Σπύρος Παπαδόπουλος: «Η εξυπνάδα συνδέεται μόνο με την κουλτούρα»


Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, σε συνέντευξή του στο Αθηνόραμα, εξήγησε ποιος είναι κατά τη γνώμη του έξυπνος άνθρωπος.
Η εξυπνάδα συνδέεται με την ύπαρξη κουλτούρας;

Μόνο με την κουλτούρα. Και δεν εννοώ να έχεις διαβάσει τα άπαντα του Νίτσε, αλλά να έχεις την καλλιέργεια που σε κρατά γειωμένο και σου χαρίζει αυτογνωσία.

Ποιος είναι έξυπνος άνθρωπος κατά τη γνώμη σας;

Έξυπνο θεωρώ έναν άνθρωπο που έχει το μέτρο μέσα του και δεν κάνει περιττές κινήσεις, εκείνον που απολαμβάνει το σήμερα και διαθέτει σοφία βγαλμένη από τη ζωή. Υπάρχει ένα ωραίο βιβλίο Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης ηλιθιότητας , στο οποίο έπειτα από εικοσαετή έρευνα ο Ιταλός πανεπιστημιακός Κάρλο Τσίπολα αποδεικνύει ότι η βλακεία εμφιλοχωρεί σε όλους τους χώρους ακριβώς με τα ίδια ποσοστά. Δηλαδή αν υπάρχει ένα 14% στους εργάτες, το ίδιο ισχύει και στους καθηγητές πανεπιστημίου.

Κινείστε με εξυπνάδα στη ζωή;

Δεν ξέρω. Το σίγουρο είναι πως στη ζωή τα πράγματα λειτουργούν νομοτελειακά. Στην αλληλουχία των πραγμάτων υπάρχει μια περίεργη τάξη που όσο κι αν διασαλευτεί στο τέλος κάπως αποκαθίσταται. Αυτή είναι η φιλοσοφία σας για τη ζωή Απολύτως. Αυτό που κάνουμε έχει ένα χαρακτήρα, ένα βάρος. Υπάρχει μια ζυγαριά που ζυγίζει τα πράγματα και πληρώνεις αυτό που είναι να πληρώσεις.

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: Έλενα Μπολονάση

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: