Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις φτερά στα πόδια σου και… στις φωνητικές χορδές σου;

Δεν έχουν γεννηθεί όλοι οι άνθρωποι με την ίδια ικανότητα τραγουδιού και χορού. Όλοι όμως μπορούν να τις αποκτήσουν.
Μήπως ήρθε η ώρα να βάλεις φτερά στα πόδια σου και… στις φωνητικές χορδές σου;
Καθηγητής: Λευτέρης Κανέλλος, Μαρία Γεροδήμου
Max. 20 άτομα
Λίγα λόγια για το μάθημα:
Στον πρώτο κύκλο θα ασχοληθούμε αρχικά με την αναπνοή μας τόσο στο λόγο, όσο και στο τραγούδι. Είναι το ίδιο σημαντική και όταν μιλάμε και όταν ερμηνεύουμε ένα κείμενο. Πως αυτό όμως μπορεί να γίνει χωρίς να επιβαρύνουμε και χωρίς να καταπονούμε τον οργανισμό μας; Πως πραγματικά πρέπει να χρησιμοποιούμε τον αέρα, ώστε να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Η ανθρώπινη φωνή είναι ένα σύνθετο και ταυτόχρονα ευαίσθητο όργανο. Είναι το σημαντικότερο μέσο επικοινωνίας και το μέσο έκφρασης του χαρακτήρα και της προσωπικότητας μας. Η ομιλία και το τραγούδι είναι λειτουργίες που εκτελούνται τόσο φυσικά που δεν είναι απόλυτα εμφανής η ανάγκη εκπαίδευσης της φωνής μας. Όταν όμως η φωνή γίνεται όργανο της δουλειάς μας, χρειάζεται να την εκπαιδεύσουμε ώστε να ανταπεξέλθει στις πιο αντίξοες συνθήκες.
Θα ασχοληθούμε με το χτίσιμο της φωνής μας, θα μάθουμε τις λειτουργίες της, τόσο τονικά όσο και ρυθμικά. Θα κάνουμε φωνητική τοποθέτηση ταυτόχρονα με τη μουσική εκπαίδευση και τη ρυθμική αγωγή.
Στον δεύτερο κύκλο του σεμιναρίου, θα ασχοληθούμε εκτενώς με την ερμηνευτική μας απόδοση. Τι αισθανόμαστε όταν τραγουδάμε; Πόσες μνήμες μας είναι συνδεδεμένες με τραγούδια; Τι είναι αυτό όμως που ξεχωρίζει σε μια καλή ερμηνεία ενός τραγουδιού; Γιατί κάποιοι τραγουδιστές μας συγκινούν όταν τους ακούμε; Επίσης θα αναλύσουμε τι σημαίνει ηθοποιός σε ρόλο τραγουδιστή. Θα αποκτήσουμε ρεπερτόριο και όλα όσα χρειάζονται για να μπούμε στον κόσμο του τραγουδιού και της ερμηνείας του. Θα ανακαλύψουμε πως για ένα τραγούδι, δε χρειάζεται μόνο μια αποτελεσματική και δυναμική φωνή, αλλά πρέπει να συνδυάζεται με τεχνικές της γλώσσας του σώματος, για αυτοπεποίθηση και άνεση στη δημόσια προβολή. Το σίγουρο είναι πως θα μπορούμε πλέον να αντιληφθούμε τι σημαίνει να τραγουδάμε με επαγγελματικό τρόπο, τι ρεπερτόριο θα μπορούσε ο καθένας να επιλέξει και σε τι χώρους θα μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς!
Το ανθρώπινο σώμα αποτελεί πρωταρχικό μέσο έκφρασης και επικοινωνίας. Ένα δυνατό σώμα είναι ένα ζωντανό σώμα με χιλιάδες δυνατότητες.
Ο ηθοποιός δεν είναι ένας άνθρωπος που απλά μιλάει. Έχει σκέψεις και συναισθήματα πού με τον λόγο και το σώμα του πρέπει να τα μεταδώσει. Σκοπός του σεμιναρίου είναι ο σπουδαστής να ανακαλύψει τα εργαλεία της ατομικής έκφρασης και της συλλογικής δουλειάς. Να απελευθερώσει συναισθήματα, σκέψεις και ενέργεια μέσα από ασκήσεις. Με τα εφόδια αυτά θα μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα και με αυτοπεποίθηση μελλοντικές προτάσεις για δουλειά (ακροάσεις, κάστινγκ κ.τ.λ). Θα ελευθερωθεί από ντροπές και ταμπού π.χ (πως είμαι, πως φαίνεται αυτό που κάνω, είμαι καλός; κ.τ.λ). Θα μάθει να δουλεύει ατομικά αλλά και σε συνεργασία με άλλους.
Οι μαθητές από την αρχή της χρονιάς θα χρειαστεί πολλές φορές να συνεργαστούν και να φτιάξουν κάτι που θα παρουσιάσουν στο επόμενο μάθημα.
Βασικές ενότητες του σεμιναρίου είναι οι παρακάτω:

Διαφραγματική αναπνοή
Ορθοφωνία - μεταδοτικότητα του στίχου
Έκταση φωνής
Εκφραστικότητα και συναίσθημα
Ερμηνεία στο λόγο
Σωστή τονικότητα και αποφυγή τραυματισμού των φωνητικών χορδών
Ασκήσεις στο πιάνο
Δημιουργία ρεπερτορίου
Performance (acting & singing)
Όλα τα μαθήματα θα ξεκινάνε πάντα με το απαραίτητο ζέσταμα και σειρά ασκήσεων για μυϊκή ενδυνάμωση.
Ασκήσεις σύγχρονου χορού για να βρει ο σπουδαστής τον άξονα του, την μουσικότητα και την πλαστικότητα της κίνησης.
Η κίνηση στο χώρο. Τα διαφορετικά επίπεδα της κίνησης καθώς και οι διαφορετικές δυναμικές της (π.χ αργή, γρήγορη, κοφτή, συνεχόμενη κ.α). Κίνηση στον χώρο με εναλλαγές στις κατευθύνσεις, στα διαφορετικά επίπεδα και διαφορετικές δυναμικές.
Γνωριμία με το μιούζικαλ.
Ασκήσεις στο χώρο που θα συνδυάζουν λόγο και κίνηση.
Βασικές ρυθμικές αξίες (αναγνώριση, χτύπημα στα χέρια, κίνηση στα πόδια).
Ασκήσεις και αυτοσχεδιασμοί με σκοπό την εξωτερίκευση συναισθημάτων.
Ασκήσεις στον χώρο που συνδυάζουν σώμα και λόγο χωρίς το ένα να επηρεάζει το άλλο. Αυτοσχεδιασμοί σε θέμα ή ερέθισμα που θα δίνεται εκείνη την στιγμή.
Χορογραφίες, ατομικά ή ομαδικά, πάνω στα συναισθήματα και πώς μπορούν να εκφραστούν σε κίνηση.
Ασκήσεις σύγχρονου χορού που εξελίσσονται σε χορογραφίες
Ασκήσεις ομαδικές για την σύνθεση, την μνήμη και την εμπιστοσύνη.
Ασκήσεις ομαδικές με σκοπό την φαντασία.
Ασκήσεις αυτοσχεδιασμού με θέματα που θα δίνονται εκείνη την στιγμή
Ατομικές, σε ζευγάρια και ομάδες.
Εκμάθηση τζαζ μουσικών κομματιών από διάφορα μιούζικαλ που θα καταλήξουν σε μία χορογραφία για το τέλος.
Προετοιμασία της παράστασης της χρονιάς.

Τα μαθήματα ξεκινούν το Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016 και θα πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο 12:00 – 14:00.
~ Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δε μπορεί να συμπεριληφθεί στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Απαιτείται η φυσική παρουσία του σπουδαστή.
Σημείωση: Το πρόγραμμα απευθύνεται για περιορισμένο αριθμό σπουδαστών. Θα τηρηθεί απόλυτη σειρά προτεραιότητας.
Στο τέλος του προγράμματος, όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση πιστοποίησης από το εργαστήρι "Tabula Rasa".
Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τη σχολή στο τηλέφωνο  213 00 24291 ή στο 6940 655 331

Δείτε όλα τα σεμινάρια της σχολής, πατώντας στον παρακάτω σύνδεσμο:
http://www.tabula.gr/Pages/autunno.html

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: