Νεαρός Ιεραπετρίτης δίνει λύση για τη λειψυδρία

Unknown
0

Την αξιοποίηση μιας χρήσιμης για την αγροτική Ιεράπετρα μελέτης, ενός μικρού φράγματος (φράγμα του Αγά) νοτιοανατολικά του μεγάλου φράγματος Μπραμιανών, επιδιώκει ο τοπικός ΤΟΕΒ, έχοντας στα χέρια του μια ενδιαφέρουσα πτυχιακή εργασία του 27χρονου πολιτικού μηχανικού, Γιάννη Λιόκαλου απόφοιτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.


«Ο νεαρός πολιτικός μηχανικός Γιάννης Λιόκαλος, γιός του Κώστα Λιόκαλου παραγωγού κηπευτικών υπό κάλυψη από τη Γρα Λυγιά, επέλεξε για την πτυχιακή του εργασία, να μελετήσει, την κατασκευή ενός μικρού φράγματος, στη θέση όπου πριν από πολλές δεκαετίες, υπήρχε ένα χωμάτινο αντίστοιχο έργο, το οποίο είχε την ονομασία το φράγμα του Αγά. Το είχε φτιάξει ένας μεγαλογεωκτήμονας της εποχής εκείνης, για να αρδεύει τις καλλιέργειες του. Ο νεαρός μόλις πήρε το πτυχίο του, μας έφερε στον ΤΟΕΒ την μελέτη του και μας τη δώρισε, ελπίζοντας ότι θα την αξιοποιήσουμε», είπε στο neakriti.gr, πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης.

   Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ιεράπετρας κ. Μανόλης Παπαδάκης. 

«Τώρα που οι ΤΟΕΒ θα εποπτεύονται από την Περιφέρεια Κρήτης, θα καταθέσουμε αυτή τη μελέτη στην αρμόδια διεύθυνση της και θα ζητήσουμε να δρομολογήσουν την κατασκευή αυτού του μικρού φράγματος που δεν κοστίζει πάρα πολύ. Το βρόχινο νερό που θα συγκεντρώνεται σε αυτό το μικρό φράγμα, αντί να καταλήγει στη θάλασσα, θα το βάζουμε στο φράγμα Μπραμιανών για να ποτίζεται όλος ο κάμπος», τόνισε ο κ. Παπαδάκης.

«Διάλεξα αυτό το θέμα για την πτυχιακή μου, γνωρίζοντας το πρόβλημα της λειψυδρίας και ακούγοντας από τους μεγαλύτερους στη Γρα Λυγιά, ότι εκεί κάποτε υπήρχε το φράγμα του Αγά. Η διπλωματική μου εργασία έχει ως σκοπό τον υπολογισμό του όγκου του βρόχινου νερού καθώς και της εισρέουσας ποσότητας φερτών υλών σε αυτή τη λιμνοδεξαμενή, στην περιοχή αριστερά του φράγματος των Μπραμιανών (φράγμα Αγά) στην Ιεράπετρα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον καθηγητή μου κ. Βλάση Χρυσάνθου για τη σαφή και πρόθυμη καθοδήγησή του κατά την εκπόνηση της διπλωματικής μου εργασίας. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον συνάδελφο πολιτικό μηχανικό κ. Γεώργο Σωμαράκη που χωρίς αυτόν δε θα είχα μπορέσει να βρω τόσες χρήσιμες πληροφορίες. Ακόμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Κωνσταντίνο Μιμίδη, και την κ. Σοφία Λαλικίδου για την βοήθεια τους», μας λέει ο 27χρονος Γιάννης Λιόκαλος.


Είδος εν ανεπαρκεία το νερό

Το νερό ανέκαθεν υπήρξε βασική υποδομή για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας.

Στην περιοχή της Ιεράπετρας, η οποία στηρίζει την ανάπτυξη της πρώτα απ' όλα στο εισόδημα της από τη γεωργία, το νερό είναι ό,τι πιο σημαντικό. Έτσι, λοιπόν, στη μελέτη του Γιάννη Λιόκαλου καταδεικνύεται πως μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την ποσότητα του βρόχινου νερού που μπορεί να συλλεγεί πριν φτάσει στη θάλασσα, σε μία οικονομική κατασκευή, όπως είναι η λιμνοδεξαμενή, από την αντίστοιχη λεκάνη απορροής.

Τα άμεσα οφέλη από την κατασκευή αυτής της λιμνοδεξαμενής, είναι η δυνατότητα ύδρευσης της πόλης και των οικισμών, η άρδευση των καλλιεργειών και η αύξηση του όγκου της παραγωγής κηπευτικών και λαδιού.

«Ως εναλλακτική λύση, αντί να πηγαίνει το αποθηκευμένο νερό της λιμνοδεξαμενής στο φράγμα Μπραμιανών προτείνω την κατασκευή ενός αντλιοστασίου και ενός καταθλιπτικού αγωγού από τη λιμνοδεξαμενή μέχρι σε ένα σημείο πιο ψηλά, σε μία δεξαμενή οπλισμένου σκυροδέματος. Από εκεί, το νερό με φυσική ροή θα μπορούσε να καταλήξει στο υφιστάμενο δίκτυο άρδευσης, στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού των Καλογέρων. Το ενδεικτικό κόστος μίας λιμνοδεξαμενής με διαστάσεις (250*40*8) m3, η οποία έχει όγκο 80.000 κυβικά μέτρα, είναι περίπου 150.000€.», προσθέτει ο Γιάννης Λιόκαλος, δείχνοντας ότι το κόστος του έργου είναι πάρα πολύ μικρό και πολλαπλάσια μεγαλύτερη η ωφελιμότητα του.

 neakriti

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !