Αφροδίτη Γραμμέλη:Η κριτική στο τηλεοπτικό πρόγραμμα...

Κωνσταντίνος Κότσαρης
0
Η τηλεοπτική χρονιά που μόλις ολοκληρώθηκε λειτούργησε σχεδόν διδακτικά. Λειτούργησε με
τρόπο τέτοιον που ουσιαστικά αποδεικνύει ότι πολύ δύσκολα αλλάζει κάτι το οποίο συνιστά, ακόμη και λανθασμένα, αίσθηση επιτυχίας. Σε ό,τι αφορά την τηλεόραση κάτι τέτοιο δείχνει ακατόρθωτο.

Πώς αλλιώς να ερμηνευθεί η επιλογή των καναλιών να επιλέγουν ως μέσο απορρόφησης της τοποθέτησης προϊόντων τα πρωινάδικα εδώ και δεκαετίες; Εμμονή στο ξανθό που ξεχωρίζει, στο ανούσιο περιεχόμενο, στο κουτσομπολιό και στα παράγωγα του συστήματος. Ενός συστήματος που προσπαθεί με νύχια και με δόντια να διατηρηθεί απαράλλακτο. Με πρόσωπα ημιμαθή ή απαίδευτα και με εκπομπές που προ πολλού έχουν χάσει την επαφή τους με την κοινωνία και τους πολίτες. Στην έλλειψη τηλεθέασης η απάντηση είναι προβολή ακραίων θέσεων, καλλιέργεια μίσους και βίας και υποβάθμιση επιπέδου. Συνεντεύξεις με καλεσμένους τελάληδες του ρατσισμού από το πρωί ως το βράδυ και πυροτεχνήματα υποκουλτούρας στον σκοτεινό τηλεοπτικό ουρανό.

Και το μεσημέρι αλλά και το απόγευμα στο ίδιο έργο θεατές: Εκπομπές βασισμένες σε πάνελ που ανακυκλώνουν ανοησίες που είτε ειπώθηκαν από άλλους είτε από τους ίδιους, πρόσωπα που αγωνιούν για την εικόνα τους και μόνο, αλλοίωση φυσιογνωμίας λόγω υπερβολικής επιτήδευσης, κακοποίηση της ελληνικής γλώσσας. Αναγωγή του ποταπού σε σπουδαίο και αισθητική της κλειδαρότρυπας. Πρόσωπα δίχως καριέρα και δίχως εργατοώρες να καταλαμβάνουν θέσεις στο πλατό και να αναλύουν ρούχα, χωρισμούς και ανούσια ρεπορτάζ. Ρεπορτάζ με προτεταμένα μικρόφωνα που απλώς χρησιμοποιούνται για να αλιευθούν ξεδιάντροπα προσωπικά και ευαίσθητα δεδομένα.

Η εικόνα βελτιώνεται ελαφρώς το βράδυ. Με φιλότιμες προσπάθειες στον τομέα της μυθοπλασίας. Με προσπάθειες συντελεστών οι οποίοι γνωρίζουν πολύ καλά το είδος και ηθοποιών οι οποίοι ευτυχώς μεταδίδουν τη θεατρική τους παιδεία στα τηλεοπτικά πλατό. Με σόου που σε μεγάλο βαθμό και επειδή ενέταξαν σοβαρούς επαγγελματίες στο δυναμικό τους (βλ. Φασουλή, Φιλιππίδη) κατάφεραν να κρατηθούν σε αξιοπρεπές επίπεδο.

Στον τηλεοπτικό απολογισμό το ταμείο για τα στελέχη δείχνει κερδισμένο. Δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τις συνήθειες και την τακτική τους, πλην ελαχίστων και μικρών εξαιρέσεων, δεν χρειάστηκε να παιδευτούν ιδιαίτερα για να χαράξουν προγράμματα και πλάνα. Αυτό που δεν μέτρησαν είναι η σημαντική μείωση στο σύνολο των μεγεθών. Σε όλες τις ζώνες υπάρχει αισθητή πτώση ενδιαφέροντος. Η συνδρομητική και η on demand τηλεόραση έρχεται να διεκδικήσει κοινό και μερίδιο. Οι νέες μορφές τεχνολογίας είναι ήδη στις ζωές και στη συνήθεια του δυναμικού κοινού. Με εμμονές και επιμονή σε ξεπερασμένες συνταγές, με προβολή θαμπών ειδώλων, με λανθασμένα και προκλητικά πρότυπα και με υποτίμηση της αντίληψης του κοινού η παραδοσιακή τηλεόραση θα βρεθεί προ δυσάρεστων εκπλήξεων. Ηδη βρίσκεται, αλλά πολύ μακριά από το να το αντιληφθεί.

tovima.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !