Οι τηλεοπτικές σειρές γεμίζουν χρυσάφι τα αμερικανικά στούντιο

Λευτέρης Προβιάς
0

Χρυσές δουλειές κάνουν τα τηλεοπτικά στούντιο των Ηνωμένων Πολιτειών τα οποία (σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει για παράδειγμα στην Ελλάδα) εξαργυρώνουν την εντυπωσιακή παγκόσμια επιτυχία που γνωρίζουν οι τηλεοπτικές τους σειρές, με τις νέες (υπερ)παραγωγές μάλιστα να... βγαίνουν με το τσουβάλι διατηρώντας παράλληλα την ποιότητα στα ύψη και τα νούμερα της τηλεθέασης ακόμη υψηλότερα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δικτύου HBO και της μητρικής του εταιρείας Time Warner που είδαν τους πρώτους τρεις μήνες της χρονιάς που διανύουμε τα κέρδη τους σχεδόν να διπλασιάζονται σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, η Time Warner κατέγραψε τους πρώτους τρεις μήνες του 2014 καθαρά έσοδα ύψους 1,3 δισ. δολ., ενώ συγκριτικά, την ίδια περίοδο πέρυσι, το αντίστοιχο ποσό είχε περιοριστεί στα... 754 εκατ. δολ.

Η εντυπωσιακά υψηλή κερδοφορία οφείλεται σε μια σειρά από παράγοντες, εξέχουσα θέση μεταξύ των οποίων κατέχει φυσικά η δημοφιλέστατη και στη χώρα μας σειρά «Game of Thrones», η οποία ετοιμάζεται πλέον να μπει στον πέμπτο κύκλο της.

Ενδεικτικά, η πρεμιέρα του τέταρτου κύκλου είχε την αμέσως μεγαλύτερη τηλεθέαση ύστερα από εκείνο το τελευταίο, 86ο επεισόδιο των θρυλικών «Sopranos» με τον «μεγάλο» Τζέιμς Γκαντολφίνι τον Ιούνιο του 2007 (που, ειρήσθω εν παρόδω, επίσης έπαιξε στο HBO). Πίσω στο παρόν, η Time Warner δείχνει να διανύει μια νέα χρυσή περίοδο.

Τους φάνηκαν λίγαΜε δεδομένα τα παραπάνω, μάλλον εξηγείται και η πρόθεση του μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ να την εξαγοράσει. Αφεντικό της 21st Century Fox μεταξύ άλλων, ο 83χρονος Μέρντοχ βομβάρδισε μέσα στο καλοκαίρι την Time Warner με προσφορές για εξαγορά, οι οποίες ωστόσο δεν έγιναν δεκτές παρά το ύψος τους.

Χαρακτηριστικά ο Μέρντοχ έφτασε στο σημείο να προσφέρει μέχρι και... 80 δισ. δολ. (πρόκειται για τη μεγαλύτερη προσφορά που έχει κάνει ο Αυστραλοαμερικανός μεγιστάνας των μίντια στη μακρά και εξαιρετικά επιτυχημένη επιχειρηματική του καριέρα), τα οποία ωστόσο ήταν μάλλον λίγα για τον Τζεφ Μπιουκς, αφεντικό της Time Warner.

Παράγοντες της αγοράς υποστήριξαν πως για να έχει τύχη, η προσφορά του Μέρντοχ θα έπρεπε να προσεγγίσει τα 100 δισ. δολ., πράγμα το οποίο βέβαια δεν έγινε, με τους αναλυτές ωστόσο να επιφυλάσσονται για το μέλλον και να μην αποκλείουν τίποτα. «Είδαμε την προοπτική μιας σύμπραξης με την Time Warner ως μια μοναδική ευκαιρία για να έρθουν πιο κοντά δύο μεγάλες εταιρείες. Η πρότασή μας είχε σημαντική στρατηγική αξία και δελεαστικό οικονομικό σκεπτικό.

Ωστόσο, το διοικητικό συμβούλιο της Time Warner αρνήθηκε να ασχοληθεί μαζί μας». Με αυτήν την ανακοίνωση ο Ρούπερτ Μέρντοχ έκανε γνωστό πως αποσύρει την πρόταση των 80 δισ. δολ. για εξαγορά. Οι γνώστες ωστόσο υποστηρίζουν πως αυτός δεν έχει ακόμη πει την τελευταία του κουβέντα.

Γηραιός πλέον, ο 83χρονος Αυστραλοαμερικανός θα ήθελε να επιστεγάσει την επιχειρηματική του πορεία με ένα κορυφαίο ντιλ, το οποίο φυσικά θα εξασφαλίζει μελλοντικά και τους απογόνους του και πιο συγκεκριμένα τον γιο του, Τζέιμς Μέρντοχ, το προφίλ του οποίου επλήγη από το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις της «News of the World» στην Αγγλία. Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Time Warner και πως δεν αποκλείεται να έχουμε εξελίξεις.

Πέρα από το τηλεοπτικό δίκτυο HBO, η Time Warner έχει επίσης υπό τη σκέπη της τη Warner Bros, το CNN, την DC Comics κ.ά. H 21st Century Fox του Μέρντοχ από την άλλη έχει στην κατοχή της το κολοσσιαίο δίκτυο Fox News καθώς και τα Sky Italia (στην Ιταλία), Sky Deutschland (στη Γερμανία), BskyB (σε Βρετανία, Ιρλανδία) κ.ά.

Ethnos.gr

Δημοσίευση σχολίου

0Σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Σχόλια άσχετα με το θέμα,υβριστικά προσβλητικά ή κεφαλαία ,θα διαγράφονται χωρίς καμία εξήγηση.

Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το SITE TVNEA.COM.

Από την στιγμή που ο χρήστης γράφει σχόλιο αποδέχεται τους παρακάτω όρους του Tvnea.com .

Οροι χρήσης Tvnea.com (κάνε κλικ εδώ).

Τα σχόλια δικά σας
Υποβολή Παραπόνων στο email:tvnea@hotmail.com

Δημοσίευση σχολίου (0)

#buttons=(Accept !) #days=(20)

Our website uses cookies to enhance your experience. Learn More
Accept !