Απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ 450.000 επαγγελματίες

Nessun Dorma
0
Μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου θα μπορούν να υποβάλουν δηλώσεις μεταβολής για να εξαιρεθούν από τον ΦΠΑ στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων Δ.Ο.Υ.  οι περίπου 450.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κατά το 2014 είχαν ετήσιο τζίρο κάτω από 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται σ’ αυτή την κατηγορία, εφόσον επιθυμούν να ενταχθούν στο νέο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις, αλλά σε κάθε τιμολόγιο ή απόδειξη που θα εκδίδουν θα πρέπει να αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων».
Την διάταξη ετοίμασε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνη μετά από πολύμηνη διαπραγμάτευση με την Τρόικα, η οποία πίεζε τότε ώστε το όριο απαλλαγής να είναι υψηλότερο και να φθάνει τα 20.000-25.000 ευρώ!

Η υπαγωγή στο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ σημαίνει για ένα επιχειρηματία που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ, ότι αυτός παύει από φέτος να έχει την υποχρέωση να χρεώνει ΦΠΑ 6,5%-23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει  και, ως εκ τούτου, απαλλάσσεται και από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Έτσι, γλιτώνει από το βάρος διεκπεραίωσης πολλών γραφειοκρατικών υποχρεώσεων, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, ενώ παράλληλα δεν θα απαιτείται πλέον να καταβάλει αμοιβές σε λογιστές για τη διεκπεραίωση των υποχρεώσεων του ΦΠΑ.

Ωστόσο, στο ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, ο επιχειρηματίας αυτός δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ για τις δαπάνες του.

Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα, εξάλλου, με βάση όσα προβλέπει η σχετική διάταξη (άρθρο 251 του ν. 4281/2014):

-Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.

-Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική και αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς.
- Οποιος επιλέξει το ειδικό καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.

-Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.

Ποιες επιχειρήσεις γλιτώνουν από τις ταμειακές

Παράλληλα, με απόφαση που εξέδωσε η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Αικ. Σαββαϊδου (ΠΟΛ 1002/2014), δεκάδες κατηγορίες επιτηδευματιών απαλλάσσονται από την υποχρέωση χρήσης φορολογικών ταμειακών μηχανών ή φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, για το έτος 2015.

Πρόκειται για τις ακόλουθες 12 γενικές κατηγορίες (κάθε μία περιέχει περισσότερες δραστηριότητες):

-  Ο εκμεταλλευτής κέντρων αισθητικής, γυμναστηρίων, χώρου διαμονής ή φιλοξενίας, εκπαιδευτηρίου, παιδικού σταθμού, κλινικής ή θεραπευτηρίου, καθώς και οι γιατροί και οδοντίατροι.

-  Ο εκμεταλλευτής χώρων στάθμευσης,

-  Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων, ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ−ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ,

-  Ο κατά παραγγελία αυτοαπασχολούμενος (φυσικό πρόσωπο) ράπτης ή ράπτρια, που επιδιορθώνει ενδύματα και υφασμάτινα είδη, γενικώς, καθώς και ο εκμεταλλευτής ιαματικών πηγών του Ε.Ο.Τ.,

-  Οι ασκούντες το επάγγελμα του κτηνιάτρου, φυσιοθεραπευτή, βιολόγου, ψυχολόγου, μαίας, δικηγόρου, συμβολαιογράφου, άμισθου υποθηκοφύλακα, δικαστικού επιμελητή, αρχιτέκτονα, μηχανικού, τοπογράφου, χημικού, γεωπόνου, γεωλόγου, δασολόγου, ωκεανογράφου, σχεδιαστή, δημοσιογράφου, συγγραφέα, διερμηνέα, ξεναγού, μεταφραστή, καθηγητή ή δασκάλου, καλλιτέχνη γλύπτη ή ζωγράφου ή σκιτσογράφου ή χαράκτη, ηθοποιού, εκτελεστή μουσικών έργων ή μουσουργού, καλλιτεχνών των κέντρων διασκέδασης, χορευτή, χορογράφου, σκηνοθέτη, σκηνογράφου, ενδυματολόγου, διακοσμητή, οικονομολόγου, αναλυτή, προγραμματιστή, ερευνητή ή συμβούλου επιχειρήσεων, λογιστή ή φοροτεχνικού, αναλογιστή, κοινωνιολόγου, κοινωνικού λειτουργού, εμπειρογνώμονα, ομοιοπαθητικού, εναλλακτικής θεραπείας, ψυχοθεραπευτή, λογοθεραπευτή, λογοπαθολόγου, λογοπεδικού, διαιτολόγου, διατροφολόγου και εργοθεραπευτή,

- Ο εκμεταλλευτής γεωργικών μηχανημάτων ή ελαιουργείου ή αλευρομύλου για τις δικαιούμενες αμοιβές από την παροχή των σχετικών υπηρεσιών,

- Οι ασχολούμενοι με την κατασκευή οποιουδήποτε τεχνικού έργου (ενδεικτικά και όχι περιοριστικά ξυλουργός, σιδηρουργός, υδραυλικός, ηλεκτρολόγος, κτίστης και γενικά όσοι ασχολούνται με οικοδομικές εργασίες), καθώς και ο κατασκευαστής επιταφίων μνημείων (μαρμαρογλυφείων),

- Οι διατηρούντες κτηματομεσιτικό γραφείο, γραφείο τελετών, γραφείο συνοικεσίων, γραφείο διεκπεραίωσης εμπιστευτικών εργασιών, γραφείο ευρέσεως εργασίας,

-  Η επιχείρηση ημερήσιου και περιοδικού τύπου για την είσπραξη συνδρομών, ενοικίασης επιβατηγών αυτοκινήτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων, έκδοσης κοινοχρήστων λογαριασμών πολυκατοικιών, καθαρισμού και απολύμανσης κατοικιών, επισκευής και συντήρησης ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων κατοικιών, η επιχείρηση μεταφοράς αγαθών,

-    Το Δημόσιο, οι Δήμοι και τα λοιπά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου για τα στοιχεία που εκδίδουν,

-  Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τα τραπεζικά − πιστωτικά Ιδρύματα και τα ΕΛ.ΤΑ. Α.Ε., για τις λιανικές πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών που διενεργούν,

-  Ο εκμεταλλευτής διοδίων για τα παραστατικά διέλευσης των οχημάτων και ο εκμεταλλευτής τουριστικού - ταξιδιωτικού γραφείου.

Για κάποιες από τις κατηγορίες αυτές, η απαλλαγή από την υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού για την έκδοση των αποδείξεων λιανικών συναλλαγών ισχύει με την προϋπόθεση ότι στις εκδιδόμενες αποδείξεις αναγράφουν και το ονοματεπώνυμο και τη διεύθυνση του πελάτη.
Όσοι από τους παραπάνω υπόχρεους, εκτός από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα για την οποία τους παρέχεται η δυνατότητα να μη χρησιμοποιούν φορολογικό ηλεκτρονικό μηχανισμό, διατηρούν μόνιμη επαγγελματική εγκατάσταση (κατάστημα), από την οποία πωλούν λιανικώς αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες στο κοινό (π.χ. ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, που πωλούν ηλεκτρολογικά ή υδραυλικά είδη) ή ασκούν παράλληλα και άλλη δραστηριότητα για την οποία υπάρχει υποχρέωση χρησιμοποίησης φορολογικού μηχανισμού (π.χ. ράπτης ή ράπτρια που πωλεί και έτοιμα ενδύματα ή εσώρουχα κ.λπ.), υποχρεούνται να εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών, τουλάχιστον για τη δραστηριότητά τους αυτή, με τη χρήση φορολογικού ηλεκτρονικού μηχανισμού.
protothema.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !