EΣΡ: Οι μέχρι τώρα αποφάσεις του και η κωλυσιεργία των μελών...

0

Η Ανεξάρτητη Αρχή, που ταλάνισε την πολιτική ζωή του τόπου το τελευταίο διάστημα, λειτουργεί κανονικά εδώ και πέντε μήνες, αλλά η δουλειά που παράγει δεν φαίνεται να είναι και τόσο πλούσια.
Πενιχρά τα αποτελέσματα.

Η ορκωμοσία των νέων μελών του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ) πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016.

Πρόεδρος ορίστηκε ο τέως πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Κουτρουμάνος, τον οποίο πρότεινε για τη θέση αυτή η Ν.Δ. (ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την... έκπληξη με τον Βύρωνα Πολύδωρα!). Αντιπρόεδρος μπήκε ο δημοσιογράφος, Ροδόλφος Μορώνης, που διετέλεσε παλιότερα διευθυντής και μέλος του ΕΣΡ και κατέχει πολύ καλά το σπορ. Μέλη του είναι η Πόπη Διαμαντάκου, δημοσιογράφος, ο Νίκος Κιάος, πρώην πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, ο Βασίλης Καραποστόλης, καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, η δικηγόρος, Λίλιαν Μήτρου, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών & Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η Δήμητρα Παπαδοπούλου (όχι η ηθοποιός), καθηγήτρια Αστικού Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήδη μέλος του ΕΣΡ από πριν, ο Γιώργος Πλειός, καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και, τέλος, ο Γεώργιος Σαριδάκης, οικονομολόγος και παλιότερα ευρωβουλευτής της Ν.Δ.

Το ΕΣΡ είχε σταματήσει να λειτουργεί τουλάχιστον ένα χρόνο πριν, με τον Νίκο Παππά να παύει τον Οκτώβριο του 2015 τα έως τότε εναπομείναντα μέλη του (3 από τα 4 σε σύνολο 7) και τη Νέα Δημοκρατία να μη συναινεί στην ανάδειξη νέων παρά μόνο ένα χρόνο αργότερα, τον Νοέμβριο του 2016.

Ανατρέχοντας στα ρεπορτάζ των ημερών μετά την ορκωμοσία του νέου Συμβουλίου, διαβάζουμε πως η «κυβέρνηση ουσιαστικά περιμένει απόφαση του νέου ΕΣΡ για άμεση διεξαγωγή νέου διαγωνισμού, πάνω στην τεχνογνωσία του προηγούμενου και με βάση τον νόμο Παππά» ,και η Ν.Δ. ζητά «ουσιαστικά επαναπροσδιορισμό του αριθμού των αδειών και όλη τη διαδικασία εξ αρχής». Τέλη Φεβρουαρίου ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, με επιστολή προς το ΕΣΡ ζήτησε και πάλι να μην προχωρήσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών με τον νόμο Παππά.

Πέντε μήνες μετά τη συγκρότηση του Συμβουλίου, απόφαση για τις τηλεοπτικές άδειες ακόμα δεν έχει βγει. Τα μέλη του ΕΣΡ κωλυσιεργούν και το μόνο που κατάφεραν έως τώρα είναι να συλλέξουν απόψεις επί του θέματος. Ούτε ινστιτούτο σκέψης να ήταν...

Τα πέντε από τα εννέα μέλη του ΕΣΡ είναι συνταξιούχοι (δεν υπάρχουν νέοι άνθρωποι;)! Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τις συντάξεις τους ένεκα του νόμου 4387/2016 -γνωστός ως νόμος Κατρούγκαλου- για το συνταξιοδοτικό, λίγο ήθελε και θα τίναζε στον αέρα το Συμβούλιο. Τελικά λύθηκε (;) με μία τροπολογία.  Στις 26 Μαρτίου 2017 ο ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, παρέδωσε στο Συμβούλιο τον καινούργιο «Πανόπτη», μία σύγχρονη Διαδικτυακή Πλατφόρμα Παρακολούθησης και Αναζήτησης Ραδιοτηλεοπτικού Προγράμματος. «Η νέα υπηρεσία προβάλλει και καταγράφει το πρόγραμμα 12 καναλιών, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Αττική), καθώς και ισάριθμων ραδιοσταθμών της Αττικής» .

Οι μόνες αποφάσεις που έχει λάβει το ΕΣΡ αφορούν, ως επί το πλείστον, πρόστιμα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς. Από παλιότερα γεγονότα. Για το «Survivor» και το «Star Academy» του Epsilon TV συλλέγουν ακόμα στοιχεία και προφανώς θα εκδώσουν απόφαση αφού τελειώσουν τα δύο ριάλιτι. Με ποινές-χάδι αντιμετωπίστηκε και η εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα, μια «μαύρη» εβδομάδα για τη δημοσιογραφία. Τα περισσότερα κανάλια τη γλύτωσαν με μικρά πρόστιμα ενώ υπήρξαν μέλη του ΕΣΡ που διατύπωσαν την άποψη πως μια απλή σύσταση αρκούσε. Μία σύσταση για το Star π.χ., το οποίο παρουσίασε 129 λεπτά τη συγκέντρωση του «ναι» και μόλις 3 λεπτά την αντίστοιχη του «όχι».

Τώρα βρισκόμαστε σε φάση «Περιμένοντας τον Γκοντό», πότε δηλαδή το ΕΣΡ θα προχωρήσει επιτέλους στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Από εδώ έως την αιωνιότητα.

efsyn.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !