Κάντο όπως η...Μέρκελ!

Unknown
1
Γειά χαρά! Η τελευταία μας συνάντηση έγινε πριν από περίπου ένα μήνα... Τότε έγραψα μια "ανασκόπηση-κριτική" για το "Ε". Σήμερα επιστρέφω στο ίδιο "στυλ", για ένα κανάλι που επίσης "βαφτίστηκε" από την ελληνική αλφάβητο, αν και σε λατινική γραφή. Ο λόγος για τον Alpha. Τον μεγάλο νικητή της φετινής σεζόν, όπως κι αν διαβάσει κανείς τα ποσοστά τηλεθέασης. Κι αρχίζω αμέσως με το "ζουμί", για να μην κουράζω με πολλές αναλύσεις και χρειάζεται μετά να ...κόβουμε στο  μοντάζ! Ο Alpha φέτος βλέπει "κορυφή" γιατί απλά είναι ο μοναδικός τηλεοπτικός σταθμός στην Ελλάδα που έχει συνέχεια. Συνέχεια σε ένα μοντέλο που εδώ και πάνω από μία πενταετία, εφάρμοσαν με πειθαρχεία οι Γερμανοί -στελέχη τότε της διοίκησης- και σοφά ακολούθησαν όσοι τους διαδέχθηκαν. Από τα πιο απλά, όπως η επιλογή της έναρξης του κάθε προγράμματος στο "ακριβώς" της ώρας, δίχως αναμονές, ατελείωτες διαφημίσεις, αναβολές και διαρκείς αλλαγές στην ώρα μετάδοσης, μέχρι τα πιο "στρατηγικά" κομμάτια του σταθμού. Επιμονή και συνέχεια, ακόμη κι αν οι διευθυντές κι οι σύμβουλοι, άλλαζαν κάποια στιγμή μάλιστα, σαν τα πουκάμισα. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι το κανάλι αυτή τη στιγμή "δρέπει δάφνες" εξαιτίας αποφάσεων στελεχών που δεν υπάρχουν πια στο δυναμικό του! Κι είναι μάλλον μοναδικό φαινόμενο στον ελληνικό τηλεοπτικό χάρτη...
Η πρώτη απόφαση-επιλογή στρατηγικής σημασίας, ήταν ξεκάθαρα το προφίλ και το κοινό στο οποίο στόχευε. Πολύ πριν την αλλαγή του Star που ακόμη δεν έχει καταλήξει στο τί ακριβώς κανάλι θέλει να είναι, ο Alpha από αμιγώς ενημερωτικός άρχισε τη στροφή προς τους τηλεθεατές ηλικιών 15 έως 44. Σταθερά και μεθοδικά. Επένδυσε δημιουργώντας μια υπερ-ζώνη που μέχρι εκείνη τη στιγμή μονοπωλούσαν τα "μεσημεριανάδικα", τα οποία άλλωστε είχαν ακριβώς αυτό το κοινό 15 έως 44 ετών στη "χρυσή εποχή" τους. Βλέποντας τη φθορά του προϊόντος και το γεγονός οτι το συγκεκριμένο κοινό θα έμενε "ακάλυπτο", ο Alpha "τράβηξε" την πρωινή του ζώνη το μεσημέρι, δημιουργώντας μια "ραχοκοκαλιά" που θα του έδινε και ταυτότητα στο πρόγραμμα. "Ελένη", "Δέστε τους", "Οικογενειακές ιστορίες" (αρχικά) και τηλεπαιχνίδι στη συνέχεια, έφτιαξαν ένα εξάωρο καθημερινό "άρμα" που εμβόλιζε σιγά σιγά τον ανταγωνισμό, ενώ "έβαζε" νέους τηλεθεατές στο σταθμό δίχως να χάνει και τις μεγαλύτερες ηλικίες (βλέπε "Οικογενειακές ιστορίες"). Η επιμονή και η σταθερότητα στην επιλογή, συνεχίστηκαν καί στα δελτία ειδήσεων. Δίχως να γίνουν Life style, γιατί έτσι κι αλλιώς η εποχή δεν το "σήκωνε", έκαναν μια σαφώς λαϊκή στροφή αλλά με σύγχρονη αισθητική. Στο τιμόνι της παρουσίασης, άλλη μια "γερμανική συνταγή", ο Αντώνης Σρόϊτερ, πρόσωπο άφθαρτο και προερχόμενο από το ελεύθερο κι όχι το πολιτικό ρεπορτάζ. Η στρατηγική επιλογή μιας εκπομπής-ριάλιτι μαγειρικής (και πάλι από τους Γερμανούς) "απέναντι" στα άλλα κεντρικά δελτία αλλά και η σοφή παραμονή του δελτίου εκτός ανταγωνισμού, έχουν φέτος εντυπωσιακή απόδοση. Είναι χαρακτηριστικό οτι από το 11% και το 12% της αρχικής επίδοσης του κεντρικού δελτίου στα πρώτα χρόνια της αλλαγής του, σήμερα βρίσκεται σταθερά πάνω από 20%, χτυπώντας στα ίσια τα ελληνικά καθημερινά προγράμματα "Μπρούσκο" και "Κλεμμένα όνειρα", κάτι που θα έμοιαζε πριν απο λίγο διάστημα με σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

Και φτάνουμε στη φετινή "έκρηξη" του Prime time που επίσης προέρχεται εξαιτίας μιας απίστευτης επιμονής κι υπομονής εδώ και περίπου 7 με 8 χρόνια. Ο σταθμός στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας όταν έψαχνε να βρει το δρόμο του, είχε στις τάξεις του ουσιαστικά δύο και μόνον πολύ δυνατά χαρτιά στη βραδινή του ζώνη. Τον Λάκη Λαζόπουλο και τη Βίκυ Χατζηβασιλείου. Έκανε τα πάντα για να στηρίξει τα δύο συγκεκριμένα project αλλά και να κρατήσει τα δύο στελέχη μέχρι και σήμερα. Σιγά σιγά, άρχισε να προσθέτει πρόσωπα. Αγγελική Νικολούλη, Αννίτα Πάνια, και Σπύρος Παπαδόπουλος, "κούμπωσαν" στη λογική "στοχεύω νέους αλλά δεν χάνω και τους heavy viewers". Κι αμέσως μετά, ήρθαν δειλά-δειλά τα σήριαλ. Το κανάλι τη στιγμή που δεν η ελληνική παραγωγή περνούσε κρίση, έφτιαξε τη "Μουρμούρα" και το "Σόϊ", κλασικές απλές συνταγές που οι Αμερικανοί λένε seatcoms. Η διαφορά είναι ότι τα συγκεκριμένα σήριαλ περιγράφουν τη σύγχρονη ηθογραφία της ελληνικής οικογένειας και των σχέσεων. Τίποτα δαιδαλώδες, extrim ή εμπνευσμένο από το εξωτερικό (όπως για παράδειγμα η αποτυχημένη "Μοντέρνα Οικογένεια", ή ακόμη και οι "Τρίχες" που ναι μεν είναι ελληνικής έμπνευσης αλλά περιγράφουν μια κοινωνία που σήμερα δεν υφίσταται).

Σε όλο αυτό το απλό concept στη λογική "στηρίζουμε, επιμένουμε, δημιουργούμε", δίχως ιδιαίτερα μεγάλο μπάτζετ, το κανάλι έφτιαξε μια βραδινή "ζώνη" ενημερωτικών εκπομπών. Σρόϊτερ, Μάνεσης, Παπαϊωάννου σήμερα, αλλά και άλλοι αξιόλογοι δημοσιογράφοι την τελευταία επταετία, παρέμειναν πιστοί τόσο στο περιεχόμενο, όσο -κυρίως- και στις μέρες και ώρες μετάδοσης των εκπομπών τους. Και βγήκαν κερδισμένοι. Συμπερασματικά, ο Alpha είναι το μοντέλο εκείνο που δεν ακολούθησε κανένα ελληνικό κανάλι, βασίστηκε στην επιμονή και το χτίσιμο του προφίλ του, δεν έκανε διαρκώς αλλαγές και κινήσεις πανικού ακόμη κι αν κάτι δεν απέδιδε με την "πρώτη" και τελικά σε πείσμα όλων όσοι το ήθελαν εδώ και χρόνια να "βάζει λουκέτο", αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στην κορυφή. Και κάτι τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό. Ήταν το πρώτο κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, που "δούλεψε" όσο κανέναν άλλο την "τοποθέτηση προϊόντος".




Ο μοντέρ.

Δημοσίευση σχολίου

1Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

  1. Να και ενα καλο που μας κανανε οι Γερμανοι!
    Οντως Με σωστες κινησεις πας μπροστα.Κρατας τον κορμο σου και απο εκει προσθετεις και αφερεις αν δεν σου κανει η ακομη κανεις ενα φρεσκαρισματακι μικρο εκει που χρειαζετε.
    Ενα μπραβο στους Γερμανους πους μας μαθανε πως λειτουργει σωστα ενα καναλι.(χιλιομετρα μπροστα ειναι απο εμας),ενα μεγαλο μπραβο στα αφεντικα του ΑΛΦΑ και ενα μελαλυτερο μπραβο σε εσενα ειδικα μοντερ Ετσι ακριβως ειναι οπως τα γραφεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Δημοσίευση σχολίου

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !