Σημαντική στιγμή για τον Πολιτισμό-Εκκινούνται εκ νέου μετά από 100 χρόνια οι ανασκαφές για μινωικό ανάκτορο στο Λασίθι!


Τον μίτο της Αριάδνης ξαναπιάνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου στην Κρήτη,από εκεί που τον άφησε πριν...100 χρόνια η Αγγλική́ Αρχαιολογική Σχολή́, για να φέρει στο φως το μινωικό ανάκτορο που είχε εντοπιστεί στο χωριό του Λασιθίου, Πλάτη.


Στην προσπάθειά του αυτή επιστρατεύει την επιστημονική ομάδα του προέδρου του τμήματος Γεωλογίας, του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, και καθηγητή Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής, Γρηγόρη Τσόκα, ο οποίος έχει διευθύνει περισσότερες από 300 έρευνες αρχαιολογικών χώρων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ανάμεσα στους οποίους και αυτόν της Αμφίπολης. Στα τέλη του Δεκεμβρίου αναμένεται να γίνουν οι πρώτες γεωσκοπήσεις στη θέση Πλάτη, στην ευρύτερη έκταση του Δικταίου Άνδρου(σπήλαιο γέννησης του Δία βάσει της μυθολογίας) και του χωριού, Ψυχρού, με τη βοήθεια της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, η οποία μέσα από ειδικούς αισθητήρες μπορεί να ακτινογραφήσει τα ευρήματα που εντοπίζει, να αποτυπώσει την εικόνα τους και να τη μεταφέρει στους υπολογιστές.

Θα είναι η πρώτη ανασκαφή στην περιοχή μετά από 100 χρόνια!
“Πρόκειται για ένα εγχείρημα που εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ευθύνης που αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε, για να αναδείξουμε τον ιστορικό πλούτο της περιοχής”, σημειώνει ο δήμαρχος της περιοχής,Γιάννης Στεφανάκης, ο οποίος υπογραμμίζει ότι στο Οροπέδιο δεν έχει γίνει καμία απολύτως ανασκαφή τα τελευταία 100 χρόνια. Ο ίδιος εξηγεί ότι “το 1913 είχαν γίνει σημαντικές ανασκαφές στην περιοχή αυτή από την Αγγλική Αρχαιολογική  Σχολή.

Οι εργασίες αυτές έφεραν στο φως τρια μινωικά κτί́σματα τα οποία ερμηνεύτηκαν ως κατάλοιπα ενός μινωικού ανακτόρου. Ωστόσο ,το δύσκολο πολιτικό περιβάλλον της περιόδου εκείνης δεν άφησε περιθώρια να στηριχθεί η προσπάθεια και να ολοκληρωθεί η ανασκαφική διαδικασία. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, τα ευρήματα καλύφθηκαν ξανά με χώμα, προκειμένου να προστατευθούν και να μην καταστραφούν. Όμως, αφού μπήκαν ξανά κάτω από τη γη τα μινωικά κτίσματα που είχαν εντοπιστεί, δεν οριοθετήθηκε με ακρίβεια η περιοχή που εντοπίστηκαν. Αυτό έχει ως συνέπεια σήμερα να μη γνωρίζουμε σε ποιο ακριβώς σημείο βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο, και η απάντηση στο ερώτημα αυτό θα δοθεί μέσα από την ερευνητική διαδικασία που θα γίνει τον επόμενο μήνα.

Έτσι, σε πρώτη φάση θα επιχειρήσουμε, με αλλεπάλληλες γεωσκοπήσεις που θα γίνουν, να εντοπίσουμε τα ευρήματα που είχαν έρθει στο φως πριν από 100 χρόνια. Όμως, η γεωλογική έρευνα θα συνεχιστεί και σε άλλα σημεία, όπως στους πρόποδες του Δικταίου Άνδρου, όπου υπάρχει η βεβαιότητα ότι θα εντοπιστούν και άλλα ευρήματα”.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το κόστος του εγχειρήματος της εν λόγω γεωσκόπησης θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, και στη συνέχεια, εφόσον εντοπιστούν τα ευρήματα, θα ζητηθεί η συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού προκειμένου να ξεκινήσει η ανασκαφική διαδικασία.

Πηγή: Πατρίς

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Αν θέλεις,μπορείς να με κάνεις add στο facebook (Μανώλης Τσιχλάκης ,Τσιχλάκης Μανώλης) αλλά και να με ακολουθήσεις στο instagram (@tsihlakismanolis).
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: