Νέο διεθνές βραβείο για τον Άρη Μεσσήνη-Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες του με μετανάστες

0

 Το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό απέσπασε ο Άρης Μεσσήνης, που, εδώ και μήνες, καλύπτει την μεταναστευτική κρίση, συγκλονίζοντας τον κόσμο με τις εικόνες που καταγράφει, αλλά και αποσπώντας σημαντικές διακρίσεις.

 Στο Photojournalism Seminar της Ατλάντα, ο Έλληνας φωτορεπόρτερ, που συνεργάζεται με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία Φωτογραφία Ειδήσεων (News Picture Story), στην οποία, μάλιστα, τρίτος ήταν άλλος ένας Έλληνας, ο Πέτρος Γιαννακούσης του Associated Press. Παράλληλα, ο Μεσσήνης ήταν δεύτερος στην κατηγορία Spot News.

Ο Άρης είναι γιος του, επίσης φωτορεπόρτερ, Δημήτρη Μεσσήνη, ο οποίος τον μύησε στο γοητευτικό κόσμο της φωτογραφίας. «Την πρώτη μου δημοσίευση την έκανα όταν ήμουν 13 ετών. Ήταν μια φωτογραφία του Δημήτρη Σαραβάκου, που δημοσιεύτηκε στο “Έθνος”. Ο πατέρας μου με έπαιρνε τις Κυριακές μαζί του στα γήπεδα, αφού, φυσικά, τον παρακαλούσα», εξομολογήθηκε, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο People, ο ίδιος.

Υπεύθυνος φωτογραφίας στο γραφείο του AFP στην Αθήνα, ο 39χρονος φωτορεπόρτερ κάλυψε τον πρώτο του πόλεμο το 2011. Με την μηχανή του απαθανάτισε την λιβυκή κρίση και, κυρίως, την μάχη της Σύρτης, δουλειά για την οποία τιμήθηκε το 2012 με το βραβείο «Bayeux-Calvados» των πολεμικών ανταποκριτών.

 «Την πρώτη φορά που πήγα, ακολούθησα την πορεία των ανταρτών από τη Βεγγάζη ως την Σύρτη. Ήταν ένα οδοιπορικό κατά τη διάρκεια του οποίου μέναμε στην έρημο, σε σπίτια συμπαθούντων, όπου να ‘ναι. Οι αντάρτες έγιναν κάτι παραπάνω από οικογένεια για εμάς. Μας προστάτευαν, όχι μόνο επειδή ήθελαν να μεταδώσουμε τον αγώνα τους να ρίξουν το καθεστώς. Όταν είσαι με έναν άνθρωπο μαζί κάθε μέρα στην γραμμή του πυρός δεν γίνεται να μην αναπτυχθούν σχέσεις. Όμως, αυτό δεν μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά μου», ανέφερε στην ίδια συνέντευξη.

 Στην συνέχεια, κατέγραψε με τον φακό του τον πόλεμο στη Συρία και, παράλληλα, την ελληνική επικαιρότητα, ενώ από το καλοκαίρι του 2015,η μεταναστευτική κρίση έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός του, δουλειά για την οποία κατέκτησε το πρώτο βραβείο στο φημισμένο φεστιβάλ φωτοειδησεογραφίας Visa pour Image.

Πατέρας τριών κοριτσιών, ο φωτορεπόρτερ δεν έκρυψε, μιλώντας στο People, όσα σκέφτεται για την οικογένειά του: «νιώθω πολύ τυχερός που τα παιδιά μου ζουν εδώ που ζουν. Γιατί είναι καθαρή τύχη το ότι γεννηθήκαμε και ζούμε στη Δύση. Από την άλλη, μετά από κάθε αποστολή, επιστρέφω όλο και πιο αυστηρός. Είναι δύσκολο να αφήσεις τη δουλειά έξω από το σπίτι. Αν έχεις δει τέτοιες εικόνες, σε στοιχειώνουν για πάντα. Προσπαθώ να μάθω στα παιδιά μου πως υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν απολύτως τίποτα, ενώ εμείς έχουμε το κρεβάτι, το φαγητό μας. Δεν μπορούν να καταλάβουν γιατί είναι πολύ μικρές (η μεγαλύτερη δέκα και η μικρότερη ενάμιση έτους), αλλά εγώ θα τα λέω μέχρι να τα καταλάβουν. Τα λέω χωρίς να τα δείχνω, γιατί αυτές δεν είναι εικόνες για μικρά παιδιά. Ούτε εγώ μπορώ να τις ξαναδώ. Είχα να τις κοιτάξω από τότε που ήμουν στην Λέσβο… Δεν αντέχεται τόση δυστυχία!». 


 «Πολύς κόσμος δεν θέλει να βλέπει την αλήθεια, γιατί πονάει. Εγώ, όμως, είμαι εκεί για να μεταδώσω την είδηση, γι’ αυτό τραβάω τα πάντα. Ό,τι είναι αληθινό. Ό,τι συμβαίνει. Είτε είναι σκληρό είτε όχι. Αν δεν τραβάω, πώς θα μάθουμε τι γίνεται, πώς θα αρχίσει ο κόσμος να πιέζει κάτι να αλλάξει; Γιατί πρέπει κάτι επιτέλους να αλλάξει, κι η εικόνα έχει τη δύναμη να το κάνει», τονίζει ο Άρης και τα λόγια του είναι, σίγουρα, αποτυπωμένα στις φωτογραφίες του.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !