«Στην Πύδνα υπάρχει το εύρημα της χρονιάς και επισκιάστηκε από την Αμφίπολη»

0
Στην πρόσφατη εκδήλωση «Οι αρχαιολόγοι μιλούν για τη Βόρεια Πιερία» στο πλαίσιο του 44ου Φεστιβάλ Ολύμπου, κεντρικοί ομιλητές ήταν οι αρχαιολόγοι Μάνθος Μπέσιος και Αθηνά Αθανασιάδου, ο οποίοι αναφέρθηκαν στα νέα ευρήματα στην Πύδνα και ο Γιάννης Παπαδόπουλος, ο οποίος επικεντρώθηκε στις ανασκαφές στη Μεθώνη. Ωστόσο, ένα σχόλιο στην παρουσίαση του κ. Παπαδόπουλου προκάλεσε την έντονη αντίδραση εκπροσώπων του Δήμου Πύδνας-Κολινδρού. Επρόκειτο για την αναφορά του στο άγαλμα του Φιλίππου, που βρίσκεται στη Μεθώνη, την ίδια στιγμή που ο ίδιος κατέστρεψε την αρχαία πόλη.

Το «Ο.Β.» επικοινώνησε με τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος δίνει μια διαφορετική διάσταση στο θέμα κάνοντας λόγο για μια μεγάλη παρεξήγηση. Συγκεκριμένα, όπως τονίζει, η αναφορά έγινε χαριτολογώντας και στο πλαίσιο του χιούμορ, που προφανώς έγινε αντιληπτό με διαφορετικό τρόπο από κάποιους από τους παρευρισκόμενους. Ο κ. Παπαδόπουλος εκφράζει τη λύπη του για το συγκεκριμένο γεγονός, καθώς, όπως τονίζει, δεν είχε την πρόθεση να θίξει κανέναν. Δεν στέκεται όμως μόνο εκεί, αλλά αναφέρεται και στο ουσιαστικό μέρος της ομιλίας του, η οποία είχε ως αντικείμενο την έρευνα του ίδιου και της ομάδας του στη Μεθώνη.

Υπογραμμίζει δε, πως την ίδια στιγμή που πέρυσι τα φώτα της δημοσιότητας ήταν στραμμένα στην Αμφίπολη εξαιτίας των εκεί ανακαλύψεων, στην Πιερία η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως το σπουδαιότερο ίσως εύρημα της χρονιάς, στο οποίο όμως δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία.

«Ήταν χιούμορ»

Ειδικότερα, αναφερόμενος στο περιστατικό που προκάλεσε αντιδράσεις και τις συνακόλουθες ανακοινώσεις από τον αντιδήμαρχο Πύδνας-Κολινδρού και πρώην δήμαρχο Μεθώνης Κώστα Αβραμίδη, τον πρόεδρο της Τ.Κ. Μεθώνης Αντώνη Μπούμπουρα και την πρόεδρο της Τ.Κ. Μακρυγιάλου Μαρίας Αβραμίδου, ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει σε κάθε τόνο πως επρόκειτο για χιούμορ.

«Ήταν ένα αστείο στο πλαίσιο του χιούμορ, που όμως προκάλεσε παρεξήγηση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου είπα πως, όπως είναι γνωστό, ο Φίλιππος, πατέρας του Μ. Αλεξάνδρου, επέστρεψε στη Μεθώνη το 354 π.Χ. Ήταν στη μάχη της Μεθώνης, στην οποία, σύμφωνα με τις πηγές, έχασε και το δεξί του μάτι. Σ’ αυτό το σημείο έδειξα τη φωτογραφία του Φιλίππου χωρίς το μάτι του, που δημιούργησε κάποιος φυσικός ανθρωπολόγος. Αμέσως μετά έδειξα το άγαλμα του Φιλίππου, που βρίσκεται στην παραλία της Μεθώνης και είπα “Αυτός μας κατέστρεψε και εμείς του χτίσαμε άγαλμα”. Αυτή η φράση ειπώθηκε χαριτολογώντας και οι περισσότεροι γέλασαν, αλλά άνθρωποι της αυτοδιοίκησης, που είχαν συμβάλλει στην τοποθέτηση του αγάλματος, το πήραν στα σοβαρά. Δεν είχα την πρόθεση να θίξω κανέναν» λέει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Η σπουδαιότητα της Αρχαίας Μεθώνης

Όσον αφορά αυτό καθ’ αυτό το αντικείμενο της ομιλίας του αρχαιολόγου, αυτό είχε να κάνει με τις ανασκαφές στη Μεθώνη, τόσο τις παλαιότερες ανασκαφές του κ. Μάνθου Μπέσιου όσο και στις έρευνες που ξεκίνησαν πέρυσι και πρόκειται να ολοκληρωθούν την επόμενη χρονιά, σε ένα δηλαδή χρονοδιάγραμμα τριών ετών. «Πρόκειται για έρευνες που πραγματοποιούνται από το δικό μας πανεπιστήμιο, το UCLA, σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και τον κ. Μπέσιο. Συνεχίζουμε δηλαδή το ανασκαφικό έργο και περνάμε τα πάντα από κόσκινο εξετάζοντάς τα με κάθε λεπτομέρεια» εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος.

Ταυτόχρονα διεξάγεται μια επιφανειακή συστηματική έρευνα σε μια έκταση περίπου 800 στρεμμάτων. Αυτή η περιοχή δεν αφορά μόνο την Αρχαία Μεθώνη αλλά και τη λεγόμενη Μακεδονική Μεθώνη. «Όταν ο Φίλιππος κατέστρεψε τη Μεθώνη, τοποθέτησε στρατιώτες σε απόσταση περίπου 1 χλμ. από την πόλη για να είναι σίγουρος ότι η Αρχαία Μεθώνη δεν θα είχε ξανά ποτέ κατοίκους. Οι Αθηναίοι σύμμαχοι της Μεθώνης είχαν στείλει το 354 π.Χ. 3.000 οπλίτες για να την προστατέψουν. Αυτοί όλοι βέβαια έχασαν τη ζωή τους. Όπως είπα και στην ομιλία μου, αν βάλουμε όλους τους κατοίκους της σημερινής Νέας Αγαθούπολης, της Μεθώνης και του Μακρυγιάλου δεν έχουμε 3000. Από αυτό το στοιχείο και μόνο μπορούμε να φανταστούμε πόσο μεγάλη πρέπει να ήταν η Αρχαία Μεθώνη» τονίζει.

Παράλληλα, διενεργείται γεωφυσική έρευνα, η οποία επιτρέπει να σχηματιστεί εικόνα για το τι υπάρχει κάτω από το έδαφος, αλλά και γεωμορφολογική έρευνα, για να εντοπιστούν που βρίσκονταν οι ακτογραμμές της Αρχαίας Μεθώνης, δηλαδή ο Θερμαϊκός Κόλπος και το λιμάνι ή τα λιμάνια της. «Το σημαντικό είναι πως η Αρχαία Μεθώνη ήταν το μεγαλύτερο λιμάνι στο Βόρειο Αιγαίο και επίσης ήταν ένα τεράστιο Βιομηχανικό Επίκεντρο. Έκαναν τα πάντα. Μιλάμε για χαλκό, για χρυσό, για σίδερο, για μολύβι και ίσως για ασήμι. Επίσης έφτιαχναν γυαλί, το οποίο γινόταν σε πολύ λίγα κέντρα της Αφρικής εκείνη την εποχή, αλλά και οστέινα αντικείμενα και από ελεφαντόδοντο. Υπάρχουν υπολείμματα της εργασίας, που μας δείχνουν ότι το ελεφαντόδοντο το δούλευαν εδώ, όχι κάπου αλλού» επισημαίνει.

Το εύρημα της χρονιάς

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως η Βόρεια Πιερία παραμένει χώρος μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς η Αρχαία Μεθώνη ήταν το κλειδί του Θερμαϊκού Κόλπου. «Προπαντός η Αρχαία Μεθώνη ήταν ένα πλούσιο και το πιο στρατηγικό μέρος, η πόλη – κλειδί του Θερμαϊκού Κόλπου. Γι’ αυτό και ο Φίλλιπος έπρεπε να τη καταστρέψει» λέει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρεται και στην ομιλία του κ. Μπέσιου, αντικείμενο της οποίας ήταν τα νεκροταφεία της Πύδνας, αλλά και για το μνημείο που ήρθε στο φως πέρυσι. «Πρόκειται για ένα φανταστικό μνημείο, που βρέθηκε πέρυσι με όλα τα ανάγλυφα. Κατά την εκτίμησή μου ως αρχαιολόγος, αυτό ήταν το εύρημα της χρονιάς όχι μόνο στην Πιερία ή τη Μακεδονία, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Τα μέσα ενημέρωσης όμως είχαν μανία με την Αμφίπολη, ενώ εδώ, στη μύτη μας μπροστά, έχουμε ένα από τα φανταστικότερα μνημεία της εποχής του Μ. Αλεξάνδρου. Όλα αυτά τα σημαντικά ανάγλυφα της κλασικής εποχής, που ίσως προέρχονται και από τα εργαστήρια του Λύσιππου, βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αποθήκη του Μακρυγιάλου. Κατά την εκτίμησή μου πρέπει να πρόκειται για κάποιο στενό συνεργάτη του Μ. Αλεξάνδρου ή του Φιλίππου. Παρ’ όλα αυτά, η Αμφίπολη πήρε όλη την αίγλη και αυτό το σημαντικό εύρημα επισκιάστηκε» καταλήγει ο διακεκριμένος αρχαιολόγος.

Βιογραφικό

Ο Γιάννης Παπαδόπουλος γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Αρχαιολογία στην Αυστραλία.

Στην Ελλάδα ήρθε πρώτη φορά το 1979 ως φοιτητής συμμετέχοντας στην ανασκαφή της Αρχαίας Τορώνης της Χαλκιδικής.

Ανέλαβε τη θέση του υποδιευθυντή στο Αυστραλιανό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο στην Αθήνα για 4 ½ χρόνια.

Ακολούθως δίδαξε ως καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. Το 1993 μετακόμισε στην Αμερική και συγκεκριμένα στο Λος Άντζελες. Είναι πρόεδρος του Τμήματος Κλασικής Φιλολογίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια (UCLA).


Πηγή: Ολύμπιο Βήμα 

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !