Δημήτρης Καταλειφός: «Υπάρχει μια απειρία ανθρώπων που πρώτη φορά κυβερνούν και γίνονται λάθη»


Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα», ο Δημήτρης Καταλειφός αναφέρθηκε στις δραματικές αλλαγές που βιώνουμε ως χώρα, στο προσφυγικό ζήτημα και στη γεύση που του άφησε η αριστερή διακυβέρνηση.
Πώς βλέπει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα;

«Με μεγάλη ανησυχία. Είχαμε συνηθίσει σε έναν τρόπο ζωής και ξαφνικά την τελευταία δεκαετία συνέβησαν τρομακτικές αλλαγές, όχι μόνο στα οικονομικά, που είναι και το πιο καυτό στη χώρα μας. Όλα αυτά έχουν κάνει έναν κόσμο στον οποίο είναι πολύ δύσκολο να προσαρμοστώ στα 62 μου χρόνια. Οι αλλαγές είναι περισσότερο αρνητικές. Αυτό με φοβίζει, με ανησυχεί και με θλίβει, καθώς, επειδή έχω επαφή με πολλά νέα παιδιά, κάνοντας μάθημα σε δραματικές σχολές, διαπιστώνω ότι γινόμαστε μια όλο και πιο αμόρφωτη χώρα. Κι αυτό είναι το χειρότερο», απαντά ο Δημήτρης Καταλειφός,.

Τον απασχολούν θέματα όπως το Προσφυγικό;

«Ναι, είναι από τα πιο ιστορικά πράγματα που ζούμε αυτή την εποχή. Όλες αυτές οι μετακινήσεις πληθυσμών, ο πόλεμος στη Συρία, που παρακολουθούμε από την τηλεόραση, με θλίβει πάρα πολύ. Και με θλίβει που δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε πέρα από το να ζητάμε τις συντάξεις και τον ΕΝΦΙΑ, δεν υπάρχει μια αλληλεγγύη να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Τον παρακολουθούμε από τις τηλεοράσεις μας λες και είναι ταινία. Σκοτώνονται άνθρωποι και είμαστε αδιάφοροι, ανίσχυροι. Είναι φοβερό αυτό που συμβαίνει».

Απογοητεύτηκε από την εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης;

«Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί είναι πολύ δύσκολο να αποδεχτείς κάτι στο οποίο πιστεύεις επί πολλά χρόνια. Σε ό,τι αφορά την ιδέα της Αριστεράς, δεν παίρνω πίσω τα "πιστεύω" μου. Είναι μια προοπτική για τον κόσμο η ιδέα μιας δικαιότερης κοινωνίας. Η πραγμάτωση αυτού που ζούμε τα τελευταία χρόνια γίνεται σε τρομακτικά δύσκολες συνθήκες και πέρα από την Ελλάδα, δηλαδή επιβάλλονται πράγματα για τα οποία δεν ευθύνονται απόλυτα μόνο οι δικοί μας, είναι πραγματικά πολύ δύσκολο. Από την ενημέρωση που έχω καταλήγω στο ότι υπάρχει μια απειρία, η οποία ως έναν βαθμό είναι δικαιολογημένη και σε έναν βαθμό αδικαιολόγητη στον χειρισμό κάποιων πραγμάτων». 

Πιστεύει δηλαδή ότι η προσπάθεια αδικείται λόγω της βεβαρημένης κατάστασης που υπήρχε στη χώρα;

«Πάρα πολύ βεβαρημένη και χρεωμένη από το παρελθόν τόσο πολύ που πραγματικά είναι πάρα πολύ δύσκολη. Από εκεί και πέρα, υπάρχει και μια απειρία ανθρώπων που πρώτη φορά κυβερνούν και γίνονται λάθη. Δεν είμαι φυσικά καθόλου ενθουσιασμένος, όπως και κανείς, αλλά δεν θέλω να είμαι και παράλογα άδικος και να μπω και στη λογική που έχουμε οι Ελληνες πάρα πολύ γρήγορα να πηγαίνουμε από τον έναν στον άλλον που δεν μας έχει οδηγήσει και κάπου. Είμαστε βιαστικοί να καταδικάσουμε και να εξυμνήσουμε. Αυτό είναι τεράστιο ελάττωμα της φυλής μας. Δεν έχουμε την ωριμότητα να εξυψώνουμε ή να καταβαραθρώνουμε. Χρειάζεται περισσότερη σύνεση και σκέψη. Αλλά δεν μπορεί κανείς να μην παραδεχτεί ότι ζούμε κι ένα πράγμα επιβεβλημένο από μια ολόκληρη Ευρώπη», δήλωσε ο ηθοποιός.

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: Έλενα Μπολονάση

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: