Λένα Παπαληγούρα: Στην πολιτική δεν υπάρχει χώρος για δημιουργία

Unknown
0

Η Λένα Παπαληγούρα βγαίνει από τον κόσμο του ωμού ρεαλισμού για να γνωρίσει τον Μικρό Πρίγκιπα. Η ομώνυμη παράσταση θα ανέβει στις 19 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπογδάνου.


Σε συνέντευξή της στο in.gr, μιλά για το δικό της παραμύθι, τους φόβους, τις ανησυχίες της.

Η ηθοποιός, που θα εμφανιστεί ξανά στο σανίδι με την Κατερίνα του Αυγούστου Κορτώ και τις Τρεις Αδερφές του Τσέχωφ, μιλά για την έλλειψη φαντασίας που επικρατεί στην πολιτική και για το κινηματογραφικό εγχείρημα στο οποίο συμμετέχει με έναν ηθοποιό από το Game of Thrones. 

Ανεβαίνετε στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά με έναν ασυνήθιστο, θα έλεγε κανείς, ρόλο για τα δεδομένα σας. Από τον κόσμο της Σάρα Κέιν, του Τσέχωφ μεταφέρεστε στον «Μικρό Πρίγκιπα»
Ο Δημήτρης Μπογδάνος είχε την ιδέα να διασκευαστεί το παραμύθι με μια πιο φιλοσοφική και υπαρξιακή ματιά γιατί πίστευε ότι τα νοήματα για τα οποία μιλά το έργο οι ενήλικες τα έχουν ξεχάσει, τα παιδιά όμως τα θυμούνται. Το έργο έχει μεν μια ενήλικη προσέγγιση, δεν χάνει όμως την ανήλικη ματιά του. Γίνεται μια προσπάθεια ώστε να μιλήσουμε για όσα μας αφορούν. Είναι η πρώτη φορά που αναμετριέμαι με κάτι τέτοιο, δεν είναι εύκολο. Πέρα από το ότι υποδύομαι ένα μικρό αγόρι, καλούμαι να μπω στο πετσί ενός μεταφυσικού παιδιού. Εστιάζουμε στην ποιητική προσωπικότητα του ήρωα.

Ποια νοήματα επιλέγετε να κρατήσετε από το έργο;
Αγαπούσα από μικρή το παραμύθι αυτό και τώρα διαβάζοντάς το θυμήθηκa πόσο ωραίο είναι. Μιλά, μεταξύ άλλων, για την ανάγκη μας για αθωότητα, για την χαμένη μας αθωότητα μέχρι και για τον θάνατο, με έναν διαφορετικό τρόπο. Βγαίνοντας από τις πρόβες του έργου, αισθάνομαι πιο αισιόδοξη για τη ζωή. Ο χώρος όπου θα ανέβει η παράσταση, το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ταιριάζει για την παρουσίαση ποιητικής ιστορίας.

Υποδύεστε ένα μικρό αγόρι, του οποίου το φύλο δεν φαίνεται να έχει σημασία μέσα στο έργο.
Είναι ένα μικρό αγόρι, δεν εστιάζουμε όμως καθόλου στο θέμα του φύλου. Παρουσιάζουμε ένα μεταφυσικό παιδί, ένα άτομο που επιλέγει να μείνει αθώο. Μπορεί να είναι το alter ego του πιλότου, ο πιλότος μπορεί να είναι το alter ego του ίδιου του συγγραφέα που έχει μια τρομερή ιστορία. Προσωπικά στο έργο είμαι ένα ποιητικό πλάσμα, οπότε θα ξεχάσει ο θεατής εάν είμαι αγόρι ή κορίτσι.

Πώς αισθανθήκατε υποδυόμενη έναν τέτοιο ρόλο;
Δεν μπήκα καθόλου στη σκέψη του φύλου, σκέφτηκα ότι θα ενσαρκώσω ένα σοφό παιδί και εκεί εντοπίζω το πιο γοητευτικό στοιχείο του παραμυθιού. Παρόλο που ο πρίγκιπας φαίνεται μικρός και αθώος, δείχνει να γνωρίζει περισσότερα από τους ενήλικες. Στον τρόπο προσέγγισης του ήρωα είναι εμφανές και το στοιχείο του χιούμορ.

Αναφέρατε προηγουμένως ότι το συγκεκριμένο εγχείρημα δεν θα το αξιολογούσατε ως κάτι εύκολο. Είναι η πρώτη φορά που δουλεύετε πάνω σε παραμύθι;
Πριν από αρκετά χρόνια είχα συμμετάσχει στην παράσταση «Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων» στην παιδική σκηνή του Εθνικού Θεάτρου. Το παραμύθι όμως στο οποίο θα πρωταγωνιστήσω τώρα είναι πιο ενήλικο. Εστιάζουμε στην ποίηση της ιστορίας.

Ποιο θα λέγατε ότι είναι το παραμύθι που κουβαλάτε μέσα σας, με το οποίο ξυπνάτε και κοιμάστε; 
Νομίζω ότι το δικό μου παραμύθι είναι να ζω και να απολαμβάνω την κάθε ημέρα. Όταν είμαι καλά με τους δικούς μου ανθρώπους ζω ένα παραμύθι, προσαρμοσμένο όμως στην πραγματικότητα. Στις εποχές που ζούμε είναι δύσκολο να έχει κανείς ιδανικό παραμύθι.

Βρίσκετε χώρο για αισιοδοξία;
Αισιοδοξία πρέπει να υπάρχει γιατί αλλιώς δεν μπορούμε να ξυπνάμε και να υπάρχουμε. Ο καθένας μέσα από τον μικρόκοσμό του πρέπει να παλεύει, γιατί διαφορετικά δεν θα αλλάξει τίποτα. Τον χώρο τον δημιουργούμε εμείς και πρέπει να παλεύουμε για να τον κρατήσουμε

Προέρχεστε από οικογένεια πολιτικών. Πώς επιλέγετε να ασχολείστε με την πολιτική; Παρακολουθώ, διαβάζω όπως κάθε άνθρωπος που ενδιαφέρεται για το τι συμβαίνει στη χώρα. Ζούμε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Από εκεί και πέρα δεν σκέφτομαι να εμπλακώ ενεργά με την πολιτική. Προσπαθώ να ασκώ το επάγγελμα της ηθοποιίας με όσο το δυνατόν περισσότερο πάθος.

Θα μπορούσατε να εντοπίσετε κοινά στοιχεία ανάμεσα στην πολιτική και την ηθοποιία;
Όχι, δεν πιστεύω ότι υπάρχουν κοινά. Το δικό μας επάγγελμα αφήνει χώρο στη φαντασία και τη δημιουργικότητα, όμως το επάγγελμα των πολιτικών δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο. Σε έναν ιδεατό κόσμο θα έπρεπε να συμβαίνει αυτό και στην πολιτική.

Παρόλο που στο επάγγελμά σας ο δρόμος είναι ανηφορικός, διαψεύδετε όσους λένε ότι δεν υπάρχον ευκαιρίες στον συγκεκριμένο χώρο
Πιστεύω πολύ σε αυτή την δουλειά, αισθάνομαι τυχερή.

Ποια η στάση των γονέων σας;
Με στηρίζουν πολύ.

Υπήρχαν αντιδράσεις στο ξεκίνημα της διαδρομής σας;
Δεν είπα ξαφνικά ότι θέλω να ασχοληθώ με την υποκριτική, έβλεπαν το ενδιαφέρον μου από τα σχολικά χρόνια οπότε δεν αντιμετώπισαν την απόφασή μου με έκπληξη. Ανησυχούσαν όμως για την ανασφάλεια που υπάρχει στο επάγγελμα.

Μιλώντας για ανασφάλεια, εάν η κατάσταση χειροτέρευε στον χώρο σας θα στρεφόσασταν προς μια άλλη επαγγελματική κατεύθυνση;
Εάν δω ότι μέσα μου δεν υπάρχει η ίδια πίστη και το πάθος για ηθοποιία, θα στραφώ αλλού. Πρέπει να έχεις γερό στομάχι και να σου αρέσει το επάγγελμα της υποκριτικής για να το ασκείς. Τώρα όταν ερωτώμαι για την πιθανότητα εγκατάλειψης του επαγγέλματος, απαντώ πως είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ύπαρξής μου.

Υπάρχουν σχέδια για τη μικρή και τη μεγάλη οθόνη;
Κάθε φορά κρίνω τις προτάσεις ανάλογα με τον χρόνο που έχω. Το θέατρο είναι αλήθεια ότι με απορροφά αρκετά. Στις 22 Σεπτεμβρίου, όμως, θα προβληθεί μια ταινία στην οποία πρωταγωνίστησα, λέγεται «Nocturne» και είναι ελληνοαγγλική παραγωγή σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Φραγκόπουλου. Παίζει ο Όουεν Τηλ, ηθοποιός από το «Game of Thrones». Η ταινία θα βγει στις «Νύχτες Πρεμιέρας» και θα περιοδεύσει αργότερα σε φεστιβάλ. Ήταν διαφορετική εμπειρία, ένα δώρο.

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !