Κρέτσος: Η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει σε προσωρινή αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών

Κωνσταντίνος Κότσαρης
0
Ο γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Πολιτικός Καφές» με τους δημοσιογράφους Γιάννη Κουρτάκη και Παναγιώτη Τζένο.

Μεταξύ άλλων, επεσήμανε:
Ερωτηθείς αν έχει κλείσει η συμφωνία
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Θεωρώ ότι θα κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση και θεωρώ ότι είμαστε σε ένα δρόμο θετικών εξελίξεων. Καταλαβαίνω ότι αυτό ακούγεται ίσως οξύμωρο και αντιφατικό για αρκετό κόσμο που ακόμη υποφέρουν αλλά θεωρώ ότι αυτό που είπε και ο κ.Δραγασάκης ότι το 2018 θα καταφέρουμε να βγούμε από την επιτροπεία, είναι ένας εφικτός στόχος και έχουμε αρκετές ενδείξεις για την ελληνική οικονομία.

Αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι, νομίζω ότι αυτά είναι σενάρια τα οποία συντηρούν ένα κλίμα ανησυχίας και αστάθειας, γίνονται από συγκεκριμένους κύκλους και αυτά είναι επικοινωνιακά παιχνίδια. Αντίστοιχα ζητήματα είχαμε όταν πήγαμε να κλείσουμε την πρώτη αξιολόγηση όπου και εκεί πάλι το ΔΝΤ έφερε κάποια εμπόδια.

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την προκήρυξη των τηλεοπτικών αδειών
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Βασικά έχουμε δύο δεδομένα, το πρώτο είναι η ορκωμοσία του ΕΣΡ. Έχουμε επιτέλους ΕΣΡ και το δεύτερο είναι ότι όλοι οφείλουμε να αναμένουμε το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ. Νομίζω ότι ο συνδυασμός αυτών των δύο δηλαδή πόσο γρήγορα θα κινηθεί το ΕΣΡ και πόσο γρήγορα θα έρθει και το πλήρες σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ θα κρίνουν τα χρονοδιαγράμματα.
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Κατά την εκτίμησή μου ναι διότι ο διαγωνισμός ο οποίος σύμφωνα με αυτή τη
ΔΗΜ.: Αυτό κατά την εκτίμησή σας σημαίνει ότι μέσα στον επόμενο χρόνο θα κινηθεί η διαδικασία;
διαρροή που την ξέρουμε όλοι πλέον, κήρυξε αυτό το διαγωνισμό άγονο, ως μη γενόμενο αλλά είναι ένας διαγωνισμός ο οποίος άφησε μια πλούσια κληρονομιά και παρακαταθήκη. Δηλαδή η ίδια η αγορά, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες κοστολόγησαν την αξία μιας πανελλαδικής άδειας αυτό βέβαια επηρέασε και την τιμή της εκκίνησης και θεωρώ ότι μετά από αυτή την εξέλιξη και το ΕΣΡ οφείλει να κινηθεί πιο γρήγορα και ότι θα έχουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα μια νέα εξέλιξη στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών.
ΔΗΜ.: Υπάρχει κάποια εκτίμηση για το πόσες θα είναι οι άδειες που θα προκηρυχτούν από το ΕΣΡ;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Εκτιμώ ότι δεν θα απέχει πολύ ο τελικός αριθμός και βασίζω αυτή την εκτίμησή μου σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος παράγοντας έχει να κάνει με τη χωρητικότητα του φάσματος. Το φάσμα δεν είναι απεριόριστο και σύμφωνα με τις μετρήσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα χωράνε 6 HD κανάλια, επομένως και η πολιτεία και το ΕΣΡ οφείλει να το λάβει αυτό πολύ σοβαρά υπόψη. Υπάρχει βέβαια και το θέμα του δεύτερου ψηφιακού μερίσματος, ενός μέρους του φάσματος δηλαδή που θα παραχωρηθεί στην κινητή τηλεφωνία μέχρι το 2020 και επομένως θεωρώ ότι δεν θα αποκλίνουμε πάρα πολύ από τον αριθμό 4. Από εκεί και πέρα η νομοθετική αλλαγή που έγινε μετά τη διαρροή της απόφασης του ΣτΕ που κήρυξε το διαγωνισμό άκυρο καταλαβαίνετε ότι αλλάζει κάπως τα πράγματα με την έννοια ότι μπορεί να υπάρχει και ο αριθμός των καναλιών να μεγαλώσει αν μιλάμε μόνο για απλή μετάδοση σήματος αλλά για υψηλής ευκρίνειας σήμα τα διαθέσιμα δεδομένα δείχνουν ότι είμαστε γύρω στα 6 κανάλια.

Ερωτηθείς αν προωθεί η κυβέρνηση κάποια μεταβατική ρύθμιση για την προσωρινή αδειοδότηση των υπαρχόντων καναλιών και τι θα γίνει με τους νέους παίκτες που μπήκαν στο διαγωνισμό
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Η πολιτεία οφείλει να συμμορφώνεται με τις αποφάσεις του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου πρέπει επομένως να περιμένουμε το πλήρες σκεπτικό. Όπως είπα όμως έχουν ένα προηγούμενο το οποίο απέδειξε ότι υπάρχουν σοβαροί επενδυτές που θέλουν να μπουν στο χώρο της τηλεόρασης και αυτό είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί. Ακόμη και η αξιωματική αντιπολίτευση που πολέμησε το νόμο Παππά, ένα νόμο που παραμένει σε ισχύ, αναγνώρισε ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ο διαγωνισμός εδώ και αρκετά χρόνια. Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση η οποία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή αυτή που περιγράφετε, δηλαδή να έχεις καναλάρχες οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει ποτέ και οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να εκπέμψουν και άλλοι οι οποίοι θέλησαν να συμμετάσχουν σε ένα διαγωνισμό, να συμμορφωθούν πλήρως με τους όρους αυτού του διαγωνισμού, να καταθέσουν αρκετά χρήματα και να μην έχουν αυτό το δικαίωμα.
ΔΗΜ: Τι θα κάνει το κράτος για αυτό; Ποια είναι η δική σας πρόθεση;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Εμείς θα είμαστε δίπλα στο ΕΣΡ να παράσχουμε οποιαδήποτε βοήθεια μας ζητηθεί. Ο αρμόδιος υπουργός για τα media δεν θα υπογράψει μια προσωρινή παράταση λειτουργίας δηλαδή δεν θα κάνει αυτό που έκαναν οι προηγούμενοι να γράψει στα παλιά του υποδήματα τις αποφάσεις του ΣτΕ, όπως η απόφαση 3578 που θεώρησε ως μη συνταγματικώς ανεκτή την μη ύπαρξη αδειοδότησης και από εκεί και πέρα θεωρώ ότι μόλις βγει και το σκεπτικό από το ΣτΕ νομίζω ότι ανοίγει οι δρόμος για να επιλέξει το ΕΡΣ, στα πλαίσια του νόμου Παππά, το πώς θα γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αντιλαμβάνομαι ένα αίσθημα αδικίας γιατί εδώ έχουμε δύο επιχειρηματικά σχήματα τα οποία πλήρωσαν και δεν μπορούν να εκπέμψουν και κάποιοι άλλοι επιχειρηματίες οι οποίοι δεν συμμετείχαν σε ένα διαγωνισμό, δεν έχουν πληρώσει ποτέ γιατί το κράτος ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν προσπάθησε να ολοκληρώσει μια διαγωνιστική διαδικασία, νομίζω ότι αυτό από μόνο του είναι ένας παράγοντας που θα αναγκάσει το ΕΣΡ να σπεύσει να αποκαταστήσει τη νομιμότητα. Τα δικαστήρια μας είπαν ότι μόνο το ΕΣΡ μπορεί να κάνει διαγωνισμό, εμείς θα είμαστε δίπλα στο ΕΣΡ να το ενισχύσουμε, να το βοηθήσουμε, αν μας χρειάζεται ,προκειμένου αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

Ερωτηθείς πότε θα επιστραφούν τα χρήματα των υπερθεματιστών
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Δεν είμαι δικηγόρος αλλά από όσο γνωρίζω αν δεν βγει η απόφαση η οποία ακύρωσε αυτό το διαγωνισμό δεν μπορεί να προχωρήσει καμία άλλη διαδικασία η οποία αφορά την επιστροφή των χρημάτων. Προφανώς οι συγκεκριμένοι επιχειρηματίες έδωσαν τα χρήματα σε ένα διαγωνισμό ο οποίος έχει κηρυχτεί άκυρος επομένως πρέπει τα χρήματα αυτά να επιστραφούν και λογικό είναι να επιστραφούν και σύντομα.

Ερωτηθείς πότε θα λειτουργήσει το νέο πλαίσιο για τη διαφήμιση
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Συνδυαστικά είναι τρία μέτρα, ουσιαστικά το πρώτο εφαρμόστηκε τους προηγούμενους μήνες και αυτό είναι η υποχρεωτική δημοσιοποίηση των διαφημιστικών δαπανών των τραπεζών. Η δεύτερη ρύθμιση αφορά τη λειτουργία του μητρώου linemedia δηλαδή για επιχειρήσεις του διαδικτύου. Είναι εθελοντική βέβαια η εγγραφή σε αυτό το μητρώο αλλά μόνο αν γραφτείς σε αυτό το μητρώο μπορείς να έχεις πρόσβαση στην κρατική διαφήμιση και αυτό γιατί οι πολίτες πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζουν ποιος έλαβε τα χρήματα της κρατικής διαφήμισης και μάλιστα με ποια κριτήρια έγινε αυτό. Και η τρίτη παρέμβαση αφορά ένα νομοσχέδιο για την αγορά διαφημιστικού χρόνου στην τηλεόραση. Είχε βγει το καλοκαίρι σε διαβούλευση, ολοκληρώθηκε, προχώρησε βέβαια ο διαγωνισμός των τηλεοπτικών αδειών … και πιστεύουμε ότι αρχές του χρόνου θα πάει στη Βουλή το νομοσχέδιο προς ψήφιση.
Αφορά ουσιαστικά τη δημιουργία μιας πλατφόρμας ηλεκτρονικής μέσα από την οποία θα γίνεται η αγορά και η πώληση τηλεοπτικού διαφημιστικού χρόνου. Είναι ένα μέτρο διαφάνειας διότι αυτή η διαφημιστική πλατφόρμα θα είναι συνδεδεμένη με τη γενική γραμματεία δημοσίων εσόδων και βέβαια είναι ένα μέσο που θα μειώσει και το λειτουργικό κόστος των καναλιών αλλά θα είναι και ένα μέσο το οποίο θα κάνει πιο καθαρό και πιο λειτουργικές και τις σχέσεις που αναπτύσσονται σε όλη την αλυσίδα της διαφήμισης. Μεταξύ δηλαδή των καναλιών, των διαφημιζόμενων και των mediashops.

ΔΗΜ.: Είχε ψηφίσει έναν νόμο η προηγούμενη κυβέρνηση ο οποίος επί της ουσίας έβγαζε από τη μέση τα mediashops και έδινε την υποχρέωση και τη δυνατότητα στο μέσο να τιμολογεί απευθείας στον πελάτη. Παρά ταύτα πριν από μερικές μέρες δόθηκε άλλη μια παράταση από τη δική σας κυβέρνηση ώστε να συνεχίσουν να υπάρχουν τα mediashops ως ενδιάμεσοι, για ποιο λόγο έγινε αυτό;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Η δική μας πρόταση για την αγορά και την πώληση διαφημιστικού χρόνου είναι να γίνεται σε μια βάση programatic, μέσα από ένα ηλεκτρονικό σύστημα αυτή την πλατφόρμα αγοράς και πώλησης του διαφημιστικού χρόνου εκεί θα μπορούν τα mediashops να ασκούν τη δουλειά τους αλλά θα μπορεί και ένα κανάλι να διαπραγματεύεται το πώς θα πουλήσει το προϊόν του. Γιατί εδώ έχουμε φαινόμενα όπου πωλείται τηλεοπτικός χρόνος όχι μόνο σε είδος αλλά υπάρχει και η δωρεάν προσφορά χρόνου αν είσαι καλός πελάτης και καταλαβαίνετε ότι αν έχουμε 4-5 μεγάλα mediashops τα οποία από πίσω ένα 2-3 μεγάλους πελάτες μπορούν να διαπραγματεύονται τις τιμές με ασύμμετρούς όρους.
Θεωρώ ότι αυτή η πρόταση είναι μια πρόταση αρκετά σύγχρονη, είναι μια πρόταση η οποία βοηθάει όλα τα μέρη που εμπλέκονται στο χώρο της διαφήμισης. Θα γλυτώσουν αρκετά χρήματα από τη μείωση των δαπανών που αφορά τη γραφειοκρατία και είναι και ένα μέτρα που θα ενισχύσει και τη ρευστότητα γιατί πρέπει οι τηλεοπτικοί σταθμοί να πληρώνονται στην ώρα τους. Δεν γίνεται να υπάρχει πληρωμή μετά από 8-9 μήνες ή να διαμορφώνεται άλλου είδους σχέση εξάρτησης.

ΔΗΜ: Πότε θα ψηφιστεί ο νόμος αυτός;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Στα σχέδια μας είναι να πάμε το Γενάρη στη Βουλή
ΔΗΜ.: Θα είναι άμεση εφαρμογή;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Όχι δεν θα είναι άμεση εφαρμογή γιατί πρέπει η αγορά να προσαρμοστεί και εκεί θα θέλαμε έναν επίπονο και παραγωγικό διάλογο με όλους τους φορείς προκειμένου να διαμορφώσουμε τους όρους της προκήρυξης η οποία θα προβλέπει τη δημιουργία του ηλεκτρονικού συστήματος αγοράς και πώλησης τηλεοπτικού χρόνου.
Για τις ραδιοφωνικές άδειες
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Οι ραδιοφωνικές άδειες είναι επίσης στα σχέδια μας όπως γνωρίζετε τώρα είμαστε υπό τη σκέπη ενός υπουργείου, είμαστε ουσιαστικά τρεις γραμματείς. Η γραμματεία ψηφιακής πολιτικής, η γραμματεία τηλεπικοινωνιών και ταχυδρομείων και η γραμματεία μέσων και επικοινωνίας και επομένως μας λύνονται λίγο και τα χέρια. Η προηγούμενη διοίκηση είχε προχωρήσει στην εκπόνηση ενός χάρτη συχνοτήτων για το ραδιόφωνο και νομίζω ότι στο πρώτο τρίμηνο του ’17 θα προχωρήσουμε και στο θέμα αδειοδότησης ραδιοφώνων. Το ΕΣΡ βέβαια είναι αρμόδιο αλλά εμείς είμαστε πλέον υπεύθυνοι για το χάρτη των συχνοτήτων.
ΔΗΜ.: Φορέας για τη μέτρηση της ακροαματικότητας δημόσιος ή υπό τον έλεγχο του δημοσίου υπάρχει στα σχέδια σας γιατί αυτό συνδέεται και με την κατανομή της διαφήμισης.
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτό είναι πάρα πολύ σοβαρό , εμείς θέλουμε να φέρουμε στην Ελλάδα όσο το δυνατόν πιο αξιόπιστα συστήματα μέτρησης και τηλεθέασης και της ακροαματικότητας και σχεδιάζουμε βέβαια και την εισαγωγή barcodes στις εφημερίδες.
ΔΗΜ.: Πότε θα γίνει αυτό;
Λ.ΚΡΕΤΣΟΣ: Αυτή τη στιγμή μελετάμε διεθνή συστήματα, φαίνεται ότι για το barcode δεν θα αργήσουμε να προχωρήσουμε, ήδη έχει ψηφιστεί η ρύθμιση. Βέβαια και στο barcodeυπάρχει και μια άλλη ρύθμιση που αφορά και τη φορολογία των προσφορών στις εφημερίδες. Για τα θέματα της μέτρησης της τηλεθέασης και της ακροαματικότητας είναι λίγο πιο σύνθετο το ζήτημα γιατί έχει να κάνει και με το δείγμα που χρησιμοποιείται, θα θέλαμε σε αυτό βέβαια η στατιστική υπηρεσία της Ελλάδος να μας βοηθήσει, να είναι πιο αξιόπιστο το δείγμα αλλά επίσης υπάρχουν και πολλά τεχνολογικά εργαλεία τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν. Είναι πάρα πολύ κομβικό το πώς κατανέμεται η διαφήμιση, το πώς μετράμε τη διαφήμιση το πόσο εκτιμούμε τη διαφημιστική αγορά και αυτό κρίνει και τον αριθμό και τη βιωσιμότητα των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών που για εμάς είναι πάρα πολύ σημαντική.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !