Το Ενυδρείο Κρήτης θα απελευθερώσει τρεις Καρέτα-Καρέτα

Unknown
0

Την ερχόμενη Πέμπτη, 24/11/2016 και ώρα 11:00 πμ, στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ενυδρείου
Στην απελευθέρωση τριών χελωνών καρέττα -καρέττα θα προχωρήσει το Ενυδρείο Κρήτης του ΕΛΚΕΘΕ την ερχόμενη Πέμπτη, 24/11/2016 και ώρα 11:00 πμ, στην παραλία μπροστά από τις εγκαταστάσεις του ενυδρείου.

Οι τρεις χελώνες, οι οποίες παραλήφθηκαν σε πολύ κακή κατάσταση, κατάφεραν, μετά από τις φροντίδες του τμήματος Ενυδρειολογίας του Ενυδρείου Κρήτης, να επιβιώσουν, να αναρρώσουν και υγιείς πια ετοιμάζονται για την επιστροφή στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σύμφωνα με την Δρ Ασπασία Στεριώτη, του τμήματος Ενυδρειολογίας, η μία χελώνα, 28 κιλών, θηλυκή, βρέθηκε να επιπλέει αδύναμη, με ανοιχτό εκτεταμένο βαθύ παλαιό τραύμα στο κεφάλι από προπέλα σκάφους, την Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2015, στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ελούντας και Σπιναλόγκας (όρμος Μιραμπέλου, Ν. Λασιθίου) από πελάτη του ξενοδοχείου Porto Elounda.

Η δεύτερη, τριών κιλών, βρέθηκε εκβρασμένη, μπλεγμένη σε μάζα πλαστικών σκουπιδιών (σάκκο, μάσκα κατάδυσης, πετονιές αλιείας με αγκίστρι, κα.) μέρος των οποίων είχε καταπιεί, ενώ άλλες πλαστικές ίνες είχαν περισφίξει το μπροστινό πτερύγιο στη βάση του, ενώ έφερε επιπλέον πλήθος εκτοπαρασίτων (βδέλλες) στο δέρμα και στο πλάστρο (κοιλιακή χώρα καβουκιού).

Η χελώνα βρέθηκε την Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2015, στην ακτή κοντά στο ξενοδοχείο Serita Beach (Ανισσαράς, Ν. Ηρακλείου) από επισκέπτη της περιοχής.

Η τρίτη χελώνα, 1,5 κιλού, ακαθορίστου φύλου, βρέθηκε το Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016 στην περιοχή Επισκοπή Νότια της Ρεθύμνης, από εθελοντές της ΑΡΧΕΛΩΝ, τραυματισμένη από αγκίστρι στον οισοφάγο με την πετονιά να προεξέχει από το στόμα της, αρκετά δραστήρια. Οι χελώνες, μεταφέρθηκαν για περίθαλψη στις εγκαταστάσεις του Ενυδρείου Κρήτης και μετά από 16, 13 και 5 μήνες παραμονής και φροντίδας από το έμπειρο προσωπικό του τμήματος Ενυδρειολογίας, υγιείς πια, αρκετά ζωηρές και διπλά μαρκαρισμένες, τόσο με εξωτερική μεταλλική μάρκα (από τον ΑΡΧΕΛΩΝ) στις δύο μεγαλύτερες, όσο και με εσωτερική υποδόρια μάρκα στο λαιμό (από τον κτηνίατρο) και στις τρεις, μπορούν να επιστρέψουν με ασφάλεια στο φυσικό τους περιβάλλον.

Σε ανακοίνωσή του, το Ενυδρείο Κρήτης σημειώνει: «Τα ανθρωπογενή αίτια τραυματισμού (χτύπημα από προπέλα, πλαστικά, αγκίστρι) και η ανάγκη περίθαλψης των τριών χελωνών Caretta caretta, που ως γνωστό αποτελεί προστατευόμενο είδος, έρχεται να υπενθυμίσει για μια ακόμα φορά την ανάγκη και τον σεβασμό στη θαλάσσια ζωή και να ευαισθητοποιήσει το ευρύ κοινό σε γενικότερα θέματα προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι επιστήμονες του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Ενυδρείου Κρήτης εργαζόμαστε καθημερινά σε αυτή την κατεύθυνση και είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας μιας και τρία ακόμη άτομα του είδους επιστρέφουν υγιή στον χώρο όπου ανήκουν. Ευχόμαστε στις τρεις χελώνες να είναι καλοτάξιδες».

 protothema

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !