«Γνωρίζοντας την ιστορία μας»: Τι παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ 100.3 για 1η φορά στα ελληνικά ραδιόφωνα;


Ο ΣΚΑΪ 100.3, στο πλαίσιο των ραδιοφωνικών εκπομπών του, «Γνωρίζοντας την ιστορία μας», από αύριο, Κυριακή, 05 Φεβρουαρίου 2017, και κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί, παρουσιάζει το ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ: «Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

Eπιστήμονες και ερευνητές διαφόρων ειδικοτήτων, όπως Μουσικολόγοι, Εθνομουσικολόγοι, Ιστορικοί, Κοινωνιολόγοι, Ανθρωπολόγοι της Τέχνης μιλούν για τον ρόλο και τη σημασία της μουσικής στην Αρχαία Ελλάδα, τους Μέσους Χρόνους και τους Νεότερους Χρόνους, με ζωντανά μουσικά παραδείγματα.

Ένα πρωτότυπο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για ΌΛΑ τα είδη μουσικής κατά περιόδους, για το ευρύ κοινό. Στον εν λόγω κύκλο εκπομπών παρουσιάζεται η πορεία της ελληνικής μουσικής, από τον 5ο π.Χ. ως τον 20ό αιώνα, μαζί με τους κύριους εκπροσώπους του κάθε είδους, μέσα στο ιστορικό-κοινωνικό και πολιτισμικό τους πλαίσιο.

Οι βασικοί θεματικοί άξονες είναι:
- η αρχαιοελληνική μουσική και η σημασία της στον δημόσιο και ιδιωτικό βίο
- η βυζαντινή μουσική και οι επιρροές της από Ανατολή και Δύση
- το δημοτικό τραγούδι, η εθνογραφία και τα όργανα συνοδείας του
- η οπερέτα και η επιθεώρηση των αρχών του 20ού αιώνα
- το ελαφρό τραγούδι της εποχής του Αττίκ
- το πειραιώτικο ρεμπέτικο του Βαμβακάρη
- η Εθνική Μουσική Σχολή του Μανώλη Καλομοίρη
- ο ρόλος του λαϊκού τραγουδιού στον εμπορικό κινηματογράφο
- το ‘εντεχο-λαϊκό’ και η Σχολή Χατζιδάκι-Θεοδωράκη
- το ελληνικό ροκ και οι χορευτικοί συρμοί των δεκαετιών του ’40, του ’50 και του ’60
- το νέο κύμα και τους εκφραστές του
- το λαϊκό-pop τραγούδι του ’70 και του ’80

Την επιστημονική επιμέλεια, τον προγραμματισμό και τον συντονισμό του ντοκιμαντέρ έχει η Ρενάτα Δαλιανούδη, Διδάκτωρ Μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών, Λέκτορας στο Τμήμα Ιστορίας & Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων & Καθηγήτρια-Σύμβουλος στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο.

Ο Άρης Πορτοσάλτε και η Ρενάτα Δαλιανούδη συνομιλούν με περισσότερους από 20 έγκριτους επιστήμονες, ερευνητές και μουσικούς και παρουσιάζουν –για πρώτη φορά στο ελληνικό ραδιόφωνο- την ιστορία της ελληνικής μουσικής κατά είδη και ιστορικές περιόδους.

«Γνωρίζοντας την ιστορία μας: Η ελληνική μουσική από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα». Από αύριο και κάθε Κυριακή στις 10 το πρωί.

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Αν θέλεις,μπορείς να με κάνεις add στο facebook (Μανώλης Τσιχλάκης ,Τσιχλάκης Μανώλης) αλλά και να με ακολουθήσεις στο instagram (@tsihlakismanolis).
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: