τη Νότιο Κορέα παρά με την Ελλάδα, πράγμα που είναι πολύ περίεργο.»

Η γενική διευθύντρια του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, Ηλέκτρα Βενάκη, δήλωσε με τη σειρά της: «Και οι δύο χώρες είναι μέλη του Νοτιοανατολικού Ευρωπαϊκού Κινηματογραφικού Δικτύου (SEE Cinema Network). Έτσι συζητήσαμε πως θα μπορούσαμε να βελτιώσουμε την ανάπτυξη ενός κοινού για τις σέρβικες και τις ελληνικές ταινίες. Στη Σερβία δεν βγαίνουν ελληνικές ταινίες, το ίδιο και στην Ελλάδα δεν βγαίνουν σέρβικες ταινίες. Θα δούμε μετά από αυτή τη συμφωνία τις αντιδράσεις των διανομέων, παραγωγών και σκηνοθετών».

Η συμφωνία επικεντρώνεται στη διανομή, αλλά προσβλέπει και στις δυνατότητες συμπαραγωγών μεταξύ των δύο χωρών με το στενό παρελθόν. Φέτος ολοκληρώθηκε μια ελληνοσερβική παραγωγή, το ντεμπούτο του Νίκου Λαμπότ «Η Δουλειά της», πρότζεκτ που ξεκίνησε από το πρόγραμμα First Films First του Ινστιτούτου Goethe και αναπτύχθηκε ως συμπαραγωγή μεταξύ της ελληνικής Homemade Films και της σερβικής Sense Production με τρίτη χώρα τη Γαλλία και την εταιρία παραγωγής Sister Productions.

Βήματα προς την κατεύθυνση της συμφωνίας έγιναν και με την εκδήλωση «Συζητώντας για σινεμά με τους γείτονες» σε οργάνωση της Ένωσης Σκηνοθετών – Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου (ΕΣΠΕΚ), όπου στην Ελλάδα είχαν βρεθεί προσκεκλημένοι οι επικεφαλής των Κέντρων Κινηματογράφου της Σερβίας και της Βουλγαρίας.

flix

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: Έλενα Μπολονάση

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: