Ξανά στα καλύτερα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα το Πανεπιστήμιο Κρήτης -Εξέδωσε ανακοίνωση η Πρυτανεία


Ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγεται το Πανεπιστήμιο Κρήτης που κατάφερε να κερδίσει μια θέση στην Παγκόσμια Κατάταξη Πανεπιστημίων του "Times Higher Education". 
Πιο συγκεκριμένα το Πανεπιστήμιο Κρήτης εμφανίζεται στις θέσεις 301-350,ξεπερνώντας άλλα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Xώρας ,όπως το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο που βρίσκεται στη θέση 401-500, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών ,που βρίσκεται στη θέση 500-600, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ,που ακολουθεί στη θέση 501-600 , το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, που βρίσκεται στη θέση 501-600,αλλά και το Πανεπιστήμιο Πατρών, που κατατάσσεται στη θέση 601-800.

Στην πρώτη θέση της λίστας φιγουράρει το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που κατάφερε να ξεπεράσει το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνια. Στην πρώτη πεντάδα της λίστας συμπεριλαμβάνονται επίσης το Στάνφορντ, το Κέιμπριτζ, το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μαραχουσσέτης ενώ στην έκτη θέση βρίσκεται το Χάρβαρντ.


Με αφορμή την κατάταξη αυτή, η Πρυτανεία εξέδωσε ανακοίνωση,όπου αναφέρει τα εξής:

"Το Πανεπιστήμιο Κρήτης όχι μόνο φροντίζει για τη θέση του ανάμεσα στα καλύτερα Πανεπιστήμια στη παγκόσμια κατάταξη αλλά αγωνίζεται να την βελτιώσει. Στην πρόσφατη έκδοση 2016-17 του Times Higher Education (THE), αναβαθμίστηκε στην κατηγορία 301-350 (από 351-400 πέρυσι) συνεχίζοντας μάλιστα να κατέχει την 1η θέση ανάμεσα στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.

αποτελέσματα του Times Higher Education δίνουν μια διαφορετική εικόνα από τα πρόσφατα ανακοινωθέντα του 2016-17 QS Rankings όπου έδειξαν πτώση της θέσης του Πανεπιστημίου Κρήτης στις QS κατηγορίες, προκαλώντας σχόλια για την κατάσταση των Ελληνικών Πανεπιστημίων συνολικά, αλλά και αυτής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ειδικότερα. Με προσεκτικότερη ματιά, γίνεται αμέσως σαφές ότι, η αντίφαση αυτή είναι περισσότερο φαινομενική παρά αληθινή. 

Ενώ η συνεχώς αυξανόμενη θέση στις κατατάξεις των σχετικών καταλόγων απαιτούν τη μέτρηση της Πανεπιστημιακής αριστείας, κάθε κατάλογος χρησιμοποιεί διαφορετικούς δείκτες, μεθόδους αξιολόγησης και βαρύτητας, καθώς και μεθοδολογίες που ποικίλλουν σε ακρίβεια έως το τελικό αποτέλεσμα/συμπέρασμα. Οι δείκτες βαρύτητας που επιλέγονται από συγκεκριμένους φορείς αξιολόγησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το κοινό ή την «αγορά»- στόχο τους: δηλαδή, υποψήφιοι φοιτητές, ακαδημαϊκό προσωπικό, πανεπιστημιακές αρχές, κυβερνητική πολιτική, εταιρείες. Η ΤΗΕ –WUR εστιάζει σε «πανεπιστήμια έντασης έρευνας» και για το 2016-17 κατέταξε 980 Ιδρύματα από ένα επιλεγμένο σύνολο 1.313 Πανεπιστημίων, που κατέχουν ηγετική θέση στο τομέα της έρευνας. Ιδιαίτερη βαρύτητα (30%) δόθηκε στον αριθμό των αναφορών με βάση την αρχή ότι: «οι αναφορές μας βοηθούν να αντιληφθούμε πόσο συμβάλλει κάθε πανεπιστήμιο στο σύνολο της ανθρώπινης γνώσης: μας λένε ποιών η έρευνα ξεχώρισε, χρησιμοποιήθηκε ως βάση από άλλους επιστήμονες και, κυρίως, μοιράστηκε με την παγκόσμια κοινότητα διευρύνοντας τα όρια της αντίληψής μας, ανεξάρτητα από γνωστική περιοχή» (https://www.timeshighereducati...) .

Με όρους βαθμού επιρροής βάσει αναφορών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης κατατάσσεται 146ο παγκοσμίως. Αναμφιβόλως, η φήμη των Ελληνικών Πανεπιστημίων έχει τρωθεί από τις επιπτώσεις της παρατεταμένης κρίσης, τη διαρροή επιστημονικού και ερευνητικού προσωπικού στο εξωτερικό καθώς και τους διαρκείς περιορισμούς στη λειτουργία τους από την πλευρά της πολιτείας. Σε αυτό το πλαίσιο είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτο ότι τα πλεονεκτήματα του Πανεπιστημίου Κρήτης σε όρους ερευνητικής επιρροής διατηρούνται και αποτυπώνονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο σε όλες τις σημαντικές λίστες κατάταξης παγκοσμίως: Αυτό είναι ένα αξιομνημόνευτο επίτευγμα όλων των παλαιών και νεώτερων καθηγητών και ερευνητών του ΠΚ. .

cretalive.gr

ΤΟ ΕΓΡΑΨΕ: ΜΑΝΩΛΗΣ ΤΣΙΧΛΑΚΗΣ

Αν θέλεις,μπορείς να με κάνεις add στο facebook (Μανώλης Τσιχλάκης ,Τσιχλάκης Μανώλης) αλλά και να με ακολουθήσεις στο instagram (@tsihlakismanolis).
    ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

0 Τα Σχόλια σας: